Derfor er så mange festivaler gået konkurs i år
Der skal mere til at lokke folk ud i kulturlivet end før coronapandemien, lyder vurderingen blandt andet fra festivaleksperter.
Et væld af festivaler har i 2022 måttet lade livet. I Aalborg blev Colorz Festival erklæret konkurs i starten af juli. I juni var det så københavnske Tomorrow Festival, der måtte hejse det hvide flag, og alene i Aarhus er festivalerne Fair Festival og Royal Metal Fest gået nedenom og hjem.
I flere tilfælde har svigtende billetsalg blandt andet ligget til grund for konkurserne samt manglende medfinansiering fra fonde og virksomheder. Men ifølge Esben Marcher, som er sekretariatschef for brancheorganisationen Dansk Live, så spøger coronaen altså stadig.
Især har nye festivaler svære kår post-corona - da folk prioriterer »noget ’sikkert’ og noget kendt«, lyder det fra brancheekseperten til Politiken.
Avisen har også talt med ekstern lektor ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, Johannes Andersen, som har forsket i unges deltagelse i festivaler. Og ifølge ham har nedlukningerne vænnede mange til at kulturforbruge fra soveværelset og sofaen.
»Man har været overladt til skærme i to år. Alt fra venskaber til netværk er i kortere eller længere perioder blevet vedligeholdt via skærme, og man er blevet vant til, at skærmene kan gøre rigtig mange former for underholdning tilgængelig. Så det kan være svært at flytte folk væk fra den hjemlige hygge og ud i det offentlige rum,« siger lektor Johannes Andersen til Politiken.
Branchemanden Esben Marcher, mener derfor også nye festivalarrangører grundigt skal overveje, om de har noget unikt at tilbyde på et muligt mættet marked. Han er dog generelt fortrøstningsfuld for de danske festivaler, men for enkelte kan den nuværende økonomiske situation med stigende priser være en ekstra presbold.
am