Nedbrud på hospital går ud over kræftpatienter: »Det er en kamp mod tiden«
Et teknisk nedbrud på Dansk Center for Partikelterapi i Aarhus er årsag til utilsigtede bivirkninger hos kræftpatienter: »Vi arbejder på højtryk,« siger ledende overlæge.
I weekenden opstod der et alvorligt teknisk nedbrud i Dansk Center for Partikelterapi, der har til huse på Aarhus Universitetshospital. Dette får betydning for omkring 35 kræftpatienter, der nu risikerer bivirkninger.
»Det er en meget uheldig situation, som er opstået. Vi arbejder på højtryk med at sikre patienterne behandling og med at informere patienterne bedst muligt,« siger professor og ledende overlæge hos Dansk Center for Partikelterapi, Morten Høyer.
»Det lægger os fuldstændig ned«
Dansk Center for Partikelterapi er et nationalt center for avanceret strålebehandling med protoner - og det eneste af sin slags på landsplan.
Det særlige ved behandlingen er, at protonerne rammer det syge område meget velafgrænset. Og dermed skånes det omkringliggende væv, og bivirkninger som følge af behandlingen reduceres.
Det tekniske nedbrud skete i forbindelse med vedligeholdelsesarbejde på den 71 tons tunge accelerator kaldet cyklotron, som genererer protonerne til partikelterapien. Situationen er ny for personalet på centret, der ikke har oplevet et sådan nedbrud før:
»Det er sjældent, det sker. De centre, jeg kører rundt til, har oplevet en situation som den her, men for os er det helt usædvanligt, for vi har ikke prøvet det før,« siger ledende overlæge, Morten Høyer, til Lokalavisen Aarhus.
Morten Høyer fortæller ligeledes, at cyklotronen er en forudsætning for strålebehandlingen med protoner:
»Det lægger os fuldstændig ned med hensyn til vores mulighed for at behandle patienter.«
Udvalgte patienter
Ingen kræftpatienter er blevet behandlet med den beskadigede cyklotron. Men det får alligevel konsekvenser for de mennesker, der er afhængige af strålebehandlingen:
»De er meget kede af det. De kan alle få behandling, men så skal det være med røntgenstrålebehandling. Det er den behandling, vi gav til patienter for tre-fire år tilbage. Behandlingen er lige så effektiv, men protonerne er i mange situationer mere skånsomme,« forklarer Morten Høyer og fortsætter:
»De patienter, vi behandler her, er netop patienter, der er udvalgte, fordi vi kunne give dem en behandling, der forventedes at være mere skånsom. Deres risiko for at få en skade vil være mindre.«
»Heldigvis så vil mange af dem jo allerede have fået en del af deres behandling på den her måde, og dermed har vi vundet en del af effekten ved at give protoner. Men vi kommer ikke uden om, at patienterne på grund af det her kan få nogle alvorlige bivirkninger, som de måske kunne have undværet ved brug af protoner.«
Utilsigtede bivirkninger
De bivirkninger, det drejer sig om, vil påvirke patienterne i forskellig grad. Det skyldes, at bivirkninger afhænger af, hvor man stråler:
»Det kan være smerter. Det kan gå ud over hukommelsen i hjernen – det kommer an på, hvad man stråler på. Det kan også være synkeproblemer eller noget i den stil. Utilsigtede bivirkninger. Vores arbejde her er at gøre noget en smule bedre - hvor der er nogle procent mindre risiko for en alvorlig skade, og det er noget af det, vi taber, når vi ikke har mulighed for at give dem behandling her,« siger overlæge Morten Høyer og tilføjer:
»Vi har mulighed for at give dem strålebehandling, og det vil sige, at chancen for at blive rask vil være den samme. Men risiko for skadevirkninger vil være større.«
Nedbrudsplan
Leverandøren forventer, at anlægget kommer til at stå stille de næste to uger, mens skaden udbedres, men det kan komme til at tage længere tid. Dog er centret forberedt på en situation som denne:
»Vi har en nedbrudsplan, som vi følger, og den betyder, at patienterne får almindelig stråleterapi under nedbruddet, men det kan komme på tale at sende patienter til partikelterapi i udlandet, siger Morten Høyer.
Hvor længe holder jeres nedbrudsplan?
»Den holder vedvarende. Den indeholder forskellige løsninger. Noget af det er at kigge på udlandet og sende nogen afsted. Noget andet er at sende dem, der kan få røntgenstrålebehandling, tilbage til den afdeling, de kom fra. Vi får patienter fra 7 forskellige afdelinger i Danmark, der giver almindelig strålebehandling, og dér skal de tilbage til.«
Behandling i udlandet
Du siger, at nogle patienter skal til udlandet?
»Ja, det arbejder vi på i øjeblikket. Det er en kamp mod tiden. Det handler meget om at få patienterne hurtigt og effektivt afsted, for hvis det tager for lang tid, så mister vi chancen for at gøre dem raske. Derfor handler det i høj grad om at finde hurtig behandling i udlandet. I øjeblikket arbejder vi med Sverige.«
Overlægen understreger, at dette ikke drejer sig om liv eller død, men om de skader, patienterne risikerer som konsekvens af at vende tilbage til røntgenstrålebehandlingen:
»Vores oplagte opgave lige nu er at sikre, at patienterne får den samme gode overlevelse, som de kunne få med almindelige stråler og med det her (behandling med protoner, red.). De skal tabe mindst muligt, når det handler om bivirkninger på sigt.«
Og denne opgave er overlægen optimistisk omkring, at han og personalet godt kan løse:
»Ja, det kan vi godt, og det er også det, vi siger til patienterne,« afslutter han.
I skrivende stund undersøger leverandøren omfanget af skaden, og hvilke reservedele der skal fremskaffes til cyklotronen.