Orla "Overskrummel" Grane nægtede at slippe drømmen om kunsten
Han blev suget ind i kunstens forunderlige verden og nægtede at forlade den. Orla Grane fra Århus V har kæmpet for at blive den kunstner, han er i dag
Som 23-årig befandt Orla Grane fra Århus V sig ved en skillevej i sit liv. Et arbejde på en møbelfabrik havde ødelagt hans ryg og tvunget ham til at stoppe med at arbejde.
Derfor stod han nu og vidste ikke, hvad han skulle eller ville med sit liv. Han kunne vælge at få invalidepension, men det ville han ikke. Så til sidst besluttede han i stedet at tage på Ryslinge Højskole. En beslutning, der har fået betydning for resten af hans liv, for det var her, han fandt kunsten og forelskede sig hovedkulds i den.
”På højskolen valgte jeg alle de praktiske fag, for jeg gad ikke de boglige. Hurtigt blev jeg fanget af alt indenfor kunst. Min lærer i de kreative fag inspirerede mig og sparkede mig altid kærligt bagi til hele tiden at bevæge og udvikle mig indenfor kunsten. Så efter højskoleopholdet var jeg endelig afklaret - jeg vidste bare, at jeg skulle være kunstner, for her havde jeg mine evner,” fortæller Orla Grane og fortsætter:
”Det var fantastisk frustrerende ikke at vide, hvad jeg ville med livet, men da jeg så fandt ud af, at det var kunsten, jeg ville, så var det rart men samtidigt stadig frustrende, fordi ingen andre troede på det end mig selv. Da jeg for eksempel sagde til min erhvervsvejleder, at jeg ville være kunstner, jamen så lød svaret: det kan du ikke blive.”
Kampen for kunsten
Men Orla var parat til at kæmpe for kunsten, for ”man bliver nødt til selv at kæmpe og tro på det,” som han siger. Derfor begyndte han målrettet at gå efter at komme til at arbejde med kunst - først blev det til et ophold på Husflidsskolen i Kerteminde i et forsøg på at blive håndarbejdslære, men det levede ikke op til forventningerne, så Orla droppede det.
Siden blev det til forskellige kurser på aftenskole og et ophold på Kunsthåndværkerskolen i Kolding, som førte til, at Orla kom ind på Århus Kunstakademi i 1987 og uddannede sig i fire år indenfor lertøj og stentøj.
”Her fandt jeg ud af, at fade, tekander og brugskunst ikke er mig - jeg ville lave ting, der ikke kunne bruges til noget, for det var da meget sjovere,” siger Orla Grane, som langsomt men sikkert, begyndte at finde sig selv som kunstner, og gennem eksperimenteren blev de første Skrumler født.
Skrumlerne bliver født
Skrumlerne er de fabeldyr, som Orla kastede sin kærlighed på, og som han i dag koncentrerer sig om at lave.
”Navnet kom, da jeg engang skulle finde på en tekst til en udstilling - der endte jeg bare med at skrive: ”Orla Grane udstiller Skrumler,” og så har navnet hængt ved,” siger Overskrumlen Orla, som fortæller, at Inspirationen kommer 117 forskellige steder fra.
”Desuden så er jeg sikker på, at Skrumlerne snakker sammen om natten - for eksempel er alle de andre sure over, at Pudsig Nok altid udstilles,” smiler Orla og konkluderer:
”Min drøm er, at kunne leve af kunsten og at lave nogle Skrumler i menneskestørrelse og udstille dem i gadebilledet.”
faktaboks: Orla Grane og Søjlegalleriet
Hvis du vil se mere til Orla Granes Skrumler, kan du besøge hans galleri Galleri Grane på Hammershusvej 43 i Århus V.