Skjoldhøjkollegiet tager imod ukrainske flygtninge med åbne arme

Skjoldhøjkollegiet har stillet 58 lejligheder til rådighed for kommunen, så de ukrainske flygtninge har et sted at bo i Aarhus.

Artiklens øverste billede
Formand for beboerrådet, Mads Rundstrøm, glæder sig over, at Skjoldhøjkollegiet kan stille med tomme boliger til de ukrainske flygtninge. Foto: Danni Paulsen

Varmemester Tom Jensen sidder på sit kontor ved siden af LokalBrugsen og knokler løs med at få koordineret klargøring af 57 lejligheder.

Nøgler skal findes, vaskekort skal kodes og lejlighederne skal have den helt store rengøringstur.

Inden længe kommer ukrainske familier på flugt fra død og ødelæggelse, krig og knuste hjerter, til det vestlige Aarhus for at bo på Skjoldhøjkollegiet. Faktisk er to unge, ukrainske kvinder med deres børn allerede ankommet med kort varsel fra kommunen.

»Kommunen har bedt os om hjælp, og så hjælper vi selvfølgelig. Der er meget praktisk arbejde med det lige nu, men vi gør, hvad vi kan for at blive klar med alle lejlighederne,« siger varmemesteren ganske afdæmpet.

Ingen stress hér over et kuld flygtninge, for på Danmarks næststørste kollegie med plads til 1.100 studerende er man vant til, at især udvekslingsstuderende kommer i grupper af hundreder.

Det eneste særlige i denne situation har været, at alle lejlighederne skal møbleres så godt som muligt, og så stort et udlånsdepot har Tom Jensen ikke.

»Vi har ikke møblement til alle lejligheder, men vi har fundet alt frem fra depotet. Og det skal nok gå. Det er trods alt bedre end at bo i en bil. Det er faktisk ret fine lejligheder,« siger varmemesteren.

På Skjoldhøjkollegiet er der både indkøb, legeplads, vuggestue og masser af grønt. Foto: Marie Ravn

Win-win

Flygtningene kommer til at bo i 2-værelses lejligheder med eget køkken, toilet og altaner for enden af kollegiet med udsigt ud over Skjoldhøjkilen. Perfekt til små familier med børn og heldigvis ikke længere foretrukne lejemål for de studerende.

»Vi havde heldigvis en masse tomme boliger stående, så det var oplagt at hjælpe,« fortæller formand for beboerrådet, Mads Rundstrøm.

Kollegiet har de seneste år måttet kæmpe med faldene efterspørgsel på de gamle lejligheder, fordi presset på studiebolig-markedet er lettet gevaldigt med byggeboomet tættere på centrum. Men det viser sig nu at være et held for kommunen, der måske skal finde plads til flere end 500 flygtninge.

Skjoldhøjkollegiet er første - og største - hug. Der kan komme mere i spil, og det kommer der formentlig også

Per Juulsen, direktør, Kollegiekontoret i Aarhus

»Det her er jo win-win for os og kommunen. Vi får dækket lidt lejetab og kan hjælpe, og kommunen får nogle boliger, der er klar med det samme,« siger beboerrådsformanden.

Det er Kollegiekontoret i Aarhus, der har lavet aftalen om udlejning med kommunen.

»Det er foregået for fuld speed, men for kollegiet er det en god ting, og det er vi kun glade for at kunne hjælpe med,« siger direktør Per Juulsen.

Skal måske skrue lidt ned

Kollegiekontoret administrerer en række kollegier, og Per Juulsen anslår, at man samlet set har 3-400 ungdomsboliger over hele byen, der kan stilles til rådighed, hvis det bliver nødvendigt.

»Skjoldhøjkollegiet er første - og største - hug. Der kan komme mere i spil, og det kommer der formentlig også i de kommende dage. Det er dog ikke alle lejligheder, der er lige egnede. Mange værelser har eks. fælleskøkken, og det er bestemt ikke egnet til formålet, synes jeg. Nu er vi startet med de bedst egnede lejemål, og så må vi arbejde os nedad listen.«

På det cirka 50 år gamle kollegie har beboerne endnu ikke diskuteret, om der skal gøres noget særligt i forhold til ukrainerne. De skal også lige have lov til at komme på plads og få ro på, siger Mads Rundstrøm.

Han tror i det hele taget ikke, at de nye naboer bliver nogle, man kommer til at bemærke i hverdagen.

»Cirka halvdelen af vores beboer er udenlandske studerende fra hele verden. Det kommer ikke til at påvirke noget, om det er en ukrainer eller belgier, du møder over kølediske i brugsen. Måske kommer vi til at skulle tage lidt hensyn ift. at skrue ned, når vi holder fester og sådan noget, men det lever vi gerne med. Jeg er bare glad for, at vi kan hjælpe. Det er det vigtigste.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.