Ærlig rådmand for Børn & Unge: »Det lykkes vi ikke godt nok med i dag«
Byrådet vedtager efter næste byrådsmøde seks forpligtende grundprincipper for, hvordan Aarhus Kommune skal udvikle arbejdet med børn med dansk som andetsprog, oplyses det i en pressemeddelelse.
Seks grundprincipper skal sætte en klar retning for arbejdet med børn med dansk som andetsprog i Aarhus Kommune. Det vedtager byrådet i aften, onsdag. Principperne skal være forpligtende og sikre, at kommunen lykkes bedre på området.
Det oplyser Børn & Unge i en pressemeddelelse.
Seks grundprincipper
I en stor undersøgelse af hele området for dansk som andetsprog, som byrådet bestilte i forbindelse med forlig om budget 2021, pegede praktikere på en række behov og udfordringer. Derfor har byrådet nu har vedtaget seks forpligtende grundprincipper for, hvordan Aarhus Kommune skal udvikle arbejdet med børn med dansk som andetsprog.
Principperne skal sætte en klar retning for udviklingen af et komplekst område; når der prioriteres indsatser på tværs af kommunen, og når der i dagtilbud og skoler arbejdes med at udvikle de lokale sproglige læringsmiljøer til gavn for børnene og de unge.
»Vi skal gøre alt, hvad vi kan for, at børn med dansk som andetsprog lykkes så godt som muligt. Så de får et godt dansk sprog, der giver dem lige så gode muligheder for at udfolde deres potentiale, som alle andre børn. Det lykkes vi ikke godt nok med i dag. Derfor er jeg tilfreds med, at vi nu vedtager nogle grundprincipper, som giver en tydelig og fælles rettesnor for arbejdet med at videreudvikle området,« siger rådmand for Børn & Unge, Thomas Medom (SF).
Det handler blandt andet om at styrke viden om dansk som andetsprog blandt medarbejdere, mere systematisk arbejde med sproglig udvikling og om meningsfuldt samarbejde med forældre.
»Jeg synes, det er en meningsfuld måde at gribe udfordringerne an på, hvor der også er mulighed for at løse problemerne med udgangspunkt i de lokale behov,« siger Thomas Medom.
I 2022 havde mere end 70 procent af børnene med dansk som andetsprog et sprogstøttebehov inden skolestart.
Ifølge pressemeddelelsen består cirka en femtedel af eleverne med dansk som andetsprog ikke afgangsprøven i dansk og matematik i 9. klasse.