Restauratører jubler over nye byrum: »Der er fred herude på Fredens Torv«

På Fredens Torv er der vild begejstring at spore over de midlertidige byrum. Torvets restauratører ser nemlig en stor fordel i de grønne arealer med masser af siddepladser. Nu håber de på en permanent model, så de for alvor kan lægge energi i udeområdet.

Artiklens øverste billede
Bodega Kurts Mor og vinbaren Plan B, der begge ligger ud til Fredens Torv, er meget begejstrede for både det nye torv og samarbejdet med kommunen. Nu håber de, at byrummet bliver en permanent løsning. Foto: Mark Sigetty
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Flere siddepladser, færre biler og masser af plads. Det er for tiden hverdag på Fredens Torv, der, sammen med Vesterbro Torv, er blevet omdannet til et af Aarhus’ nye grønne, bilfrie byrum. De manglende parkeringspladser er selvsagt ikke noget, der rører torvets to beværtninger. Ikke kun på grund af den øgede mængde siddepladser til deres gæster, men også på grund af atmosfæren.

»Vi får jo et helt andet miljø, hvor folk kan sidde udenfor i fred og ro, uden at man skal være bange for, at der kommer en bil, når man går over vejen. På den måde giver det jo en helt anden tryghed for vores gæster og en god stemning. Vi har også fået lidt mere plads, så alt i alt er det selvfølgelig en fantastisk god situation for os,« siger Jens Peter Lund, medindehaver af vinbaren Plan B.

Den opfattelse deles af torvets bodega, Kurts Mor.

»Vi har fået så meget positiv respons, også på Facebook med mange gode kommentarer,« fortæller indehaveren Betty Jensen.

Jeg kan kun sige at dialogen har været fuldt ud tilfredsstillende. Det gik lidt hurtigt, men det er jo dejligt, når det sker i en fart, og der blev stillet de ting til rådighed, der nu skulle.

Jens Peter Lund, medindehaver, Plan B.

Hun fremhæver også, at det ikke kun er beværtningernes udeområde, der bliver benyttet.

»De tre bænke, kommunen har sat op på den anden side af græsset, er meget populære. Folk kommer med deres madpakker og en sodavand. De bliver virkelig brugt.«

Det er især fraværet af biler, der fungerer godt, forklarer Jens Peter Lund.

»Vi har selvfølgelig altid haft afskærmning ud mod vejen, men det er jo klart, at når der kommer biler forbi hele tiden, så giver det en vis form for forstyrrelse af både gående og cyklister. Det er jo en cykelvej, der kommer helt fra Risskov og ind til Bruuns Galleri.«

Hos Kurts Mor oplever man det heller ikke som et problem, at bilerne skal holde sig væk.

»Helheden fungerer bare godt. Den tunge trafik, der skal være ude af torvet klokken 11 om formiddagen, er der ingen problemer med overhovedet. Leveringen af øl for eksempel. De holder bare rundt om hjørnet i stedet og tager pallevognen.«

God dialog

I det hele taget fortæller de to restauratører, at hele processen omkring torvet har været rigtig god. Særligt fra kommunens side.

»Jeg kan kun sige, at dialogen har været fuldt ud tilfredsstillende. Det gik lidt hurtigt, men det er jo dejligt, når det sker i en fart, og der blev stillet de ting til rådighed, der nu skulle,« siger Jens Peter Lund.

Samme opfattelse har Betty Jensen.

»Dialogen har været fin. Dem, der sidder og styrer torvet midlertidigt, de skal have ros, fordi det fungerer bare. Er der noget, kan vi altid skrive til dem. Der er ikke noget at sætte en finger på. Det eneste vi mangler, er lidt mere sol.«

I første omgang er det et forsøg over sommeren, men hvis det bliver en succes, forestiller jeg mig, at vi skal arbejde for mere permanente løsninger.

Steen Stavnsbo (K), rådmand, Miljø og Teknik

Det eneste, restaurationerne som sådan selv skal sørge for, er, at udeområderne bliver holdt rene og pæne, og at møblerne bliver pakket væk sidst på dagen. Ellers tager de udfordringerne, som de kommer.

»Først handlede det jo om at få det op at stå i en fart, fordi der ikke var mange dage til at få det hele til at fungere. Nu her skal vi så tale om, hvordan de første 14 dage er gået,« siger Jens Peter Lund.

Det er for dog tidligt at evaluere på byrummene samlet set, mener de to restauratører.

»Jeg går ud fra, at man sætter sig ned, og så tager man den derfra, når tiden kommer. Der er jo også en festuge forude, der også giver mulighed for at lave nogle flere aktiviteter. Alt i alt ser det spændende ud.«

Håb for fremtiden

Der er da heller ikke nogen tvivl om, hvad holdningen er til byrummene fremadrettet hos Kurts Mor og Plan B.

»Det, vi selvfølgelig håber på, er, at man vil overveje at lave det til en permanent løsning. Måske ikke præcis som den ser ud nu, men en modificeret løsning. Det er klart, at vi indsamler erfaringer lige nu. Hvordan fungerer det med trafikken? Og så må vi få det tilpasset sådan, at de små knaster, der eventuelt måtte være, bliver fjernet,« siger Jens Peter Lund.

Rådmand for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (K), er som så mange andre aarhusianere på ferie i disse uger. Det har derfor ikke været muligt at få en kommentar til samarbejdet med de erhvervsdrivende og fremtiden for de midlertidige byrum.

Kommunen oplyser dog, at man løbende er i dialog med fællesrådene i lokalområderne. Samtidig henviser de til den pressemeddelelse, som blev sendt ud i juni i forbindelse med offentliggørelsen af de nye byrum. Her løftede Steen Stavnsbo en smule af sløret for torvenes fremtid.

»I første omgang er det et forsøg over sommeren, men hvis det bliver en succes, forestiller jeg mig, at vi skal arbejde for mere permanente løsninger.«

Om en permanent løsning bliver en realitet, må for nuværende stå hen i det uvisse, men skulle det blive tilfældet, vil det gøre en stor forskel for torvets restaurationer.

»Det er jo klart, at i det øjeblik, det bliver permanent, har vi også mulighed for at gøre det lidt mere hyggeligt. Vi investerer hverken 50.000 eller 100.000 kroner i noget midlertidigt. Lige nu er det godt, men vi tror, vi kan gøre det endnu bedre, hvis det er noget, vi har permanent,« siger Jens Peter Lund.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.