Drastisk fald i antal busbørn: Først skulle 71 elever af sted, nu er tallet højst 44

En rundringning, Lokalavisen Aarhus har foretaget, viser et markant fald i antallet af busbørn, i forhold til hvad kommunen meldte ud for to måneder siden. Det kan på sigt medføre klassesammenlægninger.

Artiklens øverste billede
Aarhus Kommune har siden 2006 kørt skolebørn i bus til en anden skole end distriktsskolen for at undgå for mange elever med et dårligt dansk på den enkelte skole. Arkivfoto: Marcus Trappaud Bjørn
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Rettelse: I en tidligere udgave skrev Lokalavisen Aarhus, at der var 36 elever, som efter sommerferien skulle begynde på en anden skole end den lokale på grund af for dårlige danskkundskaber. Tallet var baseret på en rundringning til de otte modtagerskoler, hvor Engdalskolen oplyste, man skulle modtage to. Nu gør Aarhus Kommune dog redaktionen opmærksom på, at Engdalskolen modtager 10, og ikke to. Dermed er det samlede antal 44. Vi beklager fejlen.

I april var det 71 tosprogede elever, der skulle sendes med bus til en anden skole end den lokale.

Nu viser en rundringning, Lokalavisen Aarhus har foretaget, at det reelle tal er langt lavere. 44 elever bliver efter sommerferien frataget det frie skolevalg og sendt til en anden skole på grund af for dårlige danskkundskaber.

Aarhus Kommunes henvisningspolitik, eller den såkaldte busbørn-ordning, der skal sikre, at elever med et særligt sprogstøttebehov fordeles ud på flere skoler, sker på baggrund af en sprogscreening af alle tosprogede børnehavebørn. Den viste i april, der var 378 børn med dansk som andetsprog, der havde dette behov. Da man kun ønsker op til 20 procent på hver skoles klassetrin, skulle 71 skolestartere efter sommerferien af sted til en anden skole end den lokale.

At man nu pludselig sender langt færre elever af sted, kan skabe en masse bøvl for de skoler, som modtager de tosprogede børn. Det fortæller Mette Purup, der er pædagogisk leder af SFO og 0.-3. årgang på Elsted Skole. Her er man gået fra at skulle modtage 15 elever via henvisningspolitikken til nu at modtage syv fra Tilst Skole.

Hun undrer sig over, at man ikke får et mere retvisende billede at arbejde ud fra.

»Vores arbejde med at sammensætte klasser begynder allerede i april, når vi får at vide, hvor mange elever der er på vej. Vi er særligt opmærksomme på de elever, som har et sprogstøttebehov, og er i kontakt med børnehaverne for at få en overlevering og lære børnene at kende. Rigtig meget af det arbejde er nu spildt,« siger Mette Purup.

Svært at planlægge

Elsted Skole inviterede også til grillaften i de nye klasser i slutningen af maj, hvor der på dagen var indlagt et særligt arrangement for børnene og forældrene fra Tilst.

»Her kan familierne møde hinanden, og der kan skabes tryghed om den lille times bustransport, der er mellem Tilst og Elsted Skole. Vi fik dog ikke besøg af ret mange elever udefra. Men har der været en proces i gang, hvor der har været usikkerhed om, hvorvidt de skulle starte eller ej, er det også forståeligt, at de ikke møder op.«

Skolen har planlagt fire nye børnehaveklasser efter sommerferien, men ud fra antallet af børn i lokaldistriktet stod man kun til tre. De har derudover også ansat ekstra personale for at håndtere opgaven.

»Det gør det jo svært at planlægge, når tallet kan ændre sig så meget,« siger Mette Purup.

Fra flere modtagerskoler, som Lokalavisen Aarhus har været i kontakt med, lyder det, at man på sigt kan være nødsaget til at lægge klasser sammen som følge af usikkerheden i antallet af skolestartere.

Busordningen koster hvert år kommunen mellem 10 og 20 millioner kroner. Magistraten for Børn og Unge har ikke inden deadline kunnet svare på, hvorfor antallet af busbørn har ændret sig markant.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.