Bunkere langtfra klar til krig: Sådan skal du gøre, hvis sirenerne lyder

»Jeg har fået mange forespørgsler fra folk, der vil vide, hvor deres beskyttelsesrum er henne, fordi de er bange,« fortæller beredskabsinspektør for Østjyllands Brandvæsen, Thorbjørn Jørgensen.

Artiklens øverste billede
Beredskabsinstruktør Thorbjørn Jørgensen fortæller, at der er plads til 50 mennesker, 25 på hver bænk i bunkeren. Foto: Mille Winther
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Ståldøren, der i krigstider skal holde ubudne gæster ude, står åben - det samme gør lemmen til nødudgangen i den anden ende af den aflange tunnel. Men lyset bryder ikke igennem. Beskyttelsesrummet er henlagt i mørke.

Østjyllands Brandvæsens beredskabsinspektør, Thorbjørn Jørgensen, har en tændt lygte i hånden, da han med bukket nakke træder ind i bunkeren på Kirstinesmindevej i Skejby. Under skosålerne knaser småsten, der ligger her og der på bunkerbundens brædder.

»Der er plads til 50 mennesker, 25 på hver bænk,« siger Thorbjørn Jørgensen og rækker hånden frem mod de to bænke, der løber fra ståldør til nødlem.

Ikke klar til krig

I Aarhus Kommune er der plads til omkring 270.000 mennesker under jorden.

Østjyllands Brandvæsen har ikke et nøjagtigt tal eller adresse på alle beskyttelsesrum i den aarhusianske jord. Den opgave er tilfaldet beredskabsinspektør, Thorbjørn Jørgensen, at løse:

»Jeg konfirmerer adresser på listerne fra Beredskabsstyrelsen. Og så sidder jeg og graver gamle stamkort op - nogle af dem er ikke konfirmeret på styrelsens liste. Derfra skal jeg se, om jeg kan konfirmere, at matriklerne på listerne faktisk eksisterer.«

Beskyttelsesrummene tæller betondækningsgrave - også kaldet bunkere - og kombinerede offentlige anlæg, som for eksempel parkeringshuse. Derudover er der ’sikringsrum’, der typisk ligger under boligblokke i form af vaskerum eller cykelkældre.

Mange af rummene er derfor langt fra klar til krig, hvilket der ikke er noget odiøst, fortæller inspektøren:

»Beskyttelsesrum har aldrig skullet være klar. Ikke engang under den kolde krig.«

»Der er ikke nogen rum klar, fordi ingen har ønsket det i mange år. Siden murens fald. Før da ville man heller ikke have dem stående klargjort, fordi det er dyrt.«

Ansvaret ligger i lag

Under jorden i bunkeren sætter Thorbjørn Jørgensen sig ned på en af de lange bænke med krydsede arme. Han undlader at læne sig tilbage mod den ru beton; der er koldt nok i forvejen.

»Jeg har fået mange forespørgsler fra folk, der vil vide, hvor deres beskyttelsesrum er henne, fordi de er bange,« fortæller han.

Inspektør Thorbjørn Jørgensen i bunkeren på Kirstinesmindevej. Foto: Mille Winther

Sætningen hænger i luften et øjeblik. Spørgsmålet er ikke bare sådan at besvare, da ansvaret for rummene flyder i flere lag. Hvis en trusselsituation pludselig opstår, er det forsvarsminister Morten Bødskov (S), der skal anmode kommunerne om at klargøre rummene:

»Der står, at de skal kunne klargøres i løbet af ’kort tid’, og det er jo sådan et gummibegreb. Førhen stod der ’24 timer’. Så ”kort tid” er mere end 24 timer, men hvor meget mere, ved man ikke,« siger Thorbjørn Jørgensen og tilføjer:

»Det er et spørgsmål om, hvor mange ressourcer forsvarsministeren og byrådet sætter af til at klargøre rummene. Og så afhænger det også af, hvor hurtige folk er til at rydde deres pulterkamre, hvis det kommer til det.«

Sirenerne lyder

Nødlemmen i bunkeren hænger langs endevæggen og dingler. Over den er der nogle ståltrin, så man kan komme op og ud.

Thorbjørn Jørgensen stiller sig frem i lyset og fortæller, at lågen, når den er lukket i krigstid, er dækket til med sand for at afværge hærgen fra bomber.

Hvordan skal man forholde sig, hvis beskyttelse pludselig bliver aktuelt?

»Den måde, man får det at vide på – udover bragene måske – det er ved en sirene, der starter. Når sådan en starter i fredstid, skal man gå indenfor og høre beredskabsmeddelelsen på radio eller tv. I en krigssituation vil der være en mobiliseringssituation i kortere eller længere tid, hvor folk kan få nogle oplysninger om, hvordan de skal forholde sig,« siger han og tilføjer, at myndighederne mobiliserer deres beredskab efter trusselsniveauet i en given krise.

Kort over bunkere i Aarhus Kommune. Østjyllands Brandvæsen

Sikring i kælderen

»Hvis du skal løbe mere end 200 meter for at komme i beskyttelsesrum, skal du blive, hvor du er. Det er smart at søge under jordplan, hvis man kan og ellers under et solidt spisebord op ad en væg.«

Dog er det slet ikke sikkert, at man behøver at løbe så langt for at finde et beskyttelsesrum. Thorbjørn Jørgensen fortæller, at hvis man bor i en lejlighed og går ned i blokkens kælder, kan man formentlig finde et levn fra fortiden; en trekant i væggen, der er cirka 1x1 meter. Væggen dér er tyndere end den øvrige væg - forberedt til murgennembrydning.

»Og hvis du leder længe nok dernede, finder du nok også et skilt, hvor der står ’Sikringsrum’.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.