Hospital beder om livsvigtig hjælp
Der mangler bloddonorer og især donorer af plasma: »Behandlingerne med den livsvigtige medicin udvundet fra plasma skaber liv og livskvalitet hos patienter med blandt andet immundefekt,« siger overlæge fra Aarhus Universitetshospital.
Bloddonerer er en mangelvare i Aarhus. Det er især donorer, der vil give plasma, som der er behov for.
Det oplyser Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.
På den baggrund opfordrer Blodbanken i Aarhus alle sunde og raske borgere til at melde som bloddonorer hurtigst muligt.
Livsvigtig medicin
Plasma, der er en del af blodet, bruges til at fremstille livsvigtig medicin, der er nødvendigt til at behandle en række alvorlige sygdomme.
Der er på verdensplan mangel på immunglobulin, også kaldet antistoffer, som udvindes fra plasma. Mangel på plasma kan betyde, at patienterne ikke kan få den mængde immunglobulin, som de har behov for.
»Behandlingerne med den livsvigtige medicin udvundet fra plasma skaber liv og livskvalitet hos patienter med blandt andet immundefekt. Behovet for den livsvigtige medicin er stigende, og medicinen kan kun fremstilles af blodplasma. Derfor har vi lige nu brug for flere bloddonorer,« siger professor og overlæge ved Blodbank og Immunologi på Aarhus Universitetshospital, Christian Erikstrup.
Ikke længere tillid: Socialdemokrat trækker sig - forsøgte at købe nøgenbilleder af 17-årig

Etiske overvejelser
I Danmark er det besluttet, at vi skal være selvforsynende med immunglobulin. Selvforsyning er vigtigt for at øge forsyningssikkerheden. Dertil kan der også være etiske overvejelser ved at købe plasma fra udenlandske donorer, som ofte tappes under andre forhold end i Danmark.
Blodbanken opfordrer derfor alle raske borgere til at melde sig som bloddonorer.
»Vi oplever et fald hvert år, fordi nogen bliver for gamle, nogen begynder på medicin, der udelukker dem, nogen gider ikke mere, så på den måde har vi altid brug for, der komme nye til,« siger formanden for Bloddonorerne i Aarhus, Benjamin Harritslev Christensen, til Lokalavisen og tilføjer:
»Vi er særligt interesseret i unge mennesker, fordi de kan blive hos os i længere tid. Og vi er særligt interesseret i unge mænd, fordi plasma, som vi især står og mangler, det kræver lidt ekstra volumen af blod og derfor er der flere mænd, der kan give, end kvinder. Men igen, vi kan bruge alle.«
Blodbanken beder desuden virksomheder i Skejby om at videreformidle budskabet til deres medarbejdere, og appellerer til, at deres medarbejdere kan få lov til at blive tappet i arbejdstiden.
Gør en forskel
Bloddonorerne donerer frivilligt, ubetalt og anonymt i blodbanken, så de kan hjælpe andre mennesker, der har brug for det.
I Danmark er der i alt 180.000 bloddonorer, der hver dag er med til at sikre den nødvendige blodforsyning og gør en kæmpe forskel for andre mennesker.
Alle voksne, der er sunde og raske og vejer over 60 kilo, kan som udgangspunkt donere plasma.
Det tager cirka 45 minutter at give plasma, og plasmaet gendannes hurtigt i kroppen igen.
Man kan donere plasma hver 14. dag.