Se billederne: Unik redningsaktion på byggeplads
Det var i sidste øjeblik, da gode kræfter fik reddet uheldig hjort.
»De ringede fra vagtcentralen og sagde, at de havde en rigtig speciel opgave til mig.«
Da kredsformand for Dyrenes Beskyttelse i Aarhus, Michelle, får opkaldet, tror hun ikke helt på, at der venter en anderledes opgave forude. Hun tager fejl.
Det viser sig, at en hjort, en buk, af uvisse årsager er faldet i et hul på en byggeplads i det nordlige Aarhus. En byggearbejder, der arbejder på pladsen, har spottet en krage, der længe sidder og kigger ned i hullet.
Byggearbejderen, Jesper, bliver nysgerrig og tjekker, hvad kragen synes er så interessant. Umiddelbart bagefter ringer han 1812.
»Det var et L-vinklet hul, og det var faktisk spærret af, så mennesker ikke kunne falde ned i det, så jeg er overrasket over, at hjorten faldt ned,« siger kredsformand Michelle til Lokalavisen Aarhus.
Kollaps
Da Michelle ankommer til pladsen, har byggearbejdere allerede lagt bræt ned i hullet. Håbet er, at hjorten selv kan komme op. Den strategi duer ikke. Det er en varm dag, og hjorten er meget afkræftet.
Det er uvist, hvor længe hjorten har været fanget i hullet.
»Jeg havde en idé om, at den ville falde til ro, hvis man kunne dække hullet til, så der ikke var så meget lys. De havde en presenning, vi kunne smide over bukken, men først skulle vi have den ind i et hjørne. Vi skulle blokere dens vej, så den var indfanget i hjørnet,« siger Michelle.
Jesper bruger en kran til at sænke en plade ned i hullet, for at få hjorten til at bevæge sig hen i det ønskede hjørne. Skæbnen vil, at hjorten kollapser, inden de velmenende folk på byggepladsen får presenningen ned over den.
»Men den kollapsede lige i det hjørne, hvor jeg havde håbet, vi kunne få den op fra. Jeg var nødt til at råbe til Jesper, at den skulle have hjælp nu. Det kunne ikke vente. Vi skulle have presenningen ned over hjorten, inden nogen nærmede sig den. Sikkerhed var en topprioritet,« siger Michelle og fortsætter:
»Jeg hentede et reb til at binde hjortens ben sammen med, og Jesper kom ned i hullet sammen med en kollega. Bukken begyndte at sparke ud. Det var et stærkt dyr, og det var lidt svært at holde den nede, men det lykkedes at få bundet dens ben,« siger Michelle.
»Det største kram«
Bukken bliver nu lagt inde i presenningen og løftet op med en kran, og Michelle henter straks noget vand til den.
»Vi fik rebet af den, og den drak omkring en liter vand. Den var så tørstig, men den var heldigvis ikke kommet til skade. Den var opmærksom på alt, der skete rundt om den, og det er et sundhedstegn. Den kom til kræfter igen og rejste sig op, strakte benene og gik lige så stille tilbage til skoven,« siger Michelle.
Michelle har arbejdet i Dyrenes Beskyttelse i fire år. Hændelsen på byggepladsen er hendes første sag med en hjort.
»Vi ville gøre alt, vi kunne, for at få dyret op af hullet, for ellers ville den have døet. Jeg blev så glad, da jeg så den gå ind i skoven. Jeg er rigtig glad for, at jeg fik opgaven, og at vi fik den op. Jeg gik hen til Jesper og gav ham det største kram,« siger hun.
Redningsaktionen fandt sted torsdag den 21. juli. Det er Michelles ønske, at Lokalavisen Aarhus blot benytter hendes fornavn i denne artikel.