Hvert år smides flere tons brugbare materialer ud: »Det er et paradoks«

»Det er et paradoks, at der er tonsvis af byggeaffald samtidig med, at efterspørgslen efter brugte byggematerialer er enorm.«

Artiklens øverste billede
Jan Rohde står i Spidsen for Greendoxer, der skal udvikle en model, så byggeriets aktører, eksempelvis arkitekter og bygherrer, ved, hvordan de får adgang til genbrugsmaterialer. Privatfoto.
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Aarhus har ambitiøse klimamål. Skal de nås, er det afgørende at sætte ind i forhold til byggeri, fordi byggebranchen er en af de mest klimabelastende sektorer.

Genbrug af byggematerialer kan rykke positivt på CO2-regnskabet, hvilket også er årsagen til, at Aarhus Kommune støtter et projekt, som skal flytte brugte byggematerialer fra loppemarkedssalg til byggeri i stor skala.

Det oplyser leder fra projektet, Jan Rohde, i en pressemeddelelse.

Kommunen og erhvervslivet går sammen

Den danske byggesektor står for omkring 40 procent af den samlede CO2-udledning. Men selv om der hvert år bliver købt for 100 milliarder kroner byggematerialer herhjemme, så er det langt under 1 procent af dem, der er genbrugte materialer.

Det vil Aarhus Kommune og erhvervslivet i fællesskab lave om på, oplyses det i pressemeddelelsen. I fremtiden skal bygninger kunne skilles ad, og byggematerialer skal bruges igen.

»Et byggeboom«

Aarhus Kommunens grønne investeringspulje støtter derfor et projekt, hvor opgaven er at udvikle en model for, hvordan genbrugte byggematerialer kan blive tilgængelige for alle dem, der bygger de huse, vi bor i, eller de bygninger, vi arbejder i. Det kan være alt fra brugte vinduer, døre og gulve til mursten, som skal genbruges i stor skala fremover.

»I Aarhus har vi ambitiøse klimamål om at være CO2-neutral i 2030. Samtidig oplever vi et byggeboom, og når vi ved, at bygninger udgør en stor del af klimaregnskabet, så skal vi ganske enkelt have fundet løsninger på, hvordan langt flere byggematerialer end i dag kan genbruges. Det skal projektet hjælpe os med at sætte på formel. Og ambitionen er, at den model, vi udvikler, skal kunne bruges i hele landet,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard (S). Foto: Joachim Ladefoged

Svært at skaffe genbrug

I projektet indgår en række virksomheder, der arbejder med den grønne omstilling i byggeriet. Det er blandt andre GreenDozer fra Aarhus, der har sat sig for at udvikle en model, så for eksempel arkitekter og bygherrer ved, hvordan de kan få adgang til brugte byggematerialer, og hvad det kræver.

»I projektet skal vi bidrage til at løse et grundlæggende problem, nemlig at brugte byggematerialer er svære at skaffe, når de – i stor skala – skal bruges i byggeriet. Det er en kæmpe barriere for at gøre byggeriet mere grønt. Som det er nu, bliver mange byggematerialer til skrot frem for at blive brugt igen,« siger stifter af Greendozer, Jan Rohde.

Derfor skal projektet analysere markedet for brugte byggematerialer, herunder hvilke it-systemer, der skal anvendes, og hvordan økonomien ser ud, når de vil købe brugte materialer til byggeprojekter.

Analysen skal samtidig finde en løsning for, hvordan tilgængeligheden til de brugte byggematerialer på de fysiske lagre kan øges, og hvordan fragten mellem nedrivningsstederne og de fysiske lagre kan reduceres mest muligt, og på den måde spare CO2-udledning til transport.

5 millioner tons affald

Ifølge pressemeddelelsen kommer der hvert år i Danmark fem millioner tons byggeaffald fra byggeriet alene. En stor del af dette såkaldte affald kunne have været genbrugt i nyt byggeri:

»Det er et paradoks, at der er tonsvis af byggeaffald samtidig med, at efterspørgslen efter brugte byggematerialer er enorm. Alle vil gerne bygge med omtanke for klimaet. Men sådan som det er nu, er det vanskeligt for rådgivere og bygherrer at indarbejde brugte byggematerialer i et byggeri, fordi de ikke ved, hvilke brugte materialer, de for eksempel kan få fat i om et år, når byggeriet går i gang,« forklarer deltager i projektet, Frank Jensen.

Frank Jensen er bestyrelsesformand i Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S - en virksomhed med stort fokus på genbrug af byggematerialer.

Løsningen er ’tilgængelighed’

Manglende tilgængelighed og overblik over de brugte materialer står ofte i vejen for at bruge materialerne igen. Derfor skal der forslag på bordet med hensyn til, hvor og hvordan der kan blive etableret fysiske pladser til genbrugte byggematerialer.

For det skal ifølge Greendozers stifter, Jan Rohde, være lige så let for bygherrer at få adgang til brugte byggematerialer som at købe nye:

»Vi skal blandt andet afdække, hvem der allerede i dag ejer og potentielt kan være ejere af de fysiske pladser, hvem der kan levere brugte byggematerialer, hvem der kan sælge via pladserne, og hvad der skal til af lagerstyrings- og transportsystemer for at alle pladserne kan spille sammen,« siger Jan Rohde.

Aarhus’ Klimahandlingsplan

Projektet løber frem til maj 2022 og er støttet med 250.000 kroner fra Aarhus Kommunes grønne investeringspulje.

Projektet spiller ind i Aarhus Kommunes Klimahandlingsplan og afsluttes med en rapport, som skal danne grundlag for, at flere professionelle og offentligt aktører kan genbruge byggematerialer i stor skala.

»Aarhus Kommune har en interesse i at få brugen af brugte byggematerialer op i en helt anden volumen, end den er i dag. Forudsætningen for, at det kan ske, er, at vi får flere fysiske lagre til at opbevare de brugte byggematerialer, og at de enkelte lagre kan bruges på tværs af markedet. Til sammen vil det også give mindre udledning fra transport,« siger udviklingskonsulent i klimaplan: Byggeri og Byudvikling, MTM, Aarhus Kommune, Darma Louise Duus, og fortsætter:

»Derudover skal lagrene digitaliseres, så der kan skabes synlighed, optimal lagerstyring, og lagrene kan spille sammen. Så det er hele rammen omkring en effektiv model for genbrug af byggematerialer i stor skala, vi gerne vil være med til at understøtte.«


Ifølge Foreningen af Rådgivende Ingeniører vil der de næste 40 år blive bygget lige så meget på verdensplan, som der hidtil er bygget gennem hele menneskehedens historie.

mw

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.