Festivalbilletter solgt for en slik - Northside har dummet sig ved at nægte publikum kød, mener rådgiver

Plantebaseret menu spiller rolle i, at mange har solgt festivalbilletter til spotpris, mener kommunikationsrådgiver. Vi tør tage skridtet fuld ud, svarer Northside.

Artiklens øverste billede
Musikken ved Northside 2022 vil forhåbentlig skabe gode vibrationer. Menuen har nogle dog på forhånd fået galt i halsen. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Et stort, fedt og festligt comeback efter to år med aflysninger.

Det bliver Northside 2022 formentlig (og forhåbentlig) for mange. Årets udgave af festivalen har også, inden start den 2. juni, trukket overskrifter, arrangørerne helst havde været foruden.

Et tyndt musikprogram med for stort fokus på danske kunstnere. En festival, der kun tilbød refusion i 14 dage efter aflysninger i henholdsvis 2020 og 2021. Ikke den ouverture, folkene bag en musikfestival drømmer om.

I senere tid er billetter købt for 2300 kroner solgt 1000 kroner billigere via Den Blå Avis og Facebook. Det skyldes ikke kun musikprogrammet eller at folk, der købte deres billet for længe siden, er løbet ind i logistiske udfordringer, mener direktør for kommunikationsbureauet Guldborg Unlimited, Poul Guldborg.

Northside har skudt sig selv i foden ved at insistere på en 100 procent plantebaseret menu, lyder det.

»Jeg arbejder med motivation, og der kommer sjældent noget godt ud af at presse noget ned over hovedet på folk. Der kommer en trodseffekt, når tingene bliver totalitære. Jeg ved, at nogle reagerer på tiltaget,« siger Poul Guldborg til Lokalavisen Aarhus.

Arrangørerne af Northside vil gerne »hæve barren for bæredygtighed« Er det ikke et ret sympatisk ønske, Poul Guldborg?

»Det er fint, man har en festival, der vil gå foran i forhold til klima og sundhed. Men hvis du går foran, bør du gøre det i et tempo, hvor alle kan følge med. Hvis Northside bliver en festival for dem, der allerede spiser vegetarisk og vegansk, vinder du jo ikke noget klimamæssigt. Hvis arrangørerne derimod kan ændre vanerne hos de indædte kødspisere, ligger der store gevinster i det her.«

Må man køre bil?

Det medførte en shitstorm, da Northside præsenterede den plantebaserede menu, og festivalens dagsorden kunne med fordel være blevet serveret bedre, mener Guldborg.

»Hvis jeg var rådgiver for dem, ville jeg gøre det rigtig attraktivt at spise plantebaseret mad. Det kunne man opnå ved at gøre vegetarmaden billigere end kødretter, at give en lille gratis fadøl til dem, der køber plantebaseret mad, at uddele smagsprøver ved kødboderne og på pladsen og at lave visualiseringer af køds klimaaftryk. Det er et strategispørgsmål. Er man til tvang, eller vil man hylde motivation,« siger han og fortsætter:

»Alle mennesker kan leve uden kød i nogle dage. Vegetarer ville heller ikke falde døde om, hvis de spiste et stykke kød, der var faldet ned i en salat. Men det er ikke det, det handler om. Det handler om at respektere folks forskellighed.«

Arrangørerne af festivalen mener, det er et naturligt næste skridt at servere plantebaseret mad. Det er »fremtidens mad nu.« Er du ikke bare en dinosaur, der ikke følger med udviklingen?

»Det svarer jo til, at man siger, at ingen må komme til festivalen i bil, fordi biler er meget dårlige for miljøet. At alle, der bor i en radius af 15 kilometer fra festivalpladsen, skal komme på cykel eller gåben. De kunne også lade være med at bruge strøm til musikken og kun spille akustisk på mange små scener. Det ville også være fremsynet og klimavenligt, men så vil man nok også miste nogle gæster.«

Ansvarligt og ambitiøst

Lokalavisen Aarhus har taget kontakt til Northside og forholdt festivalens marketing director, Pernille Høll, den kritik, Poul Guldborg rejser.

Hvordan forholder I jer til det synspunkt, at jeres valg om kun at servere plantebaseret mad er medvirkende til, at man i øjeblikket ser mange sælge deres billetter billigt?

»Vi ved ikke, hvilke data Poul Guldborg baserer den påstand på. Den primære tendens, vi ser i vores henvendelser fra gæsterne, er, at de desværre er blevet forhindret i selv at deltage. Det var forventeligt taget i betragtning, at fleres planer selvfølgelig har ændret sig, siden de købte deres billet for et eller to år siden.«

Burde I ikke motivere folk til at spise plantebaseret mad fremfor helt af fjerne kød fra menuen?

»Noget af det allervigtigste, vi hver især kan gøre for klimaet, er at spise langt mere grønt. På Northside er vi ambitiøse omkring vores bæredygtige agenda, og når man gerne vil gå foran og tage ansvar, skal man også turde tage skridtet videre.«

Et flertal af danskerne spiser fortsat kød. Hvorfor respekterer I ikke folk forskelligheder?

»At vi tre ud af årets 365 dage tilbyder et lækkert udvalg af plantebaserede retter, ser vi ikke som manglende respekt over for folks forskelligheder. Vi ønsker at inspirere til lækkert plantebaseret mad, da fremtiden er og skal være grønnere.«

Mobilt gadesalg er tilladt i området ved Eskelund, hvor Northside afholdes. Mon ikke flere af byens foodtruck-ejere har planer om at parkere nær festivalindgangen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.