Har sin kone på kritiseret plejehjem: »Jeg tror ikke, politikerne har forstået, hvor voldsom en sygdom det er«

Det nybyggede og højt profilerede demensplejehjem Skovvang, der netop har fået alvorlig kritik fra Styrelsen for Patientsikkerhed, har gennem flere år haft ledelsesproblemer, mener pårørende-formanden. Han savner politisk fokus på den 'kæmpe plejeopgave', det er at tage sig af mennesker med demens.

Artiklens øverste billede
Benny Svinths kone, der lider af demens, boede først på DemensCentrum Aarhus og flyttede for et år siden ud på det nye Skovvang, der skulle være kommunens nye flagskib for demenspleje. Arkivfoto: Louise Burmeister
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

En udadreagerende person med demens har smadret møbler i en opholdsstue på Skovvang. Lige nu er der helt tomt i den fælles stue, hvor der ellers skulle være hjemlig hygge og et tv tændt.

Det fortæller formanden for beboer-pårørenderådet på Skovvang, Benny Svinth til Lokalavisen Aarhus, da vi ringer til ham for at høre om hans syn på dagligdagen på demensplejehjemmet, som i sidste uge fik hård kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsens tilsyn, der blev gennemført 1. marts afslørede »større problemer af betydning for den fornødne kvalitet i den hjælp, omsorg og pleje, der ydes«. Det drejede sig om manglende understøttelse af borgernes selvbestemmelse og livskvalitet - herunder ønsker til den sidste tid, mangelfuldt kendskab til faglige metoder og mangelfuld dokumentationspraksis.

De mange kritikpunkter medførte et påbud fra styrelsen, og det kommer ikke bag på Benny Svinth:

»Man kan godt blive lidt træt. For i al den tid min kone har været derude, har der været ledelsesproblemer, og det er nu tre og et halvt år siden. I begyndelsen var man heller ikke blot leder af Skovvang, men samtidig demenschef i Aarhus Kommune og leder af Demenshjørnet. Der gik jo lang tid, før jeg overhovedet mødte lederen ude på plejehjemmet. Det er der heldigvis lavet om på i dag,« siger Benny Svinth.

Det var også fra demensplejehjemmet på Skovvangsvej, at en kvinde mellem jul og nytår sidste år forsvandt. Hun blev to dage senere fundet død bag nogle træer på Børglumvej - omkring to kilometer derfra.

Inden da havde otte medarbejdere i august anonymt sendt en bekymringsskrivelse til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvilket fik styrelsen til at indkalde kommunen til et møde og siden følge op med tilsynet i marts.

Får lov at vente

For Benny Svinth at se er der flere grunde til problemerne på Skovvang:

»Det drejer sig især om ledelse. Det drejer sig om, at man har svært ved at fastholde både medarbejdere og ledere. Der er mangel på ressourcer og personale. Der er stort sygefravær, og man gør brug af mange vikarer, som ikke har den fornødne viden. Oven i det har der så været Covid-19 og en større omstrukturering, som også lige skal falde på plads.«

At der mangler personale på Skovvang, mærker Benny Svinth jævnligt. For et par uger siden kom han derud, efter hans kone havde sovet middagssøvn, og fandt hende siddende på kanten af sengen. Hun havde brug for hjælp til at komme over i sin stol.

»Jeg ved jo ikke, hvor længe hun havde siddet der. Men jeg gik ud for at finde en plejer til at hjælpe hende. Jeg fandt også en, men hun havde brug for at finde en hjælper, fordi de skal være to til at betjene liften. Det kunne hun ikke. Og det er sådan, det er, beboerne får lov til at sidde og vente, for der er slet ikke personale nok,« fortæller Benny Svinth.

Grundlæggende mener han, at politikerne ikke helt har forstået, hvor hårdt demens rammer. Hvor meget pleje der kræves.

»Helt ærligt, så tror jeg ikke, at ret mange forstår, hvor hårdt det er. Og det forstår man nok ikke, før man selv står i det. Der er meget stor forskel på, hvordan demens rammer. Det er en kæmpe plejeopgave at tage sig af så syge mennesker.«

Benny Svinth savner, at man i højere grad skaber hygge på fællesområderne på plejehjemmet og sørger for at få erstattet tingene, hvis noget må kasseres.

»Nogle personer med demens er stærkt udadreagerende, og det betyder blandt andet, at der bliver smadret ting indimellem. Det er jo et meget trist syn, at opholdsstuen så står tom. Der er ikke meget hjemlig hygge over det. Haven kunne også godt være mere indbydende. Og værelserne er jo så små, at det er svært at skabe hygge, det ligner mest et hospital. Jeg har i hvert fald svært ved at se den hygge, der blev reklameret så meget for,« siger Benny Svinth.


Da Skovvang stod færdigbygget, og de første beboere flyttede ind i april sidste år, var det med store, flotte ord: »Et hjem, hvor mennesket er i centrum. Og hvor vi hjælper dem, der har det allersværest. Et hjem, hvor de ældre har lyst til at leve og bo. Groft sagt skal Skovvang opleves som et hjem – og ikke en arbejdsplads. Her skal være masser af varme, omsorg og hjemlig atmosfære,« lød det dengang fra daværende rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF).

Indretningen af plejehjemmet og den dertilhørende have har Benny Svinth tidligere kritiseret i Lokalavisen Aarhus. Han mener, at arkitekterne har boltret sig for meget, men glemt at gøre det demensvenligt.

Et langt, sejt træk

Pårørendeformanden håber, at påbuddet fra tilsynet nu betyder, at politikerne i højere grad får øjnene op for, at der skal gøres noget.

»Der er brug for flere ressourcer og at få skabt ro om den nye ledelse. Det kan måske virke som en perifer ting, men det er altså vigtigt, at der for eksempel bliver købt nye møbler, og at de fysiske rammer er i orden. Man skal også huske at forkæle personalet og få skabt et arbejdsmiljø, som flere har lyst til at være en del af.«

Efter en periode med en midlertidig leder har Skovvang pr. 1. marts fået ny, fast forstander. Og Benny Svinth har meget tiltro til den nye forstander og viceforstanderne.

»Omsider har vi fået ansat en leder. Og den nye forstander vil have et fast korps af afløsere. Vi håber, at det kan give mere kontinuitet. Det virker til, at sygefraværet er faldende. Men det er et langt sejt træk. Det er positivt, at ledelsen erkender, at der skal ske noget, og at man har viljen til at forbedre noget. Første skridt må være at skabe et ordentligt arbejdsmiljø, så man gør Skovvang til et attraktivt sted at være.«

Rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde (V) vil natten mellem den 7. og 8. juni overnatte på Skovvang sammen med Torben Drejer, der er formand for Ældre Sagen i Aarhus. Lokalavisen Aarhus har efterspurgt en kort kommentar fra rådmanden, men han skriver i en sms, at de »i forbindelse med besøget vil invitere til dialog med alle gode kræfter inklusiv pårørendeformanden« og vil derfor vente med at give yderligere kommentarer.

Det var heller ikke muligt at få et interview med forstander på Skovvang Mai McLeod Winther eller plejehjemschef i Aarhus Kommune Jonna Madsen. Det oplyser presseafdelingen i Sundhed og Omsorg.

Kommunen bekræfter i et mailsvar, at en opholdsstue på Skovvang pt. står tom. Årsagen hertil vil kommunen dog ikke komme ind på, da det drejer sig om personfølsomme oplysninger.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.