Markant ændring af Aarhus' skyline: Vindmøller på havnen kan ende i 220 meters højde

150 meter i højden er ikke nok, hvis skibe skal kunne sejle sikkert i Aarhus Havn uden risiko for sammenstød med en vindmøllevinge. NRGi søger derfor nu om at opføre to møller med en højde på op til 220 meter.

Artiklens øverste billede
NRGi har ansøgt om at opstille to vindmøller på op til 220 meters højde på Aarhus Havn. Her Aarhus Kommunes visualisering af de første planer om to 150-meter møller på havnen. Visualisering: Aarhus Kommune
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

NRGi vil opstille to vindmøller på op til 220 meters højde på Aarhus Havn.

Det fremgår af en såkaldt plananmodning, som NRGi sendte til Aarhus Kommune i slutningen af december sidste år. Dermed er totalhøjden på vindmøllerne vokset med 70 meter, siden et flertal i Aarhus Byråd i november 2020 besluttede at give grønt lys til en energiplan, som bl.a. giver mulighed for at opstille vindmøller på Aarhus Havn.

Efter seks måneders samråd med Aarhus Havn og havnens lodser i løbet af 2021 konkluderer parterne, at højden på op til 150 meter vil kunne få »uheldig indvirkning på de maritime forhold« i det oprindeligt beskrevne projekt. Det fremgår af de nye oplysninger i ansøgningen om en såkaldt VVM-undersøgelse af projektet, og der peges i projektbeskrivelsen på én særlig årsag til, at totalhøjden på de to nye vindmøller er op på 220 meter: krydstogtskibene.

»Vindmøllerne skal være af en højere model end 150 meter for at sikre tilstrækkelig frihøjde under deres rotorer. Frihøjden skal sikre, at der ved eventuel motorstop under indsejling af især krydstogtskibe med højt fribord ikke vil kunne ske kollisioner mellem skibe og vindmøllerotorer. Vi anmoder om frivillig VVM-proces og ser frem til det videre samarbejde med forvaltningen,« skriver senior projektudvikler Allan Dahl Larsen, NRGi Renewables A/S til Aarhus Kommune.

Længere mod syd

JP Aarhus har kontaktet Allan Dahl Larsen, som bekræfter de nye planer, men derudover ikke har andre kommentarer. Når vindmøllerne skal være en større model end først antaget, så kræver det også en ny placering på havnen, fremgår det. Møllerne skal stadig være placeret i et havneområde med tekniske anlæg med kraner, siloer, tankanlæg og skibstrafik og dermed ikke i et kystlandskab. Men de skal rykkes længere mod syd - yderst på Østhavnen, som er Aarhus Havns område – i forhold til det første oplæg.

»Vindmøllernes placeringer må trækkes mod syd i forhold til det først planlagte, så den sydligste vindmølle skal placeres på det nye stykke mole, der er under opførelse på havnen,« skriver NRGi i projektanmeldelsen.

Virksomheden har tidligere oplyst, at møllerne på havnen vil blive opført 1.200 meter fra nærmeste boliger. NRGi har også påpeget, at der er større energi-potentiale i vindmøller. I høringsmaterialet op til byrådsbeslutning om kommuneplantillæg nr. 54 for vedvarende energianlæg (VE-anlæg), vindmøller og solenergianlæg konstaterede NRGi i sit høringssvar, at »180 meter høje vindmøller vil give ca. 70 pct. mere produktion end 150 meter høje vindmøller uden mere kildestøj og med endnu roligere rotorhastighed«.

Meget trafik

Af sagen fremgår det desuden, at havnedirektør Thomas Haber Borch har underskrevet en fuldmagt til lokalplanlægning.

»Det er korrekt. Byrådet, som ejer havnen, ønsker at sætte to vindmøller op, og når ejerne siger det, så undersøger vi det, så Aarhus Havn har ingen holdning til vindmøllerne. Nu er vi gang med at finde ud af, om det er muligt at placere vindmøllerne yderst på Østhavnen. Problemstillingerne er, at der er meget trafik i området med Molslinjen, vandflyveren og krydstogtskibe, der passerer, og vi må se på, om sejladsen og sikkerheden kan forenes med vindmøllerne,« siger Thomas Haber Borch.

Ifølge oplægget fra NRGi til Aarhus Byråd i 2020 skal de to møller bl. a. blive en katalysator for at udvikle fremtidens ”Power-to-X”-anlæg m.m., som i fremtiden også forventes at skulle forsyne den skibstrafik, der anløber Aarhus Havn med fossilfri energi. Møllerne vil tidligst være opført i 2023, oplyser NRGi Renewables A/S.

Temaplanen om VE-anlæg blev vedtaget efter en livlig debat, hvor bl. a. en række beboere på Aarhus Ø erklærede deres modstand mod vindmøllerne, som vil kunne ses fra Aarhus Ø. Det politiske flertal for planen bestod af S, SF, EL og dele af Radikale, mens Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti stemte imod. Venstre har på landsplan det grundsynspunkt, at der ikke skal opstilles vindmøller på land i Danmark, men til havs.

I juli sidste år indsendte NRGi en ansøgning til Aarhus Kommune om at opsætte tre vindmøller på 150 meters højde ved Vosnæs.

NRGis ansøgning om at opsætte vindmøller på havnen ligger i øjeblikket til behandling i Teknik og Miljø, og der skal bl. a. laves en miljøvurdering og vedtages en lokalplan, før møllerne kan opsættes. Det har ikke været muligt at træffe rådmand for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (K), for en kommentar.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.