»Resultaterne bekræftede desværre vores hypotese«

»Man kan selvfølgelig ikke lave en randomiseret undersøgelse af effekten af krig på mennesker, og ud fra vores undersøgelse kan vi ikke være helt sikre på, at krigen vitterligt har påvirket patienterne i psykiatrien. Dog er hypotesen særdeles troværdig...« mener professor.

Artiklens øverste billede
Et nyt studie fra Aarhus Universitet peger på, at danske patienter med psykisk sygdom er påvirkede af den verserende situation i Ukraine. Arkivfoto: Jørgen Sperling
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Ifølge et nyt studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital – Psykiatrien har patienter, der lider af en psykisk sygdom, formentlig oplevet forværring af symptomer i forbindelse med invasionen af Ukraine.

Det oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Krig har alvorlige psykiske konsekvenser for de mennesker, der er direkte involveret. Og nu peger et nyt studie på, at danske patienter med psykisk sygdom også er påvirkede af den verserende situation i Ukraine.

Psykisk syge hårdt ramt

I det omtalte studie har forskerne Søren Dinesen Østergaard, Christopher Rohde og Oskar Hougaard Jefsen analyseret 567.647 psykiatriske journalnotater fra hospitalerne i Region Midtjylland for perioden fra 1. januar til 8. marts 2022. Via en elektronisk søgning identificerede forskerne den delmængde af journalnotaterne, der indeholdt ordet Ukraine.

»Resultaterne fra undersøgelsen bekræftede desværre vores hypotese, idet vi så en klar stigning i antallet af journalnotater, der omtalte Ukraine, umiddelbart efter invasionen. Hele 62 procent af disse notater beskrev patienter, der oplevede forværring af angst, posttraumatisk stress, vrangforestillinger og hallucinationer, der synes relateret til krigen,« siger professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Afdeling for Depression og Angst i Psykiatrien, Søren Dinesen Østergaard.

Resultater fra andre studier

Søren Dinesen Østergaard påpeger, at det dog er vanskeligt at dokumentere en kausal sammenhæng mellem krigen i Ukraine og patienternes symptomniveau.

»Man kan - af helt oplagte årsager - selvfølgelig ikke lave en randomiseret undersøgelse af effekten af krig på mennesker, og ud fra vores undersøgelse kan vi ikke være helt sikre på, at krigen vitterligt har påvirket patienterne i psykiatrien. Dog er hypotesen særdeles troværdig, og den klare tidssammenhæng taler også for en reel effekt,« forklarer han.

Søren Dinesen Østergaard har tidligere været involveret i forskningsprojekter, der har undersøgt effekten af udenlandske terrorangreb på den bredere danske befolknings psykiske velvære. Resultaterne da er i overensstemmelse med de seneste fra Ukraine-undersøgelsen.

I de tidligere forskningsprojekter blev det tydeligt, at mennesker med belastnings- og tilpasningsreaktioner til de psykiatriske hospitaler i Danmark i tiden umiddelbart efter 9/11 terrorangrebene i USA samt efter Breiviks angreb i Oslo og på Uttøya oplevede en stigning i antallet af henvendelser.

»Jeg tror, at det er samme mekanismer, der er på spil i den nuværende situation. Det virker således til, at krig og terrorisme har negative psykiske konsekvenser langt ud over grænserne for de lande, der er direkte ramt. Det vil mange danskere sikkert kunne nikke genkendende til. Det er næsten umuligt ikke at være påvirket af de billeder, vi ser fra Ukraine for tiden,« siger Søren Dinesen Østergaard.

Pressede i forvejen

Ifølge forskeren kan man tage flere ting med sig fra undersøgelsen.

»Undersøgelsens resultater er et vidnesbyrd på, at krigen i Ukraine formentlig har afledte effekter, man måske ikke umiddelbart forventer. Helt konkret kan vi se, at vi i psykiatrien skal være opmærksomme på, at nogle af vores patienter er meget påvirkede af situationen. Mange er i forvejen pressede af to år med pandemi og er måske derfor ekstra følsomme,« siger Søren Dinesen Østergaard og fortsætter:

»Derudover er det væsentligt at holde for øje, at de negative påvirkninger, vi oplever i Danmark, intet er at regne i forhold til dem, den ukrainske befolkning udsættes for – herunder de ukrainere, der er flygtet fra krigen.«

mw

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.