210 kilometer gennem glohed ørken: Peter har kæmpet sig gennem verdens hårdeste løb

Familiefar til fem, forretningsmand, fritidsbondemand og ikke mindst ultraløber. Peter Lund Torjussen lever for at udfordre sig selv og sine grænser - senest ved et såkaldt ultramaraton i Californiens ørken.

Artiklens øverste billede
Peter Lund Torjussen har gennemført 210 kilometer gennem USAs Death Valley-ørken, hvor temperaturen røg op på 55 grader i dagstimerne. En udfordiring ulig noget andet, den erfarne ultraløber har prøvet. Privatfoto.
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Det er tidlig morgen den 13. juli i den glohede californiske Death Valley-ørken.

Peter Lund Torjussen løber på sin 35. time, og de 217 kilometer fra start til slut i ultraløbet Badwater 135 - også kaldet Verdens Hårdeste Løb - nærmer sig enden. Målstregen er 20 kilometer borte og ikke langt ude af rækkevidde længere.

Som han løber dér, begynder han at se syner. Ulve, tyre og pindsvin dukker pludselig op langs løberuten. Hans hjerne er mere end almindeligt udmattet efter at have okset sig igennem dagtemperaturer på op mod 55 grader og de lident svalende nattemperaturer på 45 grader. Alt sammen i løb.

Pludselig slår han øjnene op med et sæt og konstaterer, at han er på vej i grøften.

Support-teamet, der har fulgt Peter i alle 34 timer i bil og hjulpet ham til at tanke depoterne op for hver anden kilometer, får fat i ham. Det er tid til at sove.

»Jeg var begyndt at hallucinere, og jeg faldt faktisk i søvn, mens jeg løb. Det tog mit support-team alvorligt. Så efter 34 timer var jeg lige nødt til at sove i halvanden time. Det hjalp,« fortæller han.

»Jeg har før løbet 48 timer uden at sove, men vi havde op til 55 grader i dagtimerne, og varmen har simpelthen bare tæret på mig,« fortæller Peter Torjussen.

Peters supportteam fulgte efter løberen i bil - blandt andet med 70 liter vand og 20 kilo is til at holde styr på væskebalancen. Hver anden kilometer assisterede de Peter på den 210 kilometer lange løbetur. Uden dem, kunne han ikke have gennemført, siger han. Privatfoto.

Far til fem, forretningsmand og ultraløber

55-årige Peter Torjussen bor til daglig - når han ikke udmatter sig i ekstremsport i ørkenen - i Ebeltoft. Herfra er han far til fem sønner i alderen 8 til 26, ægtemand til Anne, han er partner og leder i konsulenthuset Mercuri Urval, han er hobbylandmand på den fædrende gård i Boeslum, og så dyrker han ultraløb på højt plan.

Han påstår hårdnakket, at hans døgn kun har 24 timer ligesom alle andres.

Peter Torjussen har løbet, siden han var dreng, og har gennemført mere end 100 maratonløb. For godt og vel 12 år siden satte skader dog en stopper for den form for hurtigløb, og en såkaldt klog mand sendte ham på sporet af at tænke løb anderledes; sætte tempoet ned og distancen op.

Her fandt Peter en ny form for udfordring, han kunne udsætte sig selv for, mens også hans krop reagerede positivt. I dag er han skadesfri - og på det danske landshold i ultraløb. Han har løbet 10-12 såkaldte ultraløb og »adskillige 12-, 24- eller 48-timers løb«. Badwater 135 var den seneste i rækken af prøvelser, som Peter gladeligt udsætter sig selv for - men det var også en af de hårdeste.

»For mig er det udfordringen i det. Badwater går for at være det hårdeste løb i verden, og det er svært at komme med. Kun 100 inviteres til det. Så at kunne kvalificere sig er stort. Så er der den indre udfordring også. Hvad sker der med mig, når jeg kommer ud i ekstremerne? Kan jeg finde et forsvar, når det virkelig gør ondt. Det er det, jeg får ud af det,« fortæller han.

Affaldssækken på og en tur i sauna

Vejen til de amerikanske ørkenstrabadser har været lang og krævet masser af forberedelse. Også af den mere kreative slags. Peter Torjussen var udemærket klar over, at et ekstremt ørkenløb som Badwater ville blive noget andet end de ultraløb, han blandt andet har løbet i Italien og Grækenland. Varmen ville blive en faktor.

Derfor har han som optakt til løbet fokuseret meget på at træne kroppen til at præstere i de høje temperaturer.

Som et led i forberedelserne til Badwater 135 har Peter Torjussen blandt andet sat løbebåndet hen til kakkelovnen. Foto: BusinessFilm.

»Det her løb har været en helt anden kategori end andet, jeg har prøvet. Jeg har prøvet virkelig udfordrende løb, men den her varmefaktor gør bare noget. Det suger energi ud af kroppen på en anden måde. Det er helt voldsomt,« siger han.

For at forstå, hvordan varmen vil påvirke ham, har han blandt andet trukket veksler på sit medlemskab af den lokale vinterbaderklub, hvor saunaen har været en gunstig træningspartner.

»Jeg er nok den, der har brugt den mest i vinteren og foråret. Så har jeg øvet mig i varmen og i væskeindtag og lavet øvelser for at få pulsen i vejret, når der ikke var andre. Det har jeg kombineret med blandt andet at iføre mig plastiksække og løbe ture rundt i Mols Bjerge,« fortæller Peter Torjussen.

En plastiksæk på løbeturene i Mols Bjerge skulle for Peter Torjussen få kroppen til at opleve mere varme, end det danske forår kunne præstere. Foto: BusinessFilm.

Men hvordan får man tid til at træne op til ultraløb i en travl hverdag med familie, fritidslandbrug og et job, der ofte tager ham udenbys og udenlands til møder?

»Det hjælper, at jeg er morgenmenneske. Jeg står op klokken 5-6 stykker og så løber jeg de her 8-10 kilometer, mens familien sover. Så løber jeg langt i weekenderne. Men det er nødvendigt at have en støttende familie. Så har jeg altid løbeskoene med mig. Hver gang, jeg får muligheden - mellem møder for eksempel - så løber jeg. Det handler om at være opportunistisk og finde de kilometer, der skal i træningsbogen hver uge,« fortæller han.

Et godt eksempel for drengene

Uagtet antallet af timer på landevejen eller i saunaen er Badwater 135 hårdt. Det er sindssygt hårdt. Også for en rutineret ultraløber som Peter Torjussen. Det kræver stor mental styrke og fremragende overtalelsesevner at blive ved og ved og ved, når de mange kilometer sætter sig i benene og i hovedet, mens solen bare bager.

»Jeg snakker meget med mig selv og prøver at hilse smerterne velkomne. Så har jeg et simpelt mantra ’Du kan’, som jeg siger til mig selv mange gange. Man kan på den måde snyde sig selv til en tilstand af fokus. Men der opstår mange overspringshandlinger og gode grunde til at stoppe.«

For Peter Torjussen er det et spørgsmål om at spise elefanten i små bidder, som han siger. Ikke fokusere på de foranliggende 130 kilometer, men holde krystalklart fokus på, hvordan de næste fem gennemføres og holde hovedet koldt i en presset situation, hvor følelserne kan løbe af med en. Og så har han et hemmeligt våben.

»Jeg bruger også mine følelser. Mine drenge. Jeg vil gerne vise dem, at man som regel kan det, man sætter sig for. Hvis man laver en plan og forbereder sig, så kan man blive eller gøre lige det, man vil. Det giver mig et boost at tænke på mine drenge. Jeg vil gerne, at eksemplets magt skal præge dem.«

Hvad er dit råd til personer, der måske har svært ved at overvinde undskyldninger for ikke at gøre de ting, man gerne vil?

»Jeg tror på, at kan man finde en nysgerrighed om sig selv i uvante situationer, er det effektivt. Du behøver ikke rejse til Death Valley eller ud i Brasiliens jungle for at lave noget ekstremt. Det kan man uden for sin hoveddør. Det er relevant i mange af livets forhold; det med at træde ud af sin comfort zone og hilse det velkomment - om det er fysisk smerte, nye relationer eller et nyt job. Det er universelt.«

»Så er det vigtigt at huske på, at det går op og ned. Det gør det i ultraløb, og det gør det i livet. Det kan blive surt og træls, men det bliver altid bedre. Det husker jeg mig selv på, når det gør ondt. Det bliver altid bedre. Det er et effektivt forsvar.«

En af 1.000, der har gennemført

Da Peter Torjussen vågnede efter halvanden times søvn i Death Valley var han igen klar til at sætte den ene fod foran den anden for at gennemføre verdens hårdeste løb. Søvnen havde gjort ham godt, og på trods af at de sidste 20 kilometer bød på en hidsig stigning mod målstregen i 2.530 meters højde, overhalede han elleve konkurrenter og gjorde Badwater 135 færdig i tiden 38 timer og ni minutter. Nok til en 25. plads blandt mændene og en andenplads i hans aldersgruppe.

Peter Torjussen er nu en af omkring blot 1.000 personer, der har gennemført det ekstremt hårde løb, som er blevet afholdt hvert år siden 2000.

»Jeg er super glad for, at jeg har gennemført. Det er der ikke mange i verden, der har. Men når jeg er helt ærlig, så ved jeg, jeg kunne have gjort det i en bedre tid. Og det nager mig. Det giver mig lyst til at gøre det igen i mit stille sind,« siger han.

Men nu venter den næste udfordring for ultraløberen. For næste løb er allerede i kalenderen. Peter Torjussen planlægger et år ad gangen i løbekalenderen. 2022 byder på to A-løb, som han kalder dem. Badwater 135 var det første, men senere på året, skal han repræsentere Danmark ved europamesterskaberne i ultraløb i Verona.

På det personlige plan er næste mål at gennemføre det sidste af de tre helt store ultraløb, der findes i Europa. To af dem er allerede klaret, men den, der mangler på listen, er Ultra Balaton - et 210 kilometers løb rundt om Balatonsøen i Ungarn.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.