Skjoldhøjskolen har akut brug for flere ansatte

Skjoldhøjskolen i Tilst søger med kort varsel nye lærere, pædagoger og pædagogmedhjælpere, da skolen er blevet bedt om at oprette tre modtagerklasser til børn fra Ukraine.

Artiklens øverste billede
Skjoldhøjskolen i Tilst bliver i disse dage gjort klar til at modtage ukrainske elever. Foto: Skjoldhøjskolen
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Det store lokale til håndværk og design bliver gjort mindre, et mødelokale bliver omdannet, og det samme gør et aktivitetsrum. Man kunne meget vel få den tanke, at ledelsen på Skjoldhøjskolen i Tilst har brugt påskeferien til at gentænke skolens indretning, men det er nu ikke tilfældet.

I stedet er Skjoldhøjskolen i fuld gang med at blive gjort klar til de adskillige ukrainske flygtningebørn, som skolen inden længe skal modtage.

»Vi er en forholdsvis stor skole, som er bygget til mange flere elever, end vi er, og så er det jo sådan, at når man har mange kvadratmeter, så breder man sig lidt. Derfor kan vi sagtens finde plads til de ukrainske elever,« fortæller skoleleder Henrik Josva Schou til Lokalavisen Aarhus.

Vi har at gøre med nogle børn, der kommer fra et ret velfungerende skolesystem i Ukraine. Det betyder, at børnene og især også forældrene kommer med en forventning om, at deres børn skal ind i vores system for at lære noget.

Henrik Josva Schou, skoleleder på Skjoldhøjskolen

Ansætter nye lærere

Kort før påske fik han besked om, at Skjoldhøjskolen ligesom andre aarhusianske folkeskoler skulle oprette modtagerklasser. På skolen i Tilst skal der være tre nye klasser med plads til 18 elever i hver, og de skal stå klar inden 2. maj. Det betyder, at flere ting nu skal løses, før de første ukrainske børn om en uge ankommer. Udover at omdanne eksisterende lokaler til klasseværelser, leder skolen også med lys og lygte efter personale til at tage sig af flygtningebørnene.

»Vi er i gang med at ansætte. Det er jo ikke, fordi der løber en masse ledige rundt, så det er en udfordring for os, men der heldigvis flere, der har henvendt sig,« fortæller Henrik Josva Schou, som i sidste uge valgte at bruge Skjoldhøjskolens Facebook-side til at søge efter nye lærere, pædagoger og pædagogmedhjælpere til de tre modtagerklasser.

Det viste sig hurtigt at være en god idé. Der er således allerede flere med relevante uddannelser i bagagen, som har henvendt sig med ønske om at blive ansat. Det glæder naturligvis skolelederen. Han påpeger dog samtidig, at det ikke kun er uddannelsespapirerne, der er vigtige.

»Det er også rigtig godt at have noget livserfaring, for der kommer en gruppe børn og forældre, som har brug for, at vi er klar til at tage sig af dem. Derfor har vi brug for nogle, der også er personligt robuste, som kan klare at komme ind i en klasse med elever, der kommer fra en traumatiserende situation. Det skal vi kunne tage hånd om, ligesom vi skal kunne lære dem dansk,« fortæller Henrik Josva Schou.

Skjoldhøjskolen i Tilst skal oprette tre modtagerklasser, hvilket både kræver omlægning af lokaler samt ansættelse af mere personale. Modelfoto: Adobe Stock

Tolke og iPads

Der er også flere ukrainere, som har boet i Danmark i mange år og derfor kan dansk, der har henvendt sig. Dem forventer Henrik Josva Schou at hente ind som tolke. Samtidig har Skjoldhøjskolen indkøbt flere iPads, som eleverne kan bruge til Google Translate for at oversætte ting, de ikke forstå eller gerne vil sige. Men det, at skulle lære dansk til børn, der slet ikke kan sproget, har man i forvejen erfaring med på Skjoldhøjskolen:

»Vi får i forvejen mange børn fra hele verden, som ikke kan sproget. Man kan vise meget med tegnsprog, og så handler det om, at vi skal lære dem helt almindelige fraser som ”godmorgen” og ”jeg er sulten”. Det er jeg slet ikke bange for, at vi godt kan lykkes med, for det er en disciplin, som vi godt kan,« fortæller Henrik Josva Schou, som forventer, at de ukrainske børn bliver en stor opgave:

»Vi har at gøre med nogle børn, der kommer fra et ret velfungerende skolesystem i Ukraine. Det betyder, at børnene og især også forældrene kommer med en forventning om, at deres børn skal ind i vores system for at lære noget. Så vi har den opgave, at vi forholdsvis hurtigt skal tage fat på noget faglig undervisning.«

Derfor er det også vigtigt, at de ukrainske børn hurtigt bliver en naturlig del af dagligdagen på skolen, hvor de ifølge Henrik Josva Schou hurtigt skal få en social tilknytning til de aarhusianske elever.

»De skal smeltes så tæt på hinanden som overhovedet muligt. Vi kommer til at arbejde med venskabsklasser, hvor de kommer til at møde hinanden, og vi tager de ukrainske børn med i undervisningen, når det giver mening,« fortæller skolelederen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.