Forsøger at finde kur mod hiv: Læge Thomas A. Rasmussen får millionbeløb

1. reservelæge Thomas A. Rasmussen fra Aarhus Universitetshospital og hans forskergruppe modtager 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden. Sammen med andre forskningsbevillinger styrkes hans hiv-forskning med i alt ca. 20 mio. kr., oplyser AUH i en pressemeddelelse.

Artiklens øverste billede
1. reservelæge Thomas A. Rasmussen fra Aarhus Universitetshospital arbejder med at finde en kur mod hiv. Til det arbejder har han netop modtaget store millionbevillinger. Pressefoto: Tonny Foghmar/AUH
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

For 30 år siden var man tæt på dødsdømt, hvis man blev smittet med hiv, men sådan er det slet ikke længere. Moderne hiv-behandling er nemlig så effektiv, at man ikke kan måle hiv-virus i en blodprøve fra en velbehandlet patient. Men patienten er stadig hiv-smittet, for virus ligger i dvale og gemmer sig i nogle af kroppens celler og vil få infektionen til at blusse op, hvis behandlingen stopper.

Derfor har 1. reservelæge Thomas A. Rasmussen sammen med sin forskergruppe på afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital i mange år arbejdet med at undersøge, hvordan hiv-virus gemmer sig i cellerne, og med at teste forskellige metoder og behandlinger til at finde disse celler og eliminere dette reservoir af skjult virus hos hiv-patienter.

»Selv om vi har en god behandling mod hiv, så er det vigtigt, at vi fastholder ambitionen om at få udviklet en egentlig kur mod hiv på samme måde, som vi i de senere år har set det være muligt for hepatitis C, et andet virus der kan etablere en livslang kronisk infektion. Det vil være nøglen til at fjerne behovet for livslang behandling og herunder de potentielle bivirkninger samt psykosociale og økonomiske omkostninger, der er forbundet med dette,« siger Thomas A. Rasmussen i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital.

For nylig har han modtaget 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden samt bevillinger på 6 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond og 3 mio. kr. fra Vilhelm Petersen og Hustrus Mindelegat til arbejdet med sin hiv-forskning.

I øjeblikket arbejder forskergruppen ud fra en viden om, at cellerne er programmeret til celledød, når de bliver gamle eller syge. Celler, som er inficeret med hiv-virus, bliver stressede og udsender stresssignaler, som sætter gang i cellens celledødsprogram. Cellerne har imidlertid nogle stopklodser, som gør, at de alligevel ikke undergår celledød. Men der er udviklet nye behandlinger indenfor kræftmedicin, som kan stimulere stressede celler til at fjerne eller løsne disse stopklodser.

Ideen er derfor, om man med medicin kan stimulere celler, som er inficeret med hiv, til at undergå celledød. Det ultimative mål for forskningen er, at metoden kan indgå i behandlingen af hiv, og blive en del af en kur mod hiv. Denne forskning er finansieret af de nye bevillinger

»I første omgang vil vi undersøge, hvilken effekt lave doser af medicinen har på hiv-reservoiret hos en mindre gruppe patienter samt sikre os, at behandlingen har den forventede sikkerhedsprofil. Forsøgene bliver lavet i et samarbejde med University of Melbourne og et stort hospital i Melbourne i Australien,« fortsætter Thomas A. Rasmussen, som de seneste tre år selv har arbejdet i en forskerlederstilling på University of Melbourne.

jwh

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.