Torben Dreier skulle have arbejdet med sin kone - hendes pludselige død ændrede alt

»Den bedste medicin, jeg kender, er at have noget at stå op til om morgenen,« siger ny lokalformand i Ældre Sagen, Torben Dreier.

Artiklens øverste billede
Den nye lokalformand i Ældre Sagen, Torben Dreier, bearbejder sorgen over sin kones død gennem sit arbejde: »Den bedste medicin, jeg kender, er at have noget at stå op til om morgenen« Foto: Kasper Heden Andersen
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Ældre Sagen i Aarhus har fået en ny formand i Torben Dreier.

Formandsskabet har været nogle år undervejs, og længe var det meningen, at den tidligere FO-leder Torben Dreier og hans hustru Lene skulle arbejde for Ældre Sagen sammen.

Men i januar ændrede deres fælles livsbane sig, da Lene pludselig døde. Sorgen er nærværende, men tankernes mylder målrettes i arbejdet:

»Jeg har ikke brug for at stoppe op i forhold til den plan, vi lavede. Jeg kan glemme tingene med Lenes dødsfald i arbejdsprocessen, men i hverdagen, når jeg kommer hjem, dyrker jeg de mange minder, vi fik sammen,« fortæller Torben Dreier.

Længe ventet formand

Ældre Sagens i Aarhus har prikket Torben Dreier på skulderen over en længere periode i forbindelse med formandskabet:

»For et par år siden var der følere ude, fordi de kendte til min alder, og de vidste også, jeg var i gang med at aflevere FO videre. De spurgte, om jeg ville være formand. Det kan jeg først om to år, sagde jeg, det andet skulle afsluttes på en ordentlig måde,« fortæller Torben Dreier over telefonen og fortsætter:

»Men jeg har siddet som suppleant de sidste to år. Og dermed fulgt med på dagsordenspunkter og i debatter. Så på den måde har jeg forsøgt at få en føling med det daglige arbejde i Ældre Sagen.«

Hvorfor det lige var ham, Ældre Sagen i Aarhus prikkede til, ved Torben Dreier ikke, og han ler hjerteligt af spørgsmålet. Det vil han vente med at spørge dem om til en grå regnvejrsdag.

Lene

Arbejdet i Ældre Sagen skulle have været startet i fællesskab med Torben Dreiers nu afdøde kone Lene:

»Jeg havde en drøm om, at jeg skulle realisere det (Ældre Sagen, red.) sammen med min kone, der desværre døde her for to måneder siden. Vi havde en drøm om at have et fælles projekt yderligere nu, hvor vi begge havde passeret 66 år,« fortæller Torben Dreier.

Lene lyser gennem alle sprækker i samtalen. Han nævner hende i sammenhænge, hvor han både græder og ler. Hendes død ramte deres liv få dage efter deres 31 års bryllupsdag tilbage i januar:

»Det kom som et lyn fra en klar himmel. Jeg kæmpede, men der var ikke noget at gøre,« fortæller han og fortsætter:

»Det var en hovedkranspulsåre, der sprang. Hun fik smerter i ryggen om torsdagen, og det viste sig, at det var blodet, der var begyndt at sive. Søndag kunne jeg ikke holde Lenes smerter ud længere. Hun var af den støbning, der hedder, at man fanme ikke skulle pylre om hende. Men jeg tiltvang mig, og der kom en natlæge. Han troede og mente, at det var en form for nyregrus og gav hende noget smertedæmpende.«

»Halvanden time senere døde hun. Jeg gav hjertemassage og tilkaldte ambulancen. Jeg råbte og skreg, at nu skal du fanme kæmpe og holde ved livet.«

Han taler tragedien igennem uden at lade sig bremse af stemmen, der knækker ind i mellem. Og så fortæller han, at arbejdet hjælper i sorgprocessen:

»Jeg har altid kæmpet mig ud af kriser ved at arbejde. Og det her er en krise, jeg har været og er i. Så jeg tror aldrig, jeg kunne finde på at kravle i flyverskjul. Den bedste medicin, jeg kender, er at have noget at stå op til om morgenen.«

Langt bekendtskab

At det blev Torben Dreier var nærliggende, da hans arbejdsmæssige engagement har været tydeligt både i Ældre Sagen og i hans tidligere stilling som leder af FO:

»Jeg har haft kendskab til Ældre Sagen igennem de sidste 15-16 år i det, at de har boet i FO-byen, og dermed har jeg lært dem at kende rigtig godt. Og være frivillig i 10 år.«

»Jeg har altid haft et ønske om at være med til at sætte præg på det samfund, jeg er en del af. Og Ældre Sagen i Aarhus har 36.000 medlemmer – det er en meget spændende organisation at være en del af.«

Noget af det, Torben Dreier vil springe ud i som formand for Ældre Sagen i Aarhus, er tiltag, der vil bekæmpe ensomhed:

»Det er et af mine helt store hjertebørn.«

Og så vil han gøre sit for, at Ældre Sagen i Aarhus fortsat vil spille en aktiv og offensiv rolle i ældrepolitikken:

»Jeg håber, jeg kan spille ældreområdet stærkere i den politiske debat. Jeg tror, hvis man går ind og er med til at sætte dagsordenen, når der er en aktuel debat, får man også mulighed for at få indflydelse. Jeg har været med i folkeoplysningen i 38 år, og det, jeg har præsteret der, er at sætte folkeoplysningen på landkortet– at inddrage folk og skabe debatter.«

»Så snart der dukker noget op, skal man gribe fat og spille sin organisation så god som overhovedet muligt.«

Torben Dreier blev valgt som lokalformand i forbindelse med Ældre Sagens årsmøde 17. marts.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.