»Havnen skal uddybe behovet for udvidelsen«: Ekstra møde forsinker borgerinddragelsen

Det bliver først til efteråret, at de to borgerkonferencer ang. havneudvidelsen kan afholdes, hvilket påvirker tidsplanen for den politiske beslutningsproces, fortæller planchef.

Artiklens øverste billede
Først til efteråret kan to borgerkonferencer ang. havneudvidelsen afholdes. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Efter en tid med stilhed omkring udvidelsen af Aarhus Havn var det planen, at den første borgerkonference af to skulle afholdes inden sommer. Nu siger kalenderen juli, og Aarhus Kommune har da også erkendt, at det ikke kommer til at ske. De bliver i stedet afholdt henholdsvis 26. september og 7. november, oplyser Teknik og Miljø.

Ifølge planchef Eva Møller Sørensen, som sidder med udvidelsen af havnen hos Teknik og Miljø, skyldes udskydelsen, at det ekspertpanel af udvalgte interessenter og fagpersoner, der blev nedsat som følge af den store interesse for høringen, er nødt til at afholde et ekstra temamøde på den anden side af sommerferien.

»Der er behov for, at havnen skal uddybe behovet for udvidelsen, hvilket der skal tales om på mødet efter sommer,« fortæller Eva Møller Sørensen til Lokalavisen Aarhus og oplyser, at dette vil forsinke den politiske beslutningsproces, selvom der ifølge hende endnu ikke foreligger en endelig fastlagt tidsplan for processen frem til byrådets anden behandling af havneudvidelsen.

»Vanskelig politisk beslutning«

Det er ekstraordinært, at der både afholdes temamøder og borgerkonferencer efter en offentlig høring i forbindelse med en politisk beslutning, men debatten om havneudvidelsen viste sig også at være ganske enestående. Således tikkede der over 1.500 høringssvar ind, og det har fået Aarhus Kommune til i langt højere grad at inddrage borgerne i den efterfølgende proces, end tilfældet har været ved tidligere høringer.

»Det har man naturligvis gjort, fordi det er en vanskelig politisk beslutning, der skal tages. Der er kommet de her mange høringssvar, som deler sig i to grupper med en for og en imod. Derfor har man valgt at lave en ekstra proces, hvor vi får samlet en gruppe af folk i et ekspertpanel for at få drøftet den planlagte havneudvidelse på et større vidensgrundlag,« fortæller Eva Møller Sørensen, som også tilføjer, at debatten om havneudvidelsen har fået sin helt egen side på aarhus.dk/havneudvidelse.

»Derinde kan man følge med i tidligere afholdte møder og læse mere om borgerkonferencerne,« fortæller hun.

Denne transparente tilgang til en behandling af en høring prøves af i forbindelse med havneudvidelsen, men ifølge Eva Møller Sørensen kan aarhusianerne se frem til, at der kommer en endnu større transparens i plansagerne fremover.

»Som planchef oplever jeg tit, at borgerne har den opfattelse, at der ikke sker noget med en sag, fordi processen kan være langstrakt, og at de ikke hører tilstrækkeligt undervejs. Vi har mange hensyn, der skal overvejes, og beslutninger der skal tages i det administrative arbejde frem mod et planforslag, og så kan det godt ske, at der ikke bliver meldt noget ud i et eller to år. Så at der sker en større transparens i forbindelse med beslutninger undervejs i forløbet, kan forhåbentlig hjælpe på den frustration,« fortæller hun.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.