Und Butter drejer nøglen om

Det er blandt andet de stigende priser på råvarer- og energi, der er skyld i, at surdejsbageriet Und Butter lukker.

Artiklens øverste billede
Det populære surdejsbageri på Frederksbjerg, Und Butter, drejer nøglen om. Foto: Sofie Amalie Skovsager
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

I juli 2021 slog Und Butter dørene op i den gamle smørrebrødsforretning i Odensegade.

I et år er der blevet langet tusindvis af surdejsbrød, kardemommesnurrer og andet bagværk over disken.

Onsdag meddelte bageriet, at de lukker.

Flere årsager

Ifølge ejer, Jan-Ole Herfurth, er der flere årsager til, at bageriet nu har valgt at dreje nøglen om.

Kort sagt har bageriet ikke haft den ønskede omsætning, men der ligger flere overvejelser bag den tunge beslutning.

»Jeg kan ikke pege på én ting, der har haft den afgørende betydning for beslutningen. De stigende priser på råvarer, el og emballage og så videre har selvfølgelig haft en stor betydning for os i forhold til, at det ikke er lykkedes for os rent økonomisk, og det spiller selvsagt en stor rolle, når man er selvstændig,« fortæller Jan-Ole Herfurth.

Und Butter har ikke kun været et bageri, men et sted hvor vi har mødt vores gæster i øjenhøjde og bidraget til den sjæl, der er på Frederiksbjerg. Det bliver kedeligt at fortælle kunderne, at vi ikke kunne lykkes.

Jan-Ole Herfurth, ejer af Und Butter.

»Jeg har lagt utrolig mange timer i det her, men nu er jeg kommet til et punkt, hvor jeg ikke længere hviler i troen på, at det vil vende i den nærmeste fremtid. Frygten for at ende i en situation, hvor vi ikke har råd til at betale vores regninger, overskygger,« forklarer han.

Jan-Ole Herfurth er ansigtet bag disken, som har taget imod kunderne med smil og god service. Han er uddannet butler, men han har også en stor passion for bagværk.

Han erkender, at det har været en svær balancegang at jonglere som ekspedient, bager og økonomimand uden at have hverken virksomheds- eller bagererfaring.

»Alt, hvad vi sælger i Und Butter, har vi haft hænderne i. Det kræver, at vi er flere, som kan tage fra, og dér mangler jeg erfaring. Det er bestemt ikke lysten til at drive Und Butter, der fejler noget, men derimod manglede kendskab til det at drive virksomhed helt generelt.«

»Jeg har lært vanvittig meget på denne her rejse. Der er selvfølgelig nogle ting, jeg ville ønske, jeg vidste før, men at drive Und Butter var en drøm, der gik i opfyldelse,« tilføjer han.

Hovedfokus for indehaver, Jan-Ole Herfurth, er at få Und Butter afsluttet på en god måde, så han med god samvittighed kan dreje nøglen om ultimo september. Foto: Sofie Amalie Skovsager

Vil savne kunderne

Jan-Ole Herfurth har boet på Frederiksbjerg i 12 år, hvor han har en stor omgangskreds. Den daglige kontakt med sine kunder er en af de ting, han kommer til at savne.

»Und Butter har ikke kun været et bageri, men et sted hvor vi har mødt vores gæster i øjenhøjde og bidraget til den sjæl, der er på Frederiksbjerg. Det bliver kedeligt at fortælle, at vi ikke kunne lykkes,« siger han.

Han fortæller, at hovedfokus nu er at få Und Butter afsluttet på en god måde, så han med god samvittighed kan dreje nøglen om.

»Jeg ønsker at afslutte det med værdighed, have muligheden for at sende mine medarbejdere godt afsted, tage mig tid til at forklare kunderne, hvad årsagerne er, og så vil vi holde en form for afsked, hvor alle er velkommen. Det er vigtigere for mig end at have penge med herfra.«

Det er endnu ikke fastlagt, hvornår Und Butter holder sidste åbningsdag, men det forventes at blive sidst i september.

Hvad fremtiden bringer for Jan-Ole Herfurth vides ikke, men han fortæller, at aarhusianerne ikke kan forvente mere brød fra ham.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.