Kommunen har sat kontrolbesøg på plejehjem på pause: »Det er stærkt kritisabelt«

Aarhus Kommune har siden januar standset de kommunale tilsyn på plejehjemmene, mens man har arbejdet på en ny model for kontrolbesøg. »Under al kritik,« mener Ældre Sagen.

Artiklens øverste billede
Hosea Dutschke, direktør for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, forsikrer, at der bliver fulgt op på de ting, der er et problem, trods de manglende tilsyn. Arkivfoto: Philip Davali
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Kontrolbesøgene på byens plejehjem, der skal sikre, at de ældres forhold er i orden, har været sat på pause siden januar.

Det viser en gennemgang, som Lokalavisen Aarhus har foretaget, af alle seneste, kommunale tilsynsrapporter.

Det nyeste tilsyn er tilbage fra 13. december 2021. Det plejehjem, der har måttet vente længst på kontrolbesøg er Bøgeskovhus, hvor man ikke har været siden februar 2021.

Ifølge direktør for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Hosea Dutschke vil de kommunale tilsyn først blive udført igen i august. Det bekymrer dog ikke direktøren:

»Vi skal lave ét kommunalt tilsyn om året på alle plejehjem, og det kommer vi også til. Det er helt efter loven,« siger Hosea Dutschke.

Men hvorfor har der været denne pause?

»Det er, fordi vi fremover får et privat firma til at stå for en del af tilsynet. Og det skulle lige falde på plads.«

Pausen i kontrolbesøgene er sket til trods for, at man på seks plejehjem i 2021 har fundet ”større forhold af betydning for plejen” og noteret i rapporterne, at et opfølgende tilsyn skulle ske i første kvartal 2022 for fire af plejehjemmene og i ”1.-2. kvartal” for de to andre plejehjem.

Vækker skarp kritik

De manglende tilsyn giver anledning til skarp kritik fra Ældre Sagen:

»Det er stærkt kritisabelt. Det er simpelthen under al kritik, at man på den måde sætter tilsynet på pause, inden man er klar med en ny løsning. Der har jo været flere grimme episoder i Aarhus på det seneste. Det er rigtigt bekymrende, at man lige netop her, lige netop nu, ikke sørger for at få udført de nødvendige tilsyn og ikke mindst opfølgninger,« siger Nina Bruun, der er seniorkonsulent i Ældre Sagen.

Hun mener ikke, at man kan forklare pausen med, at man har været i gang med at stable en ny form for tilsyn på benene.

»At man har arbejdet på at lave en ny model, er på en måde blevet en sovepude, og det må det selvfølgelig ikke blive,« siger Nina Bruun og tilføjer:

»Men endnu vigtigere end selve tilsynene er selvfølgelig, at man sørger for at få rettet op på de kritisable forhold på plejehjemmene.«

Hosea Dutschke er enig i, at det allervigtigste er, at man reagerer på eventuelle kritikpunkter og får rettet op. Han mener dog ikke, at man burde have fortsat med at lave tilsyn, mens man arbejdede på en ny model:

»Det er jeg overhovedet ikke enig i. Vi kommer til at lave tilsyn på alle plejehjem i 2022. Det er det, vi skal, og det vi gør. Et tilsyn gør jo ikke den store forskel. Det, der gør den store forskel, er, at ledere og medarbejdere går i gang med at se på de ting, der er, og får forbedret dem. Et tilsyn ser på dokumentation, men ikke på hvad der rent faktisk sker, og det er det, der er det vigtige for os. Er borgerne glade for at være der, fungerer det godt?« lyder det retoriske spørgsmål fra Hosea Dutschke.

Men man har ikke lavet de opfølgende tilsynsbesøg, som der står i de seneste tilsynsrapporter, at man vil?

»Nej, men der får vi jo så heldigvis et helt uafhængigt, privat tilsyn fra nogen, der er uddannede i det. Det får vi i løbet af 2022. Jeg tænker, at det bliver mindst lige så godt og sandsynligvis endnu bedre.«

Så du er ikke bekymret over, at man ikke har lavet tilsyn i første halvdel af 2022?

»Der kommer tilsyn i 2022. Så nej, jeg er ikke bekymret.«

Lige nonchalant nok

Ældrerådet i Aarhus Kommune er dog stærkt bekymret over, at man vælger helt at stoppe tilsynet i en længere periode.

»Det er kritisabelt udover alle grænser,« siger Jan Radzewicz, der er formand for Ældrerådet.

Hvad siger du til kommunens svar om, at man stadig godt kan nå at lave alle tilsyn i resten af 2022?

»Ej, det er lige nonchalant nok. Man lever jo ikke op til det, man fortæller i offentligheden,« siger Jan Radzewicz.

Formand for Sundhed- og Omsorgsudvalget Anette Poulsen (S) er ligeledes meget uforstående over for, at man har sat tilsynet på pause siden januar.

»Jeg synes, det er for dårligt, at man ikke har udført tilsyn. Det, synes jeg ikke, er i orden, især efter de problemer, der har været på området,« siger Anette Poulsen.

Hun støtter idéen om, at det ikke længere skal være kommunen selv, der udfører tilsyn med plejehjemmene, men hun mener godt, man kunne have fortsat med tilsyn, indtil den nye model var klar.

»Jeg synes, det har taget lang tid at få den nye model klar. Vi fik den første gang forelagt i januar, og jeg måtte efterspørge nyt i sagen i maj, før der skete noget,« fortæller hun.

Ifølge Anette Poulsen er udvalget ikke blevet orienteret om, at der på seks plejehjem i 2021 blev fundet ”større forhold af betydning for plejen” og at der her skulle foretages opfølgende tilsynsbesøg i første halvdel af 2022. Det er Lokalavisen Aarhus, der gør hende bekendt med det.

»Det har vi ikke været vidende om i udvalget. Det er meget ærgerligt, for det er et vigtigt område, som vi skal være meget opmærksomme på. Når der har været problemer, så synes jeg ikke, det er i orden, at man ikke udfører de nødvendige tilsyn. Det burde man jo i høj grad få fulgt op på.«

Direktør Hosea Dutschke mener dog ikke, at det vigtige er tilsynsbesøgene.

Hvorfor har man ikke orienteret Sundhed- og Omsorgsudvalget om, at man har udskudt opfølgende tilsynsbesøg?

»Altså igen, vi kommer til at følge op, men det handler altså ikke om et tilsyn. Det handler om, at man følger op med det samme på de ting, der er et problem. Og det tager vi fat i. Og så kommer der et opfølgende besøg i løbet af sommeren eller efteråret 2022. Og det, tænker jeg, er super,« siger Hosea Dutschke.

Styrelsen for Patientsikkerhed har udført fire tilsynsbesøg på aarhusianske plejehjem i 2022. Man har været på besøg på Plejehjemmet Jasminvej, Plejehjemmet Trøjborg og Plejehjemmet Bjørnshøj. Alle tre steder blev der fundet ”mindre forhold af betydning for plejen”. Det sidste besøg var på Plejehjemmet Skovvang, som Lokalavisen Aarhus tidligere har omtalt, hvor man fandt ”større problemer af betydning for den fornødne kvalitet”, her gav man også et påbud.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.