Flere tusinde ulykker sidste år: »Man kommer langt med sund fornuft«

Hvis man har tænkt sig at gå en tur ud i det grønne for at arbejde, kan råd fra fagfolk være en god idé - i hvert fald hvis man vil undgå at blive en del af en opadgående, skadefyldt statistik.

Artiklens øverste billede
Cirka 10 procent flere danskere kom til skade ved havearbejde end sidste år. Arkivfoto: Ernst van Norde
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Mange danskere har haver, der kalder på arbejdshandsker, ny muld, pudsede ruder i drivhusene og nye blomster, der bryder jorden. Arbejdet kan anses for idyllisk eller krævende, men fælles for haveejerne er, at ulykker i de aflukkede, grønne områder sker i stigende grad.

Cirka 8.800 danskere kom til skade i en sådan grad, at de måtte tage på hospitalet, under havearbejdet i 2021, hvilket er en stigning på omkring 10 procent fra 2020.

Det oplyser arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

Fingre i maskinen

Kulden har sluppet sit vinter-tag i Danmark og det betyder blandt andet, at landets boligejere for alvor er begyndt at slibe deres haveredskaber, så plæner, buske og bede igen kan komme i præsentabel stand.

Det betyder dog også, at landets skadestuer atter kan begynde at forberede sig på et stigende rykind af havefolk, der har fået de grønne fingre i maskinen.

Arkivfoto: Thomas Borberg

Alene sidste år endte cirka 8.800 danskere på skadestuen efter at være kommet galt afsted under havearbejdet. Det viser beregninger foretaget af TEKNIQ Arbejdsgiverne baseret på nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på OUH - Odense Universitetshospital:

»Tallet har ligget rimelig stabilt højt de senere år og understreger bare, at der er brug for løbende at minde boligejerne om vigtigheden af at tage de gode vaner med, når de griber hæksakse, græsslåmaskiner og ikke mindst stiger,« siger teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, Mads Risgaard Knudsen, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

»Tallene for 2021 viser i hvert fald, at de gode vaner stadig ikke sidder helt på rygraden hos en stor del af havefolket,« vurderer teknisk konsulent, Mads Risgaard Knudsen. Foto: Colourbox og TEKNIQ Arbejdsgiverne

Sund fornuft

8.800 ulykker overstiger det forrige års ulykker med cirka 10 procent. For at komme nogle af de potentielle ulykker i 2022 i forkøbet, kommer skadestueansvarlig hos OUH, Joakim Jensen, med nogle råd:

»Grundlæggende anbefales det, at folk bruger tid på at sætte sig ind i det værktøj man bruger – altså læser manualen og vejledningen og bruger det sikkerhedsudstyr, som anbefales heri. Ud over dette kommer man langt med sund fornuft, og mange tilskadekomne fingre kunne være undgået, hvis blot man slukkede klipper, sav eller græsslåmaskine, inden man kastede sig ud i at fjerne fastsiddende ting i dem.«

Bedre vaner til havefolket

Det er især fald fra stiger, der er årsag til skader, når danskerne kommer slår sig i forbindelse med havearbejdet. Men også græsslåmaskiner og hæksakse fylder godt i statistikkerne.

»Derfor gælder det som sagt først og fremmest også om at tage den sunde fornuft med i haven, når man vil i gang med det grønne arbejde. Tallene for 2021 viser i hvert fald, at de gode vaner stadig ikke sidder helt på rygraden hos en stor del af havefolket,« vurderer teknisk konsulent, Mads Risgaard Knudsen.

De fleste arbejdsulykker sker ved fald fra stiger. Arkivfoto.

Han opfordrer til, at haveejerne især tænker sig godt om, før de bevæger sig op i højderne:

»Det gælder noget så lavpraktisk som at bruge skridsikkert fodtøj, når du står på stigen og at få en anden til at hjælpe med at holde på den, så du ikke mister balancen,« anbefaler Mads Risgaard og tilføjer:

»Og inden du sætter strøm til dine haveredskaber, skal du sikre dig, at de er kommet godt igennem vinteren – at de for eksempel ikke har fået fugt, eller at der har været mus i ledningerne. På den måde kan du mindske risikoen for at få stød under havearbejdet.«

Samtidig anbefaler Mads Risgaard knudsen, at man så vidt muligt undgår at trække forlængerledninger rundt i hele haven, ligesom man skal sikre, at de ledninger, man benytter sig af, er egnede til udendørsbrug.

Råd til havegængerne

For at undgå de mange ulykker har arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen, TEKNIQ Arbejdsgiverne, opstillet en del råd til havejerne:

 • Benyt kun ledninger, der er beregnet til udendørsbrug, og vær forsigtig med ikke at hive for meget i dem.
 • Tjek om ledninger, stikpropper og stikdåser er hele og uden skader. Ledningskobberet må ikke være synligt.
 • Få en elinstallatør til at opsætte en stikkontakt, så man slipper for eksempelvis at trække ledninger ud af køkkenvinduet.
 • Overvej om det er tid til at skifte til batteridrevne haveredskaber.
 • Tjek altid haveredskaberne efter - inklusiv ledninger, inden mangår i gang med arbejdet. Virker knapper og er redskaberne fri for skader på kapslinger og skjolde.
 • Investér i en god og stabil stige, og få hjælp til at holde den fast, især når man skal højt op.
 • Brug skridsikkert fodtøj under havearbejdet.
 • Sørg for, at stigen er placeret på et fast og solidt underlag, og at den rager mindst en meter op over det sted, hvor man skal arbejde – Arbejdstilsynet anbefaler, at du ikke står højere oppe end det tredjeøverste trin.
 • Brug sund fornuft. Hvis maner det mindste usikker, så få hjælp af en fagmand.
 • Blokér ikke sikkerhedsanordninger på det benyttede udstyr. Og stop kørende redskaber, inden man eksempelvis fjerner græs fra græsslåmaskinen eller lignende.
 • Derudover er det en god idé at bruge sikkerhedsudstyr som eksempelvis havehandsker, hjelm og sikkerhedsbriller.
 • Når man skal til at arbejde i haven, så overvej, om det er tid til at få udskiftet den gamle fejlstrømsafbryder med en ny model. Fejlstrømsafbryderen er ”nødbremsen”, hvis der sker en fejl på eksempelvis elektriske haveredskaber.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.