Rådmand vil erstatte eksisterende vindmøller med nye

En ny vindmølle kan producere lige så meget strøm som fire gamle. Derfor skal nuværende vindmøller i Aarhus Kommune skiftes ud med nye og kraftigere modeller, mener rådmand Steen Stavnsbo (K).

Artiklens øverste billede
Regeringen vil i dialog med kommunerne om øget udbygning af vedvarende energi på land.  Arkivfoto: Gregers Tycho
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

De nuværende 35 vindmøller i Aarhus Kommune skal skiftes ud med nye, moderne og kraftigere vindmøller, hvis Aarhus Kommune skal honorere regeringens udspil om bl.a. firedobling af den samlede produktion fra solenergi og landvind frem mod 2030.

Det konstaterer rådmanden for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Steen Stavnsbo (K).

»Hvis vi skal nå noget på så kort en horisont frem til 2030 i Aarhus Kommune, så skal der noget helt andet til. Det ligger til højrebenet at skifte alle de gamle vindmøller ud med nye på de nuværende placeringer. Flere analyser peger på, at én moderne vindmølle kan erstatte fire af de gamle og samtidig opnå samme produktion af vindenergi. Hvis man derfor opstiller nye møller i stedet for de gamle, får vi hurtigt en firdobling af den grønne energi fra landvindmøller,« siger Steen Stavnsbo, som understreger, at han har mere end 25 års erfaring fra vindmølle- og solenergiindustrien. Senest via sin egen virksomhed Clean Energy Invest, som udvikler, ejer og driver vindmølle- og solcelleprojekter i primært Nordeuropa.

Udskiftning af gamle vindmøller med nye kaldes i branchen repowering. Fordelen ved repowering frem for etablering af nye møller på nye lokationer er bl.a., at lokalplaner og infrastruktur allerede er på plads for de gamle møller. Steen Stavnsbo oplyser, at han kort efter sin tiltrædelse på rådmandsposten den 1. januar i år bad forvaltningen i Teknik og Miljø om at undersøge, hvordan kommunen kan fremme omstillingen på sol-og vindmølleanlæg.

Teknikrådmand Steen Stavnsbo (K). Foto: Mads Andreas Frost

»Aarhus kan ikke gøre det alene. Der er nogle strukturelle forhindringer, og vi kan derfor allerede nu se, at der mangler en national strategi og konkrete værktøjer, som kan sikre, at vi også i kommunerne kan komme i mål med den grønne omstilling generelt, men især ved repowering. På det område bør der være muligheder for en lettere planproces, og der mangler bl.a. også noget på økonomisiden i forhold til afregning af strøm til de private investorer, som jo ejer de nuværende møller. Men hvis vi benytter os af repowering, så kan vi hurtigt komme meget langt med ambitionen om mere grøn energi i Aarhus Kommune,« siger Steen Stavnsbo, som også ser en udfordring i, at det nuværende elnet ikke kan absorbere og transportere en så voldsom vækst i kapaciteten af grøn energi.

Energiudspil

»Det skal regeringen bl.a. også forholde sig til. Ellers bliver det bare en skåltale fra regeringens side,« siger Steen Stavnsbo.

Regeringen offentliggjorde tidligere på ugen energiudspillet ”Danmark kan mere II”, som bl.a. skal gøre Danmark uafhængig af russisk gas. Planen indeholder ud over hurtigere udskiftning af private gas- og oliefyr også planer for mere grøn strøm og mere biogas. Med i regeringens oplæg er også et forslag om »hurtigere sagsbehandling og bedre balance i miljøreguleringen«.

Regeringen vil før sommerferien præsentere et selvstændigt udspil og konkrete initiativer om grøn strøm, fremgår det. Ifølge regeringen er både solcelleparker og landvindmøller faldet i pris over de seneste år.

»Og der kommer flere og flere eksempler på, at solceller og landvind kan opføres uden statslig støtte. Men der er brug for at fjerne barrierer og for at sikre, at de nødvendige arealer er til rådighed,« skriver regeringen, som også vil gå i dialog med kommunerne om øget udbygning af vedvarende energi på land.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.