20 ukrainere får arbejde på aarhusianske plejehjem

Sundhed og Omsorg ansætter 20 ukrainske kvinder i uddannelsesstillinger i ældreplejen. Flere lignende forløb kan være på vej.

Artiklens øverste billede
Lønnen til de 20 midlertidige stillinger finansieres af finanslovsmidler afsat til flere hænder og højere faglighed i ældreplejen. Arkivfoto: Bo Svane
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Ukrainske flygtninge kommer nu manglen på arbejdskraft i ældreplejen til hjælp.

Aarhus Kommune har i samarbejde med SOSU Østjylland tilrettelagt et forløb, hvor 20 ukrainske kvinder får undervisning og kommer ud at arbejde på aarhusianske plejehjem. I alt er der tale om 4 måneders uddannelsesforløb, afbrudt af tre gange en uges praktik. Når uddannelsen er overstået i december, får kvinder ansættelse på fuld tid i ældreplejen i seks måneder.

I alt har ni aarhusianske plejehjem meldt sig til at tage imod den ukrainske arbejdskraft. Et af de plejehjem er Åbygård, hvor Marlene Ravn Wegener er forstander, og hun glæder sig til, at to ukrainske kvinder bliver en del af hverdagen:

»Jeg glæder mig meget. Jeg hilste kort på dem i onsdags (i sidste uge, red) og fik et rigtig godt indtryk. De har selv valgt at ville arbejde på et plejehjem, og de var nysgerrige og havde mange spørgsmål om, hvordan vi gør tingene i Danmark,« siger Marlene Ravn Wegener.

Kun halvdelen af kvinderne kan engelsk, men det er ikke et problem, mener forstanderen:

«Den ene, af de to vi har ansat, taler flydende engelsk, og begge kvinder kom faktisk og præsenterede sig på dansk. Jeg ser slet ikke sproget som et problem. Vi er vant til at have elever, der er tosprogede, og så klarer man sig med at oversætte, bruge fagter og kropssprog. Og så er ideen jo også, at de lærer det danske sprog på sigt,« siger Marlene Ravn Wegener.

De ukrainske kvinder, der er i alderen 28 til 62 år, kommer med vidt forskellige baggrunde såsom jordemoder, pædagog og kemiingeniør. Fælles for dem er, at de er topmotiverede, og glæder sig til at gøre en forskel for ældre aarhusianere, oplyser Aarhus Kommune.

Sproget er intet problem

Beboerne på plejehjemmet kan dog sjældent engelsk, men ukrainerne vil ikke være alene med de ældre, der også ofte kan have problemer med hørelsen.

»Selvfølgelig vil tingene tage lidt længere tid i begyndelsen, men det indregner vi, og så håber vi på at få skabt en interesse for faget,« siger Marlene Ravn Wegener, der dels ser det som et samfundsansvar at tage imod de ukrainske flygtninge, dels som en måde at ’gøre reklame’ for faget på.

»Håbet er jo på sigt, at de finder faget så interessant, at de vælger at tage en uddannelse inden for det.«

De 20 kvinder begyndte på SOSU-skolen i sidste uge, og kommer første gang i praktik på plejehjemmene i uge 39. Fra uge 50 er de ansat fuld tid på plejehjemmene, dog er de fritaget en dag om ugen, hvor de skal gå til danskundervisning.

Ansættelserne løber frem til udgangen af maj 2023, men der kan blive tale om forlængelser, forklarer rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Christian Budde (V):

»Hvis deres interesse for sundhedsfaget er intakt, så står vi klar med en mulighed for at uddanne kvinderne i samarbejde med SOSU Østjylland. Ønsker de at fortsætte arbejdet som ufaglært SOSU, mens de dygtiggør sig i det danske sprog, vil de efter aftale med forstanderne på plejehjemmene have gode muligheder for dette,« siger Christian Budde, der heller ikke afviser, at flere forløb sættes i gang:

»Nu prøver vi det her af, og hvis det bliver en succes, kan det sagtens være, at vi sætter gang i mere samarebjde med SOSU Østjylland.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.