Aarhus får en ny kirke: Den er købt af en rigmand, ankommer på blokvogn og bliver malet pink

Nye får en kirke i slutningen af året, og det bliver en speciel en af slagsen.

Artiklens øverste billede
Elev Kirkes illustration af, hvordan den kan komme til at se ud.
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Der er godt gang i byggeriet i Aarhus’ yngste by, Nye. Boliger popper op i en lind strøm, en dagligvarebutik er åbnet, skole og daginstitutioner er på vej, og sidst på året står en kirke også klar. En meget særpræget af slagsen.

For kirken bliver importeret fra Silkeborg. Tækker Group, der står bag Nye, har købt en såkaldt vandrekirke af Balle Sogn, der er lavet af træ og med det formål, at den kan flyttes.

Kirken blev etableret i 1995, men har nu udtjent sit formål i Silkeborg, hvor en stor, blivende kirke er under opførsel.

»Vi greb den ret unikke mulighed, og det passer jo helt fantastisk ind i vores historiefortælling om genbrug og bæredygtighed i Nye, at vi kan flytte og genbruge en kirke,« fortæller Jørn Tækker.

I august er det forventningen, at kirken kan skilles i 3-4 dele, læsses på blokvogne og køres 55 kilometer østpå til det nordlige Aarhus.

»Det er meget interessant, og menighedsrådet er meget begejstret for, at vi får den. Det er en mulighed, vi ikke havde regnet med,« siger Lehn Bang-Mortensen, menighedsformand i Elev Sogn.

Jørn Tækker, ejer og direktør i Tækker Group, slog til, da den enestående mulighed for at købe en transportabel kirke bød sig. Foto: Carsten Andreasen

Pink kirke og kulturhus

Det bliver dog langt fra en kirke i traditionel forstand, selvom den på mange måder ligner det lige nu.

Af lokalplanhensyn kommer den til at stå et af to steder, hvor der i forvejen er projekteret et fælleshus, og den kommer også til at fungere som sådan, hvorfor bygningens navn bliver Fællesskabets Hus.

Ligesom der skal være plads til gudstjenester, skal huset også kunne rumme koncerter, fællesmøder, kunstudstillinger, pasningsordninger og meget andet for beboerne i og omkring Elev og Nye.

Var det en blivende kirke ejet af menighedsrådet, så var den ikke blevet pink, men det kan vi sagtens leve med

Lehn Bang-Mortensen, menighedsrådsformand

»Det bliver en kirke på helt traditionel vis, når der er kirkelige handlinger, men ellers er det et fælleshus og kulturhus. Vi vil med Nye rigtig gerne kendes som et sted, hvor vi kommer hinanden lidt mere ved, og det kan Fællesskabets Hus bidrage til,« siger Jørn Tækker, der har været med til at beslutte, at bygningens facade skal males pink.

»Der er ikke noget, man ikke - i princippet i hvert fald - kan lave. Det har ikke været mit ønske, at vi skulle distancere os fra en traditionel kirke, men bare signalere, at det er mere end en folkekirke. Når man kommer til fællesspisning om tirsdagen eller whisky-smagning om torsdagen, så har det som udgangspunkt ikke noget med kirken at gøre. Det er et hus for alle, og den anderledes farvesætning vil være med til at øge den opfattelse, at det er et hus for det brede fællesskab,« forklarer byudvikleren, der roser menighedsrådet for at være åben overfor nye idéer.

Sådan står kirken lige nu i Hvinningdal i Silkeborg. Til august deles den op, køres til Nye og males pink. Foto: Ib Sørensen

»Kan vi sagtens leve med«

Helt anarkistisk bliver det dog ikke. Et brugerråd bestående af beboere fra Nye, repræsentanter fra Tækker Group og repræsentanter fra menighedsrådet skal holde hånd i hanke med, hvordan Fællesskabets Hus benyttes.

»Vi har simpelthen haft et fremragende samarbejde med Tækker lige siden, vi begyndte at tale sammen for 10 år siden, så vi frygter slet ikke, at der kan opstå problemer i det. Den her løsning er virkelig en appelsin i vores turban, og vi glæder os bare til, at huset står klar til brug,« siger Lehn Bang-Mortensen, som bifalder den iøjnefaldende pink facadefarve.

»Hvis der kommer dåbsgæster langvejsfra og ikke ved, hvor de skal hen, så skal de jo bare lede efter den pink kirke. Det er dejligt let,« griner menighedsrådsformanden og fortsætter:

»Var det en blivende kirke ejet af menighedsrådet, så var den ikke blevet pink, men det kan vi sagtens leve med, og jeg tror ikke, at den bliver pink indvendigt. Tækker kan jo godt lide at udfordre lidt, og det er vi ikke kede af.«

Lehn Bang-Mortensen, formand i Elev Sogns Menighedsråd.

Midlertidigt

At den vandrende kirke skulle få til huse i Nye, har aldrig været en del af planen, og derfor er der også blot tale om en midlertidig løsning.

For med tiden er det meningen, at byen skal have en rigtig kirke, som kan supplere kirken i Elev, der er en af landets mindste. Men vandrekirken kommer med dens cirka 100 pladser og 200 kvm. også til at komme til kort i Nye, der på sigt får 15.000-20.000 beboere.

»Kirken i Elev har kun 65 pladser, så vi skal have en ny blivende kirke i Nye. Men det er en meget lang proces. Der går måske ti år, før der er fundet en placering, og den kan bygges, så vi havde brug for en god, midlertidig løsning, og det har vi fået,« siger Lehn Bang-Mortensen.

Ifølge Jørn Tækker bliver en blivende kirke en del af Nyes etape 2.

Sammen med vandrekirken fra Silkeborg følger også inventar i form af alter, prædikestol, døbefont, kirkestole, et lille orgel og et komplet lyd- og teleslyngeanlæg, som alt sammen overdrages til Elev Sogn.

En ny kirkeklokke, som sponsoreres af Tækker, er ligeledes på tegnebrættet.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.