Anklaget for »sexisme« og »chikane«: Tidligere byrådsmedlem smidt på porten af parti

Det aarhusianske medlem af partiet Enhedslisten Viggo Jonasen er blevet endeligt ekskluderet fra partiet efter anklager om sexisme og chikane. Det besluttede partiet på igangværende årsmøde.

Artiklens øverste billede
Viggo Jonasen, tidligere byrådsmedlem i Aarhus for Enhedslisten, er færdig i partiet. Hans eksklusion blev gjort endelig på denne weekends årsmøde i partiet. Arkivfoto: Kim Haugaard.

Det er ikke kun indstillingen til EU og Nato, der i disse dage er til drøftelse i partiet Enhedslisten under dets årsmøde denne weekend i Valby.

Selvom årsmødet allerede har trukket overskrifter for skifte i netop tilgang til EU og Nato er en personsag løbet med opmærksomheden søndag eftermiddag.

Her skulle partiet nemlig stemme om en sag bag lukkede døre, der for en af sagens omdrejningspunkter, det tidligere aarhusianske byrådsmedlem, Viggo Jonasen, har stået på siden marts.

Her blev han - efter 30 års medlemskab af Enhedslisten - ekskluderet med øjeblikkelig virkning. Det nu tidligere partimedlem benyttede dog sin mulighed for at få eksklusionen afprøvet på årsmødet, og derfor skulle de delegerede til urnerne om Viggo Jonasens fremtid.

»Jeg havde ti minutter til at forklare mig«

Et betydeligt flertal fandt ved afstemningen eksklusionen af Viggo Jonasen for den rigtige beslutning, og dermed er det tidligere byrådsmedlem i Aarhus nu fortid i partiet.

Det bekræfter Enhedslisten og hovedpersonen selv til JP Aarhus.

»Jeg havde ti minutter til at forklare mig, og der sagde jeg, at man ikke har dokumentation for, at jeg har udvist den adfærd, de påstår. Men jeg er ikke overrasket,« lyder det fra Viggo Jonasen søndag eftermiddag til avisen.

Anklagerne mod Viggo Jonasen går blandt andet på mobning og chikane af sine byrådskollegaer, der ifølge nu tidligere partifælle Lone Norlander Smith skabte et »utrolig dårligt arbejdsmiljø«.

Herudover går anklagerne på, at Viggo Jonasen skulle have udtalt sig på en måde, som han selv kalder »ringeagtende om Laura Bryhls (Enhedslistens spidskandidat ved kommunalvalget i 2021 og nuværende byrådsmedlem) alder og indsigt«.

Viggo Jonasen har afvist anklagerne om, at han skulle have udvist sexistisk eller chikanerende adfærd.

Viggo Jonasen er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og sad første gang i byrådet fra 1974 til 1978 for Venstresocialisterne og sad igen i byrådet fra 1987 til 1993, først som SF’er og siden for Enhedslisten.

I februar 2021 kom han igen i byrådet, da den daværende partifælle Peter Hegner Bonfils trådte ud, men Viggo Jonasen opnåede ikke genvalg til kommunalvalget i november 2021.

sbl

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.