Chef for undersøgelser om trivsel på plejehjem: »Rapporterne vil blive mere synlige«

Chefkonsulent i Sundhed og Omsorg arbejder på en ny måde at måle tilfredsheden med plejehjemmene på. Fremtidige undersøgelser vil blive lettere tilgængelige - dog ikke kommentarfelterne, der stadig vil kræve en aktindsigt.

Artiklens øverste billede
Alle beboere og pårørende bliver hvert år spurgt om tilfredshed med blandt andet pleje og kommunikation på plejehjemmene. Dog gennemføres beboerundersøgelsen ikke på Skovvang, da det er et plejehjem specielt for demensramte i en sen fase. Arkivfoto: Gregers Tycho

Nu kommer der mere åbenhed om trivslen på kommunens plejehjem.

Fremover bliver tilfredshedsundersøgelserne lagt ud på de enkelte plejehjems hjemmesider. Så der er nem adgang til at læse undersøgelsernes resultater. Det fortæller chefkonsulent i Sundhed og Omsorg, Thomas Kaalby Povlsen.

»Undersøgelserne vil fremover blive mere synlige og lettere tilgængelige,« siger Thomas Kaalby Povlsen, der er ansvarlig for udarbejdelse af tilfredshedsundersøgelser på plejehjemmene i Aarhus Kommune.

Siden 2015 har kommunen lavet tilfredshedsundersøgelser for både beboere og pårørende. En interviewer har hjulpet beboerne med at udfylde et spørgeskema. Derudover er der mulighed for at komme med uddybende kommentarer. Spørgeskemaet til de pårørende er blevet sendt elektronisk på e-mail. Det, der efterfølgende ligger offentligt tilgængeligt på kommunens hjemmeside, er det samlede tal for alle plejehjem, ikke tal for de enkelte plejehjems trivsel.

»Vi har ikke tidligere lagt resultaterne ud til alle. Vi sender dem til forstanderne på plejehjemmene, til beboere og pårørende. Det er vigtigt, at resultaterne bliver brugt til læring. Det, vi allerhelst vil, er, at besvarelserne skaber nysgerrighed og en mulighed for at dykke dybere ned i nogle områder. For sådan en undersøgelse vil altid være et engangsblik, som ikke kan stå alene. Det er ikke den endegyldige sandhed,« forklarer Thomas Kaalby Povlsen.

Vil de seneste tilfredshedsundersøgelser, der blev offentliggjort i december, også blive lagt ud på plejehjemmenes hjemmesider?

»Vi har kun truffet beslutning om, at fremtidige undersøgelser lægges på hjemmesiderne, men jeg vil vende i forvaltningen, om vi også skal gøre det bagudrettet,« lyder det fra Thomas Kaalby Povlsen.

Kommentarfelterne vil dog fortsat ikke blive offentliggjort.

»Nej, det gør de ikke. Kommentarerne er skrevet i fuld anonymitet som konkret feedback, som forstanderen kan bruge i det opfølgende arbejde. Jeg kan være bange for, at man som pårørende eller beboer kan blive genkendt på grund af det, man skriver, og at man derfor vil være tilbageholdende med åbne og ærlige svar. Men man kan som med alt andet søge om aktindsigt.«

Studerende samler svarene

Han forklarer, at man ikke har »et dyrt konsulenthus« til at klare opgaven med at lave undersøgelserne, men at man bruger studerende inden for eksempel psykologi, antropologi eller folkesundhedsvidenskab.

»Vi laver træningsseancer med de studerende, så de spørger så ens som muligt hver gang,« siger Thomas Kaalby Povlsen, og understreger, at det er en svær opgave at interviewe personer, der lider af demens, som op mod 80 procent af plejehjemsbeboerne gør i større eller mindre grad.

Der er altid minimum to interviewere ude på hvert plejehjem, og det varierer, om det tager 10 minutter eller en halv time.

»Vi har valgt at sige, at det giver mening, fordi vi mener, at alle stemmer er vigtige. Men det kan ske, at svarene åbenlyst ikke giver mening, og så tager vi dem ikke med. Men som udgangspunkt er alle stemmer lige meningsfulde.«

Hvis beboeren siger ja til at deltage, så er intervieweren og beboeren altid alene, når spørgsmålene stilles. Der er cirka 2.300 plejehjemspladser i Aarhus Kommune, og svarprocenten ligger gennemsnitligt på 60 procent.

»Jeg er stolt over, at vi laver en totalundersøgelse, hvor vi er ude på alle plejehjem. Vi får hvert år svar fra omkring 1.500 beboere på plejehjem. Det er et flot tal i den her målgruppe.«

Tester ny metode

I år vil der dog ske ændringer i, hvordan tilfredsheden med plejehjemmene skal måles. Der kommer ikke nødvendigvis en undersøgelse pr. plejehjem.

»Vi har gjort det på samme måde i syv år, og det har ligget på et ret stabilt niveau. Og vi er nødt til at spørge os selv, om det stadig giver os værdifuld viden. I stedet for at gå bredt, vil vi i år forsøge at gå dybt og skrue op for den løbende vidensopsamling fra både beboere og pårørende. Vi vil finde relevante temaer, som gør os klogere på, hvad der skaber livskvalitet,« siger Thomas Kaalby Povlsen.

Hvad det mere præcist kommer til at betyde, kan han ikke på nuværende tidspunkt svare på. Som regel bliver spørgeskemaundersøgelserne gennemført i oktober over to-tre uger, men i år bliver det på grund af den nye metode senere.

»Vi forventer, at undersøgelserne i år bliver gennemført i november eller december.«

Det er indtil videre kun i år, at man har besluttet at gennemføre tilfredshedsundersøgelserne på en ny måde.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.