AU-forsker med 40 millioner på hånden: Bytter dem for ukrainsk kemi-kandidat
Corona-pandemien forhindrede kemiprofessor ved Aarhus Universitet, Anja-Verena Mudring, i at bruge rejsebudgettet fra sin VILLUM Investigator bevilling. Nu bruger hun pengene til løn til en ung kemiker, der er flygtet fra Ukraine.

40 millioner kroner.
Det beløb fik kemiprofessor ved Aarhus Universitet, Anja-Verena Mudring, bevilliget til at rejse for. I stedet har hun brugt dem på noget ganske andet.
Det oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
I stedet har Anja-Verena Mudring ansat ukrainske Alina Fedorets for de penge, som hun i 2021 fik bevilliget af VILLUM Investigator - en fond, der ifølge egen hjemmesøde ”ønsker at støtte den erfarne og internationalt anerkendte forsker, som kan yde et afgørende bidrag til de tekniske og naturvidenskabelige områder på et dansk universitet.”
Jobsamtale under luftalarm
»Når en dør lukkes, åbnes en ny.«
Det citat kan Anja-Verena Mudring tale med om. I 2021 fik hun 40 millioner kroner til sit forskningsprojekt, men corona-pandemien tvang projektets internationale forskerhold til at holde videomøder i stedet for at mødes fysisk.
Dermed sparede kemiprofessoren et anseligt beløb på flybilletter. Og da flygtningestrømmen fra Ukraine tog til, bad hun VILLUM Fonden om at få rejsebudgettet konverteret til en stilling til en ukrainsk forsker.
Og fik et ja.
»Ideen om at konvertere rejsepengene fik jeg fra en kollega på Aalborg Universitet. Så slog jeg en stilling op på jobsforukraine.net og fik mange henvendelser. Og nu har vi ansat Alina fra Kyiv,« fortæller Anja-Verena Mudring og fortsætter.
»Da vi talte med hende første gang, kom der luftalarm, og hun måtte søge tilflugt i en undergrundsstation. Vi har penge til en seks måneders stilling og håber, det kan købe hende tid.«
Arbejdede i Kyiv
27-årige Alina Fedorets er begyndt på sit nye job på Institut for Kemi, og er midlertidigt flyttet ind hos professorens assistent – AU Housing har dog skaffet hende et værelse i IC Dormitory, som hun snart overtager.
Hun er kandidat i polymer-kemi, og hun arbejdede i et farmaceutisk firma i Kyiv, til de russiske missiler gjorde tilværelsen i hovedstaden for usikker.
Anja-Verena Mudrings forskningsprojekt undersøger, hvordan ioniske væsker styrer dannelsen af nanomaterialer.
»Den slags metoder, som Alina arbejder med i Ukraine, ligner meget dem, vi bruger med ioniske væsker. Hun passer derfor fint ind i vores laboratorium,« siger Anja-Verena Mudring.
Professoren havde jobsamtaler med seks kandidater, inden hun valgte Alina Fedorets.
»De har supergode uddannelser i Ukraine. Men jeg havde desværre kun mulighed for at ansætte én,« fortæller hun.
Firmaets lager brændte
Arbejdet i Anja-Verena Mudrings forskningsgruppe er ganske vist noget andet end at arbejde med analytisk kemi i industrien, men værktøjerne og metoderne kender hun.
Og så er her fred.
»Jeg begyndte at søge job i udlandet en uge efter, at krigen brød ud. Det firma, som jeg arbejdede for, lukkede ned, for det havde ikke råd til at betale løn. På det tidspunkt oplevede mange af mine kolleger, at de var nødt til at sove på arbejdspladsen og blive der døgnet rundt, fordi det var for farligt at tage hjem. Og så brændte firmaets lager med medikamenter. Det lå i et område, hvor der var kampe,« fortæller Alina Fedorets.
Hendes gamle arbejdsplads åbnede så småt igen i slutningen af marts, og nogle af Alina Fedorets’ kolleger er begyndt at møde ind igen.
Om Alina Fedorets også vender tilbage, når hendes seks måneders ansættelse på Aarhus Universitet udløber, ved hun ikke.
»Det er for tidligt at lægge planer for, hvad der sker om et halvt år. Dertil er situationen i Ukraine for usikker,« afslutter hun.