Kommunen købte stor Risskov-grund for en slik af bygherre i forbindelse med udskældt lokalplan

Lokal grundejerforening mener, at der er spillet med fordækte kort i forbindelse med vedtagelsen af Agerbæks Have-lokalplan.

Artiklens øverste billede
Arbejdet med Agerbæks Have i Risskov er i fuld gang. Foto: Danni Paulsen
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Der var massive protester forud for vedtagelsen af lokalplan 1125, og en naboklagesag er i gang med at blive behandlet i Planklagenævnet.

Ikke desto mindre er arbejdet med at opføre projektet Agerbæks Have med over 20.000 m2 boliger i to-fem etager langs Agerbæksvej og Vestre Strandallé i Risskov i fuld gang. Store dele af den enorme byggegrund, hvor den gamle landbrugsskole lå, er ved at blive gravet ud, og i den nordlige del er nye bygninger så småt ved at skyde til vejrs.

I den sydligste del af lokalplanområdet ud mod Agerbæksvej er arbejdet dog langt fra gået i gang. Her skal kommunen nemlig på et tidspunkt etablere en daginstitution.

Den 2.308 m2 store grund købte kommunen af byudviklingsfirmaet Bricks A/S, som sidenhen solgte resten af projektet til Thybo Ejendomsudvikling. Prisen for kommunen lød på blot 2,3 mio. kr., viser en aktindsigt i købsaftalen.

Den kommunale daginstitution bliver opført i den sydligste del for enden af alle boligerne langs Agerbæksvej.

Forundret forening

Så lav en pris for en stor grund i attraktive Høje Risskov, et af Aarhus’ dyreste områder, forundrer hos den ihærdigste kritiker af lokalplanen, Vejlby Risskov Grundejerforening.

Formand Henrik Petersen kalder det billige grundsalg for en ”noget for noget-donation” til kommunen, da en sådan grund med boligbyggeret ifølge ham kunne være solgt for op mod 15 mio. kr..

»Men kommunen slipper med 2,3 mio. kr., fordi de udlægger grunden til offentligt formål. Det er naivt at tro, at en developer på den måde vil lade sig tryne på pengepungen uden få noget tilgengæld fra kommunen. I det her tilfælde var modydelsen godkendelse af en lokalplan, der gjorde det muligt at bygge ekstraordinært højt og fortætte i et villaområde,« påstår den fortørnede formand.

Lokalavisen Aarhus har fået aktindsigt i kommunens seneste sammenlignelige grundkøb, og her har kommunekassen betalt 1.750 kroner per etagemeter, der må bygges på en grund - præcis ligesom tilfældet ved Agerbæksvej.

Det er en standard pris, fortæller bystrategisk chef hos Teknik og Miljø, Bente Lykke Sørensen.

»Prisen for en grund afhænger helt entydigt af, hvad man kan bygge på den. Kan man bygge boliger, har det den højeste værdi, mens offentlige formål har laveste værdi. Når Aarhus Kommune opkøber til offentlige formål, betales 1.750 kr. pr. etagemeter, som vi vurderer er markedsprisen.«

Ifølge Bente Lykke Sørensen foregår et grundkøb sådan, at en arealreservationsgruppe på tværs af magistrater løbende holder øje med, i hvilke områder i byen der er brug for børnehaver, skoler eller plejehjem, og er der en lokalplan på vej i et område med behov, prikkes planafdelingen på skulderen, så det kan undersøges, hvilket areal der kan friholdes til offentlige formål.

Og grunden i lokalplanen var blevet udlagt til offentligt formål, uanset om man blev enig med ejer om et salg eller ej, når arealreservationsgruppen har peget på området.

Henrik Petersen, formand for Vejlby Risskov Grundejerforening, på rådhuset. Foto: Mads Andreas Frost

Betinget handel

Aftalen mellem Bricks A/S og Aarhus Kommune faldt på plads, før lokalplanudkastet nåede byrådet. Parterne betingede dog aftalen med, at lokalplanen blev vedtaget uden væsentlige ændringer.

Det, og det faktum at hverken byråd eller borgere blev oplyst om aftalen og prisen, da lokalplanen blev politisk behandlet, undrer Henrik Petersen.

»Byrådet skal tage beslutninger på et oplyst grundlag, og der blev ikke oplyst detaljeret om den betingede handel. Det lugter grimt, at der uden videre bliver solgt så billigt, og at det ikke fremgår af sagen. Du skal ikke fortælle mig, at en developer vil gå med til at tabe penge på den måde uden at få noget igen. Det er muligt, at den handel ikke kan anfægtes rent juridisk. Vi synes bare, at den uigennemsigtige fremgangsmåde er dårlig forvaltningsskik,« siger formanden for grundejerforeningen.

Ifølge Bente Lykke Sørensen er det helt naturligt, at en købsaftale gøres betinget af, at et lokalplanudkast vedtages uden ændringer. Ellers kan et grundkøb være nytteløst.

»Aarhus Kommune har jo ingen interesse i at købe en grund til at opføre en daginstitution og betale nogle millioner kroner for det, hvis der ikke kommer en lokalplan, der muliggør byggeriet.«

Men anerkender du, at når I laver sådan en betinget købsaftale, så har Teknik og Miljø pludselig en særskilt interesse i, at der ikke skal ske ”væsentlige ændringer” i lokalplanen, hvor der i netop denne sag var massiv kritik af højde og fravær af almene boliger?

»Jeg kan bare sige, at det er helt sædvanlig praksis i situationer, hvor Aarhus Kommune opkøber arealer til offentlige funktioner, at købsaftalen naturligvis vil være betinget af, at kommunen rent faktisk får mulighed for at opføre den offentlige funktion. Det tilvejebringes jo først, når der ligger en vedtaget lokalplan,« siger Bente Lykke Sørensen og fortsætter:

»Det er ikke sådan, at der kun er et skud i bøssen i en sag som denne med en daginstitution. I Aarhus er der rigtig mange lokalplaner i pipeline hele tiden, så viser det sig i forbindelse med en betinget købsaftale, at lokalplanen ikke bliver tilvejebragt som aftalt, så må man bare tilbage og kigge på, hvad der ellers er på vej af lokalplaner. I dette tilfælde var der vist tre. Og netop daginstitutioner kræver ikke så meget plads, så der vil altid være muligheder.«

Det er i bunden af området, at der skal etableres en daginstitution.

Byudvikler tavs

Henrik Petersen, Det minder jo lidt om udbygningsaftaler, hvor en developer kan tilbyde kommunen at lave noget anlægsarbejde til gengæld for at få lov at bygge højere og og større? Hvorfor er det ikke et problem?

»Der er den forskel, at udbygningsaftaler skal nævnes konkret i lokalplanen. Og det har typisk noget med trafik eller anvendelse af området at gøre - modsat et køb af grund med en reel pengeoverførsel mellem kommune og bygherre.«

Ifølge vores oplysninger er alt foregået, som det plejer i den her sag. Hvorfor beklikke forvaltningens faglighed og integritet med de her anklager om fordækt spil bag kulisserne?

»Det har jeg ingen problemer med. Jeg synes, det er dårligt forvaltningsskik og uigennemsigtigt, at man til en bygherre siger: ”For at vi kan behandle jeres lokalplan og sende den ind til byrådet, skal vi have en aftale om, at I stiller et stykke jord til rådighed for os som en form for donation til kommunen.” For det er, hvad vi taler om, når man får sådan en grund i Høje Risskov til 2,3 mio..«

Lokalavisen Aarhus ville meget gerne have stillet Bricks A/S en række spørgsmål om handlen med Aarhus Kommune, men Martin Busk, selskabets ene medejer og direktør, afviser at stille op til interview.

Han slår dog fast overfor avisen, at »alt er efter bogen«.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.