Alex hopper tit i sin kummefryser - og det er ikke for sjov

Sundhedscoach Alex Hasselager Jensen har på en kedelig baggrund kastet sig ud i at dyrke kulden. Inspirationen stammer fra den verdenskendte ekstrematlet Wim Hof.

Artiklens øverste billede
Alex Hasselager Jensen i sin nye kummefryser. Han bruger blandt andet det iskolde vand til at komme ud af sin komfortzone. Foto: Privat
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Vi har i den seneste tid haft flere varme dage i en sommer, der »ofte har sveget” i forhold til sol og lune nætter.

Trods temperaturer op mod 35 grader har det næppe strejfet nogen at hoppe i en kummefryser fyldt med to grader koldt vand. 40-årige Alex Hasselager Jensen er undtagelsen.

Han har for ganske nylig købt en kummefryser med en kapacitet på 400 liter vand. Fryseren står nu i kælderen i hans hus, og tre gange om ugen nedsænker han sin krop i den og bliver i iskoldt vand i omkring toethalvt minut.

»Det gode ved den fryser er, at den kun skal køre otte timer om ugen for at holde temperaturen. Jeg har købt en timer, så fryseren kører omkring halvanden time hver nat. Det koster selvfølgelig, for elpriserne stikker jo af for tiden, men det er en prioritet,« siger han.

Alex Hasselager Jensen er sundhedscoach. Han er »85 procent selvstændig,« som han siger. Det betyder, at han også har timer som personlig træner i to fitnesscentre i henholdsvis Lystrup og Risskov. Han har arbejdet med fitness og sundhed i Aarhus i 15 år.

Jeg tror ikke, nogen på denne jord har været mere kuldskær, end jeg var.

Alex Hasselager Jensen

Indtil for omkring tre måneder siden kunne Alex tilfredsstille sin lyst til iskolde dukkerter ved at hoppe i et stort fodertrug med en kapacitet på 350 liter vand. Som foråret meldte sin ankomst, blev det svært for Alex at holde vandet i truget tilpas iskoldt.

»Jeg havde irriteret mig over, at jeg ikke kunne dyrke mit isbad, og da en af mine kunder havde en kummefryser, hun skulle af med, lå det til højrebenet, at jeg købte den af hende,« siger Alex Hasselager Jensen.

Sådan kan man også bruge et fodertrug. Foto: Privat

»The Iceman«

For at finde årsagen til, at Alex flere gange om ugen, kortvarigt, befinder sig i en kummefryser, skal vi tilbage til oktober sidste år.

»Jeg træner jo en del, og det irriterede mig, at jeg ikke kunne blive bedre på en bestemt distance, og så tog jeg til lægen,« siger han.

Det lægebesøg resulterede i mange flere besøg. Ikke hos lægen, men på Aarhus Universitetshospital.

»Jeg fandt ud af, at jeg kun brugte 55 procent af min lungekapacitet. Jeg ville gerne forbedre mine lunger, og så kan man enten tage medicin eller prøve at træne sig ud af det, og jeg har så valgt vej nummer to,« siger Alex Hasselager Jensen.

En ven anbefalede Alex at se en YouTube-video af den hollandske ekstrematlet Wim Hof, også kendt som ”The Iceman”. Hof har udviklet en særlig metode, der i korte træk består af vejrtrækningsøvelser og kuldetræning. Målet er større kontrol over egen sundhed, fysisk og mentalt.

Den verdenskendte hollænder har været en inspirationskilde for Alex Hasselager Jensen.

»Det har rykket gevaldigt, siden jeg startede med kuldetræning. Jeg tror ikke, at nogen på denne jord har været mere kuldskær, end jeg var. Nu kan jeg sidde og nyde iskoldt vand. Vandet skal helst være under fem grader, for at det har en gavnlig effekt på vores krop, og hvis du ikke har styr på din vejrtrækning, kan du ikke være i det,« siger han.

Alex Hasselager Jensen på toppen af bjerget Sniezka. Vanterne skal beskytte følelsesløse fingre. Foto: Privat

Sniezka

Det er ikke bevist, at det er sundt at vinter- eller isbade. Det er dog alment anerkendt, at der kan være flere fordele ved det kolde gys.

»Jeg er rigtig meget i mit hoved, og når jeg sætter mig ned i isvand, kommer jeg ned i kroppen på 10 sekunder. Jeg bruger også isbadning til af fjerne affaldsstoffer fra bindevævet for at hjælpe på min restitution. Det handler også om at komme ud af min komfortzone. Jeg får lige sparket kroppen i gang. Det er godt at udfordre den lidt,« siger Alex Hasselager Jensen.

Alex’ mest ekstreme rejse udi kulde fandt sted i februar i år. Her besteg han iført shorts (!) et 1600 meter højt bjerg, Sniezka i Polen. Det er koldt i februar, og på toppen af Sniezka var der ifølge Alex en chillfaktor på 24 minusgrader. Han var følelsesløs i tre fingre og ude af stand til at tage en selfie, da han nåede bjergtoppen.

Vildmænd på Sniezka. Foto: Privat

Bjerget blev besteget sammen med to instruktører fra Wim Hofs organisation og en gruppe mænd, Alex ikke kendte på forhånd.

»Jeg trængte til at få sparket mig selv i gang igen efter coronakrisen. Det var for at skubbe nogle grænser. Jeg var ikke skør nok til selv at bestige et bjerg, men jeg ville gerne, hvis jeg kunne gøre med instruktører, der havde gjort det før,« siger han.

85 %

Alex Hasselager Jensen er endnu ved at blive at blive udredt i forhold til sine lunger. Det tyder på, at kuldetræning og vejrtrækningsøvelser har den ønskede effekt.

»Jeg er oppe at ramme 85 procent af min lungekapacitet nu, så det er super fedt. Jeg tror, jeg er nået dertil, fordi jeg træner lungerne. Man kan vælge at læne sig tilbage i sofaen og indtage offerrollen, eller man kan vælge at gøre noget ved det,« siger han.

Det er næppe alle med lungeproblemer, der har mulighed for at vælge samme vej som Alex Hasselager Jensen. For ham har hollandske Wim Hofs teknikker været en øjenåbner.

10. marts i år. Vandet i fodertruget er to grader "varmt." Foto: Privat

Alex har i øvrigt ingen planer om at hoppe i sin nye kummefryser hver dag. Det er for »hårdt for kroppen« at isbade dagligt, siger han.

Hvor tit har du tænkt dig at skifte vandet i kummefryseren?

»Jeg kommer ikke til at skifte det særlig tit. Jeg skal hverken bade i vandet eller drikke det. Jeg sidder i det i toethalvt minut. Jeg kommer til at isbade udenfor igen til vinter. Så bliver fryseren sat på køl.«

Alex Hasselager Jensen bør i Søften sammen med sin kæreste. Han er far til to piger på tre og seks år.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.