Rødt regnskab: Direktør optimistisk trods underskud på 47 millioner
På trods af nogle store, røde tal for regnskabsåret 2021, er den administrerende direktør i Aarhus Airport optimistisk for fremtiden.
Aarhus Airport kom ud af 2021 med røde tal på bundlinjen. Lufthavnens netop godkendte årsregnskab viser et underskud på godt 47 millioner kroner - en forbedring på knap tre millioner set i forhold til 2020.
Det oplyser Aarhus Airport i en pressemeddelelse.
Bestyrelsen accepterer det kalkulerede underskud, der var forventet efter to år med global pandemi.
Covid’s tydelige spor
De verdensomspændende Covid-19-udfordringer har fået rejse- og oplevelsesindustrien til at bløde. Og netop i det lys skal underskuddet ses, fremgår det af pressemeddelelsen.
I 2021 satte rejserestriktionerne tydelige spor i trafik- og passagerudviklingen i Aarhus Airport, hvor passagertallet landede på 134.139 mod over 500.000 årligt rejsende før pandemien.
Solid optimisme
Underskuddet rykker ikke ved den solide optimisme, der præger Aarhus Airport, og som allerede afspejles i lufthavnens vækstkurve for 2022, fortæller administrerende direktør i Aarhus Airport, Brian Worm:
»2021 var et mareridtsår for alle i luftfartsindustrien. I lufthavnen udnyttede vi rejsestilheden til at sætte fuld turbo på vores totalmodernisering, så vi nu står med en ny lækker international lufthavn i dobbelt størrelse to år tidligere end forventet. Det betyder, at vi er gearet til at forbedre passagertallene i årene frem og imødekomme den stigende efterspørgsel, vi oplever fra rejsende i Østjylland.«
Der forventes en væsentlig fremgang i trafik- og passagertallet for 2022, der i løbet af årets første fem måneder allerede har overhalet det samlede passagertal for 2021.
Østjydernes førstevalg
Ambitionen for Aarhus Airport er at blive østjydernes foretrukne lufthavn. En afgørende faktor er, at de relevante ruter er tilgængelige fra Aarhus Airport, så forretningsrejsende ikke er nødt til at søge mod København og Hamburg for at rejse ud i verden.
»Vi har høje ambitioner om at udbygge lufthavnens stadigt voksende rutenetværk. Derfor skal vi øge kendskabet til vores nye lufthavn og præsentere flyselskaberne for det kundepotentiale, der ligger i Østjylland,« fortæller Brian Worm.
1.200 stemmer
Aarhus Airport’s forestående værtskab i 2024 for luftfart- og lufthavnsindustriens største europæiske konference, Routes Europe, betragtes af ledelsen som en strategisk prioritering, der vil være katalysator for at knytte nye relationer med internationale flyselskaber. Luftfartens topmøde tiltrækker over 1.200 beslutningstagere fra hele Europa samt Mellemøsten og Afrika, og det vil give medvind i luftrummet for Aarhus Airport på den lange bane.
»Der er mange positive takter, og vi er overbeviste om, at vi står over for en rivende udvikling med en stribe nye destinationer på afgangstavlen i den nærmeste fremtid,« siger Brian Worm.
Forventer negative tal
Selvom rejsemarkedet er ved at vende, og nye ruter vil betyde et langt højere passagertal i 2022 end i 2021, budgetteres der fortsat med et negativt årsresultat, idet den omfattende renovering af lufthavnen vil påvirke driften i 2022.
Sidst i pressemeddelelsen oplyses det, at ejerne efter regnskabsårets afslutning har lavet en kapitalforhøjelse på i alt 200 millioner kroner.
mw