Rigtig mange har knogleskørhed uden at vide det: Nu tilbydes skanning på AUH

»Uden systematiske skanninger bliver osteoporose (knogleskørhed, red.) ikke opdaget, og derfor får patienterne heller ikke behandling. Har man osteoporose, er man i stor risiko for at få flere knoglebrud,« siger overlæge.

Artiklens øverste billede
Det vurderes, at cirka hver 3. kvinde over 50 år og hver 6. mand over 50 år har knogleskørhed, som man ikke mærker noget til, før man brækker en knogle., oplyser AUH. Foto: Ernst van Norde
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Aarhusianere over 50 år, som brækker en knogle, vil nu systematisk blive tilbudt en undersøgelse for osteoporose for at forebygge nye knoglebrud.

Det oplyser Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Fra begyndelsen af maj måned tilbyder Aarhus Universitetshospital systematisk patienter over 50 år, som har været på hospitalet med et knoglebrud, en undersøgelse for osteoporose, det vil sige knogleskørhed.

Risiko reduceres markant

Patienterne bliver ringet op af en sygeplejerske og tilbudt en såkaldt DXA-skanning, hvor en skanner måler knoglernes kalkindhold og knogletæthed ved hjælp af røntgenstråler.

Hvis det viser sig, at patienten har knogleskørhed, får patientens læge besked og kan give en knoglestabiliserende behandling, der består i en tablet en gang om ugen.

Hvis det viser sig at være svær knogleskørhed, bliver patienten i stedet kontaktet direkte af Aarhus Universitetshospital og tilbudt en knogleopbyggende medicinsk behandling på hospitalet.

Begge behandlinger er vist at reducere risikoen for nye knoglebrud markant.

Samfundsmæssigt forsvarligt

Internationalt har der gennem de seneste år været fokus på programmer til forebyggelse af knoglebrud, og både Osteoporoseforeningen og den internationale osteoporoseforening, IOF, anbefaler modellen Fracture Liaison Service (FLS).

Teamet bag Fracture Liaison Service (FLS) bag en DXA-skanner på Aarhus Universitetshospital. Foto: Tonny Foghmar

I Danmark anbefalede Sundhedsstyrelsen i 2018, at en lignende model indføres på alle hospitaler i Danmark, og siden har en arbejdsgruppe arbejdet med at udvikle danske anbefalinger.

Både for den enkelte og for samfundet er det en fordel, hvis man kan forebygge nye knoglebrud frem for at behandle dem.

»Vi har længe vidst, at det samfundsøkonomisk kan svare sig undersøge borgere over 50 år, som brækker en knogle, for osteoporose (knogleskørhed, red.). Her og nu er det en udgift at kontakte og undersøge disse borgere, men på længere sigt vil nogle af dem kunne undgå at komme på hospitalet for at blive behandlet og genoptrænet efter nye knoglebrud,« siger overlæge på Hormon- og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshospital og professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Bente Langdahl.

Skanninger er afgørende

Risikoen for knogleskørhed stiger med alderen. Det vurderes, at cirka hver 3. kvinde over 50 år og hver 6. mand over 50 år har knogleskørhed, som man ikke mærker noget til, før man brækker en knogle.

»Uden systematiske skanninger bliver osteoporose ikke opdaget, og derfor får patienterne heller ikke behandling. Har man osteoporose, er man i stor risiko for at få flere knoglebrud,« siger overlæge og professor, Bente Langdahl og tilføjer:

»Første gang var det måske en brækket underarm, der bliver slået hen som et hændeligt uheld, men næste gang bliver det måske et kompliceret hoftebrud, skulderbrud eller et rygsammenfald, som giver risiko for invaliditet og nedsat livskvalitet på sigt. Derfor skal det første knoglebrud helst også være det sidste.«

Har man tidligere haft et knoglebrud i en alder over 50 år, kan man altid spørge sin egen læge, om det er relevant at blive henvist til en DXA-skanning.

Selve skanningen

Knogleskanning (DXA-skanning):

- En knogleskanning, som også kaldes DXA-skanning, er en helt særlig røntgenundersøgelse, hvor man kan måle kalkindholdet i knoglerne og dermed knoglernes styrke.

- Når man skannes, ligger man i ca. en halv time på et fladt leje med benene på en særlig pude, mens en røntgenarm skanner henover lænd og hofte.

- Røntgenstrålingen ved en DXA-skanning svarer til ca. 1/10 af den røntgendosis, man får ved en røntgenundersøgelse af hjerte og lunger, og den er mindre end den stråling, man udsættes for ved en flyvetur fra Aarhus til København.

- I forbindelse med undersøgelsen vil man blive bedt om at udfylde et spørgeskema om risikofaktorer, der er med til at danne basis for rådgivning om forebyggelse og behandling.

mw

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.