Mistænkt stof kan gemme sig i din slikskål

Selv om EU har sagt nej tak til det potentielt kræftfremkaldende tilsætningsstof titandioxid i vores fødevarer, kan du stadig støde på det i en længere periode.

Artiklens øverste billede
Slikskabet behøver ikke at blive ryddet af frygt for titandioxid. Det er det samlede indtag, der bør have vores opmærksomhed, mener Forbrugerrådet Tænk. Modelfoto: Adobe Stock
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Potentielt kræftfremkaldende og skadeligt for dit arvemateriale. Det rimer ikke ligefrem på vitaminpiller eller fredagsslik.

Men ikke desto mindre kan farvestoffet titandioxid findes i en række af vores spiselige produkter, selv om EU i februar besluttede, at det skal være ulovligt at tilsætte i fødevarer.

Det gjorde EU på baggrund af en risikovurdering fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, som har vurderet, at det ikke er sikkert.

»EFSA har vurderet risikoen ved anvendelse af titandioxid flere gange, men i 2021 kom de frem til, at man ikke kan være sikker på, at det ikke er genotoksisk (kan lave skader på dna, red.),« fortæller Pelle Thonning Olesen, som er seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet.

Hvis titandioxid kan lave skader på dna, øger det mistanken om, at det potentielt kan være kræftfremkaldende, forklarer han.

Alligevel kan du stadig sagtens - og ganske lovligt - købe fødevarer med titandioxid i butikkerne, fordi vi er i en såkaldt overgangsperiode.

Fra den 6. august må fødevareproducenter dog ikke længere producere eller sælge fødevarer, der indeholder titandioxid. Men det betyder heller ikke, at produkterne forsvinder fra hylderne.

»Når overgangsperioden udløber 6. august 2022, må titandioxid ikke længere bruges i fødevareproduktion. Dog må lovligt producerede fødevarer med titandioxid markedsføres og sælges, indtil fødevarernes holdbarhed udløber,« skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Farvestoffet titandioxid bruges blandt andet til at gøre fødevarer hvide, lysere eller mere skinnende.

Det bliver brugt i en lang række af produkter herunder slik, kagepynt, dressinger og kosttilskud. Det fortæller Stine Müller, som er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

»I slik har vi primært set det i tyggegummi og overtrukket slik, som også kaldes drageret slik. Det kan eksempelvis være chokoladeovertrukket,« siger hun.

Selv om du ifølge Forbrugerrådet Tænk ikke behøver at gå hjem og rydde køleskabet og køkkenskabene for produkter, der indeholder titandioxid, kan du gøre en del for at mindske din udsættelse fremadrettet.

Titandioxid skal fremgå af ingredienslisten på dine fødevarer. Her kan du finde det som titandioxid, titaniumdioxid, eller det kan gemme sig bag E-nummeret E171.

»Det er ikke det enkelte produkt, der er problemet, det er den samlede udsættelse for uønsket kemi, der kan udgøre en risiko,« siger Stine Müller og fortsætter:

»Og hvis man vil nedsætte sin samlede udsættelse, nu hvor vi har den viden, at det kan være problematisk, er det fornuftigt at kigge efter andre produkter. Og der er heldigvis mange produkter uden, så man kan gøre en del selv.«

/ritzau fokus/

/ritzau/

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.