Succesfuldt herberg tvinges til at lukke - nyt forslag kan blive afgørende

Budgetforslaget, der kan blive afgørende for herberget Skræntens skæbne, blev på byrådsmødet 25. maj henvist til Magistraten med henblik på at indgå i budgetdrøftelserne til efteråret.

Artiklens øverste billede
Herberget Skrænten er en tidligere institution, som Hus Forbi - Gadeliv overtog i 2015. Foto: Mille Winther
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

SF i Aarhus vil handle på det faktum, at herberget Skrænten, der ligger på Marselis Boulevard, forvandles til en byggeplads i en ikke så fjern fremtid. Byggeriet med Marselistunnelen tromler herberget, og det har skabt usikkerhed omkring Skræntens beboeres fremtidige skæbne.

Men nu er der nyt i sagen. For Foreningen Hus Forbi - Gadeliv, der står bag Skrænten, er kommet med et forslag til en ny adresse, som SF i Aarhus nu har bragt videre som nyt budgetforslag til byrådet.

Herberget Skrænten

”Marselistunnelen vil jævne herberg med jorden - hvor skal de hjemløse så bo?”

Sådan lød overskriften i et debatindlæg, Lokalavisen Aarhus bragte i november sidste år i forbindelse med de nye planer for byggeriet af Marselistunnelen. Herberget, som læserbrevet drejede sig om, er Skrænten - et enestående tilbud her i Aarhus til hjemløse, der ønsker en alternativ boligform.

Skrænten kan sammenlignes med et billigt kollektiv. Nogen bor i det store, røde hus på grunden, andre i campingvogne op ad huset. Hver beboer betaler 1.000 kroner om måneden, og Foreningen Hus Forbi - Gadeliv spæder til med arbejdskraft og materialer. Sammen med beboerne står foreningen også for den generelle drift. Grunden er tildelt af Aarhus Kommune.

I forbindelse med læserbrevet tog Lokalavisen Aarhus fat i initiativtager og en af de helt store kræfter bag Skrænten, Ove Abildgaard, der beskrev herberget således:

»Det er en platform til at komme videre på; et billigt tilbud, hvor de kan få orden i økonomien og eksistere sammen med andre. Igennem tiden har det vist sig, at en række hjemløse kunne få ro dér. Det, at vi kunne sige, at de kunne være der og blive uden udflytningsdato, gjorde, at en seks-syv stykker fik ro på og faktisk kunne få egen lejlighed.«

Ove Abildgaard (siddende t.v.) med beboerne på Skrænten, Michael Knudsen (t.h.) og 'Magic' i den sorte jakke. Arkivfoto: Mille Winther

I samme artikel gav Ove Abildgaard udtryk for, at han regnede med, at kommunen ville sørge for et nyt sted til Skræntens beboere, inden tunnel-byggeriet ville begynde. Læs mere her.

Og Ove Abildgaard havde tilsyneladende fat i noget - i hvert fald hvis man spørger SF i Aarhus, der netop har præsenteret budgetforslaget ’Flytning af herberget Skrænten’.

Budgetforslaget

»Det, jeg hører, er, at det (Skrænten, red.) er et godt tilbud – det giver livskvalitet,« siger forslagets ordfører, Jan Ravn (SF), da Lokalavisen Aarhus fanger ham over telefonen, og tilføjer:

»Så det (budgetforslaget, red.) er et forsøg på at fortsætte med at understøtte, at hjemløse får bedre livsvilkår og kan vende tilbage til egen bolig på et tidspunkt.«

Byrådspolitiker Jan Ravn (SF). Foto: Aarhus Kommune

Skræntens nye (midlertidige) adresse ligger i Skæring, hvor en gammel planteskoles lokaler står tomme. Og vil gøre det de næste fem år.

»I Skæring ligger AMC Nord Gartneri/Planteskole, hvor der foreligger en lokalplan for ombygning af området. Denne lokalplan ligger dog fem år ude i fremtiden, og derfor vil lokationen være et oplagt sted til en midlertidig beliggenhed, hvor der er stor mulighed for at udvikle på en grundtanke, herberget Skrænten er bygget på,« oplyses det i budgetforslaget.

Forslaget til den nye adresse til Skrænten kommer faktisk ikke fra SF selv. Det kommer fra Foreningen Gadeliv, oplyser Jan Ravn til avisen.

Udover en udarbejdet vision for genetablering af herberget, ønsker Gadeliv at bygge Refugiet Skæring - et tilbud, der kan »give tryghed og ro til 40 hjemløse til at forandre deres livssituation ved at komme ud af hjemløsheden. Dette har SF ligeledes bragt med i budgetforslaget.

Drøftelser til efteråret

I budgetforslaget tilkendegiver SF, at både genetablering af herberget samt Refugiet Skæring »på sigt vil være en langt billigere løsning til at få de hjemløse borgere i egen bolig, end mange af de tilbud, Aarhus Kommune pt. anvender...«

I mener, at initiativet virker. Hvorfor ikke give herberget en permanent adresse?

»Det er klart, det ville være at foretrække. Men nu er der den her mulighed, hvor man har en grund, der er til rådighed. Og det er den, de selv har efterspurgt,« svarer Jan Ravn.

Forslaget blev på byrådsmødet 25. maj henvist til Magistraten med henblik på at indgå i budgetdrøftelserne for 2023 til efteråret. Og ifølge Jan Ravn har forslaget gode udsigter.

»Byrådet har jo bakket op om Skrænten. Så jeg tænker, at der er en god chance for, at vi bliver enige om, at det giver mening.«

»Nogen vil nok spørge, om det er pengene værd, det her. Det mener jeg helt bestemt, at det er, men det er jo den diskussion, der kan komme. Jeg tror ikke, nogen har noget imod ideen som sådan,« afslutter Jan Ravn.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.