Genbrug, storskrald og affald: Sådan skiller du dig af med dine gamle ting
Forsyningsselskabet Kredsløb giver en guide til, hvordan du skiller dig korrekt af med dine ting.
I de seneste år er der blevet afhentet mere end 6000 ton storskrald i Aarhus. Det er et rekordhøjt tal, men ikke alle får bestilt storskrald og i stedet havner møbler eller gryder i gadebilledet.
Chef for Genbrug og Energi i Kredsløb, Lene van der Raad, råder til, at man husker at bestille storskrald, men lige så vigtigt, at man i første omgang gør op med sig selv, hvad der skal ske med de aflagte ting.
»Storskrald er ødelagt indbo som fx møbler, elektronik og metal, som ikke har nogen brugsværdi. Storskraldet kvases i småstykker og sorteres derefter i materialer, som genanvendes, men ikke genbruges,« siger hun og fortsætter:
»Hvis man derimod ønsker, at andre skal have glæde af den gamle sofa eller stol, er det oplagt at aflevere til en genbrugsbutik, til genbrug på en af de seks genbrugsstationer eller hos REUSE.«
Det er altid bedst at gå efter mest mulig direkte genbrug, lyder det.
Hvis du ønsker at aflevere ting til storskrald, skal du først sikre dig, at de kan afleveres til storskrald. Haveaffald, kemikalier, byggeaffald som murbrokker, vinduer og døre er ikke storskrald og skal afleveres på genbrugsstationen.
Har du møbler, elektronik, metal, batterier, plast og pap, er det storskrald, og du bestiller blot afhentning af dit storskrald, vælger mulig afhentningsdato og stiller storskraldet ved din hoveddør, hvis du bor i midtbyen eller ud til fortovet, hvis du bor i hus. Tingene kan stilles ud aftenen før eller senest klokken 6 på afhentningsdagen.
Inden du sender til storskrald eller genbrug, er det en god idé at overveje, om genstanden kan repareres. Du kan få gratis hjælp til reparation hos REUSE’s mobile værksted i udvalgte uger.