Bliver landets højeste: Særligt kontorhus bygges i Aarhus

I Aarhus’ sydhavnskvarter er de første gravemaskiner gået i gang med opførelsen af et banebrydende byggeri; et højhus med bærende konstruktioner, gulve, lofter og facade bestående af træ, genbrugstræ og andre bæredygtige materialer vil skyde i vejret inden længe

Artiklens øverste billede
Byggeriet, TRÆ, bliver på i alt 14.850 kvadratmeter: Ét højt kontorhus på 78 meter på 20 etager og to lavere byggeri på 27 meter på syv etager. Illustration: PFA
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Med 78 meter i højden og 20 etager bliver det kommende kontorhus ”TRÆ” i Aarhus Danmarks højeste træhus. Højhuset skal teste nye metoder til genbrug af træ, glas og udtjente vindmøllevinger og opføres af pensionsselskabet PFA.

Det oplyser PFA i en pressemeddelelse.

»TRÆ bliver et enestående byggeri, hvor vi prøver at gentænke hele byggeprocessen. Vi vil opføre et højhus, hvor vi forsøger at erstatte traditionelle materialer som stål og beton med klimavenlige alternativer som for eksempel træ,« fortæller ejendomsdirektør i PFA, Michael Bruhn, og tilføjer:

»Byggebranchen står for 30 procent af CO2-udledningen i Danmark og som landets største ejendomsinvestor, mener jeg, at vi har en forpligtigelse til at finde nye metoder til at genbruge materialer og bygge mere klimavenligt.«

Ejendomsdirektør i PFA, Michael Bruhn: »Vi vil opføre et højhus, hvor vi forsøger at erstatte traditionelle materialer som stål og beton med klimavenlige alternativer som for eksempel træ.« Foto: Pressefoto.

Træ og lidt beton

Det primære byggemateriale er træ, men derudover arbejdes der også på en række andre innovative genbrugsmaterialer. Det gælder eksempelvis affaldstekstiler, som bliver genanvendt til akustikdæmpende lofter og vægpaneler, ligesom der arbejdes på at skaffe genbrugs- eller fejlproducerede vinduer til facaden.

Det er dog svært i dag at bygge et højhus uden også at bruge beton, men den bruges, hvor den har sin berettigelse og den største effekt i forhold til alternativerne, oplyses det i pressemeddelelsen.

For eksempel vil der blive anvendt beton i fundamentet og trappekernerne for sikre stabiliteten i højhuset. Her vil man dog benytte en nyudviklet type af beton, som er CO2-reduceret, hvor det er muligt.

Skrottede vinger

På facaden arbejdes der på at skrottede vindmøllevinger skæres til og bruges som solafskærmning. Vindmøllevinger består af epoxy og glasfibre og ender typisk i deponi efter endt levetid. Men på det nye højhus vil de finde en ny anvendelse i mange år fremover.

»I Danmark står der mere end 4.000 vindmøller på land og 500 på havet, som har en levetid på cirka 20-25 år. I fremtiden kan vi risikere at stå med en affaldsudfordring affødt af den grønne omstilling, som vi skal håndtere på den bedst mulige måde. I PFA vil vi gerne bidrage med løsninger og under forudsætning af, at vingerne består de sidste brandtest, vil vi give de brugte vindmøller fornyet liv som solafskærmning på TRÆ,” siger ejensdomsdirektøren i PFA, Michael Bruhn.

Planlagt til 2024

Byggeriet bliver på i alt 14.850 kvadratmeter og er tegnet af Lendager Arkitekter. TRÆ er planlagt til at stå færdigt i andet halvår af 2024 og er udviklet i samarbejde med Kilden og Hindby samt Aarhus Kommune, der har støttet byggeriet med fem millioner kroner fra byens klimafond.

Ifølge pressemeddelelsen kommer TRÆ til at koste 371 millioner at opføre. For pengene bliver der bygget ét højt kontorhus på 78 meter på 20 etager og to lavere byggeri på 27 meter på syv etager.

TRÆ bliver et flerbrugerkontorhus med butikslokaler, restauranter og andre bylivsfunktioner i stueplan.

mw

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.