Ny Aarhus-rekord: Antallet af krydstogtanløb har aldrig været så højt

Krigen i Ukraine har fået flere krydstogtskibe til at lægge vejen forbi Aarhus, og selvom baggrunden er trist, så glæder VisitAarhus og Aarhus City Forening sig over flere turister efter coronatørke.

Artiklens øverste billede
VisitAarhus forventede før krigen i Ukraine 32 krydstogtanløb, men det tal er nu dobbelt så højt, da flere krydstogtskibe har lagt ruterne om. Arkivfoto: Ida Munch
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Det er den tid på året, hvor de store, prægtige skibe med passagerer fra hele verden lægger til kaj i Aarhus. Du har muligvis allerede set de første turister gå rundt i klynger efter et flag, som en guide venligt holder oppe i luften for at holde styr på flokken, der forsøger at mestre evnen at holde et kamera, bykort samt diverse brochurer på samme tid.

Ja, det er krydstogtsæsonen, som er tilbage i Aarhus efter et par år med coronatørke, og hvis planen med antallet af anløb holder stik, så er det ny rekord i Aarhus. Hele 64 gange lægger krydstogtskibe således vejen forbi byen i år, hvilket er dobbelt så mange, som forventningen var for blot et par måneder siden.

»Det er rekord i antallet af skibe, men jeg er ikke sikker på, at det bliver det i antallet af passagerer, fordi skibene ikke er fyldte, som de var før, da der stadigvæk er coronarestriktioner om bord,« fortæller Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus, til Lokalavisen Aarhus.

Det er glædeligt på en trist baggrund, men det betyder faktisk en hel del for byens butikker og kulturinstitutioner.

Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening

Skibe har ændret ruter

Hun glæder sig over, at hun nu kan føje endnu flere skibe til årets liste over anløb, selvom baggrunden er trist. Det er nemlig krigen i Ukraine, som pludselig har gjort Aarhus til et populært krydstogtmål.

»Sankt Petersborg i Rusland er normalt en meget populær anløbshavn for krydstogtskibe. Det er en must see, hvis man er på krydstogt, og når den destination er lukket på grund af krigen, så skal man kigge efter en anden sikker rute og sikker havn, hvor man kan lægge til, og der er simpelthen mange, der har kigget mod Aarhus. Både som et sted, der er sikkert og trygt, men også som et sted, hvor der er meget at opleve,« forklarer Pia Lange Christensen.

Den pludselige tilstrømning af krydstogtanløb er dog ikke helt uden udfordringer for VisitAarhus, som tager imod passagererne ved kajen. For normalt har Pia Lange Christensen og hendes medarbejdere god tid til at arrangere sæsonens anløb, da kalenderen plejer at være booket et halvt eller helt år frem. Turistorganisationen har derfor været på en smule overarbejde:

»Vores er at tage godt imod de gæster, der ankommer. Vi skal stå med guider, frivillige velkomstværter og tilbyde gode busture ud i Aarhus-regionen. Det betyder, at vi er i gang med at ruste voldsomt op, fordi vi regnede med de her 32 skibe, og pludselig har vi 64, men det går heldigvis ret godt,« fortæller Pia Lange Christensen.

Pia Lange Christensen, direktør for VisitAarhus, glæder sig over, at der igen kan komme krydstogtgæster til Aarhus efter to års coronatørke. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Kan mærkes i byen

Også hos Aarhus City Forening glæder direktør Claus Bech sig over udsigten til flere krydstogtturister.

»Det er glædeligt på en trist baggrund, men det betyder faktisk en hel del for byens butikker og kulturinstitutioner. Nogle kører til Den Gamle By eller andre attraktioner, og mange bruger tiden i byen, hvilket bestemt er glædeligt i en tid, hvor byen helt generelt mangler omsætning,« fortæller Claus Bech og påpeger, at krydstogtturisterne faktisk lægger penge hos butikkerne, selvom de normalt kun er i byen i få timer.

»Det er især specialbutikkerne rundt i byen og i eksempelvis Latinerkvarteret, som turisterne gerne vil besøge for at købe noget, som man kun kan få i Aarhus, hvilket er ekstra positivt,« fortsætter Aarhus City Forening-direktøren.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.