Tilst ByFestival vokser sig stor – missionen er krystalklar
Det har omtrent krævet blod, sved og tårer at skabe byfestival. Frivillige håber, den kan føre til større fællesskabsfølelse.

Det bliver resultatet af omkring et års intenst, frivilligt arbejde, når Tilst Byfestival får sin debut fredag den 20. maj.
Byfestivalen er sat i verden med ét ønske, lyder det fra formand for Foreningen Tilst ByFestival, Henriette E. Gregersen.
»Vi vil gerne skabe en indgang til et fællesskab. Det er vores eneste mission. Så man ikke kun ser dem, man plejer at se i opgangen eller hvor, det nu måtte være,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.
De frivillige bag Foreningen Tilst ByFestival vil gerne skabe en fælles identitet i bydelen. En fælles stolthed er også på ønskelisten.
»Vi er fraktioneret som bydel. Der er Langkærparken, der tidligere har været på ghettolisten. Der er store villakvarterer, hvor boligerne måske koster 4-6 millioner, og så er der Skjoldhøjparken, Danmarks største grundejerforening, hvor der bor mange folk og familier i alle aldre. Det er jo derfor, der er flere forskellige historier om, hvem vi er i Tilst,« siger Henriette E. Gregersen.

Byfestivalens program dækker over et væld af vidt forskellige aktiviteter. Det er nok også nødvendigt, hvis man vil tiltrække alle i en bydel med godt 16.000 beboere.
Kunstnere som Bogfinkevej og Iswaal vil komme og spille og synge. Der vil være bagekonkurrence, fodboldfest, ildshow af Aarhus Flow, mad fra International Kvindeforening, besøg af parkour-instruktører. The list goes on.
»Vi håber, at vi kan danne ramme om de møder, vi ikke har i dagligdagen. Jeg håber, at man bagefter måske kommer til at hilse mere på dem, man møder i sit nærmiljø. Det er det, der driver mig som frivillig,« siger Henriette E. Gregersen.
Ikke en skolefest
En af de første ting, bestyrelsen i Foreningen Tilst ByFestival besluttede, var, at byfestivalen ikke skulle finde sted på Tilst Skole.
»Skolen skulle ikke være initiativtager, for det ville meget hurtigt blive en udvidet skolefest, og Tilst Byfestival skal være større og bedre end det. Festivalen skal være for alle på tværs af bydelen,« siger Henriette E. Gregersen.
Ifølge Gregersen er lokalmiljøet begyndt at interessere sig for festivalen. Folk er begyndt at bakke op om den, lyder det.
»Det er sket løbende, som festivalen har fået større kvalitet og ambition. Nogle har sagt, at vi ikke skal slå et større brød op, end vi kan bage. Jeg er uenig. Vi skal slå det allerstørste brød op, og så skal vi se, om vi kan bage det,« siger Henriette E. Gregersen.

Håndholdt
Formanden for Foreningen Tilst ByFestival lægger ikke skjul på, at det har været en sej omgang at skabe en spritny byfestival.
»Vi er en bestyrelse, der har arbejdet stenhårdt på det her. Alt er håndholdt første gang. Det er hårdt, at intet kører på rutinen, men sikke et kendskab, jeg har fået til mit lokalmiljø og alle dem, der gør en forskel i det daglige,« siger Henriette E. Gregersen.
De frivillige kræfter bag den kommende byfest har blandt flere andre fået hjælp fra Aarhus Kommune og Nordea-fonden til at skabe festivalen.
Tilst Byfestival afholdes på en parkeringsplads foran idrætsforeningen TST, ved Tilst Skolevej 13A. Arrangementet varer fra klokken 13 til klokken 23.
Arrangementet er gratis for alle.