Fra Aarhus Universitet til lærling i Den Gamle By: Joar Erik lavede utraditionelt skift
Det kræver noget helt andet, når den 28-årige historiestuderende tager hul på en ny uddannelse som tømrer.
Kan man læse fem år på universitetet og bagefter gå i lære som tømrer?
Selvfølgelig, hvis man spørger 28-årige Joar Erik Nielsen. Han har de seneste fem år uddannet sig til historiker på Aarhus Universitet, men i stedet for at finde sig et job som historiker, starter han efter sommerferien som tømrerlærling i Den Gamle By.
»Jeg kan rigtig godt lide at skabe noget med mine hænder, men jeg er ikke så god til det endnu, så det vil jeg gerne blive bedre til,« forklarer han.
Dermed går den kommende lærling imod strømmen, når det gælder manglen på faglærte. Prognoser spår, at i år 2030 mangler Danmark op mod 100.000 faglærte samtidig med at fordomme, manglende prestige og forældet viden afholder flere unge mennesker fra at vælge en uddannelse, hvor håndværket ligger i hånden.
Joar Erik Nielsen indrømmer gerne, at skiftet er utraditionelt, men ser store muligheder i de to uddannelser.
»Jeg overvejede at blive tømrer inden jeg startede på historiefaget, så allerede tidligt i studiet sporede jeg mig ind på byggeskik, bygningshistorie og arkitekthistorie. Hvis den viden skal ud at leve, synes jeg den skal leve gennem mine egne hænder, hvor jeg både har den akademiske indsigt, men også den faglige indsigt til rent faktisk at lave og ændre nogle ting.«
Derfor er Joar Erik Nielsen ekstra glad for sin læreplads i Den Gamle By, hvor han kan bruge sin tillagte viden i restaureringen af de mange historiske huse. Faktisk er han allerede tyvstartet med to ugentlige dage i museets tømrerafdeling, som en del af et 20 uger langt grundforløb på Aarhus Tech.
Hovedet med
Grundet hans tidligere uddannelse har Joar Erik Nielsen fået merit for noget af forløbet og med sin alder begynder han ligeledes som voksenlærling. Med sit karriereskifte, har han allerede hørt nogle af de klassiske fordomme om håndværkere, men dem har han til sinde af mane i jorden.
»Jeg køber ikke præmissen om, at hvis man ikke kan blive andet, så kan man altid blive håndværker. Intelligens kommer i forskellige former og allerede i grundforløbet er den rummelige intelligens eksempelvis kommet meget i spil i forhold til lave helt enkle byggetegninger. Så hovedet skal i høj grad være med også«
»Jeg køber ikke præmissen om, at hvis man ikke kan blive andet, så kan man altid blive håndværker. Intelligens kommer i forskellige former og allerede i grundforløbet er den rummelige intelligens eksempelvis kommet meget i spil i forhold til lave helt enkle byggetegninger. Så hovedet skal i høj grad være med også,« understreger Joar Erik Nielsen.
Hvad fremtiden bringer, når CV´et udbygges med en tømrertitel, er endnu for tidligt at sige. Men drømmen er at blive selvstændig og indtænke den grønne omstilling undervejs.
»Jeg vil gerne bidrage til den grønne omstilling i form af restaurering og bevaring frem for nedrivning og nybyggeri. Tanken om at bygge noget, der engang kan pilles ned, så materialerne kan genbruges, er enormt tiltrækkende. Det vil gerne supplere med undervisning og historisk formidling undervejs, og netop det får jeg rig mulighed for i Den Gamle By,« siger han.
Denne artikel præsenteres i samarbejde med Den Gamle By, der denne sommer hylder håndværket med temaet: ”Godt håndværk – også i fremtiden.”