Aarhusiansk museumsdirektør hædret: »Fuldt ud forbilledlig«
»Måden, som Julie Rokkjær Birch i rollen som museumsdirektør involverer sig i debatten, er fuldt ud forbilledlig,« udtalte jurymedlem mandag aften, da museumsdirektøren modtog sin pris.
Danmarks kulturformidlingspris, Artbeat Prisen, blev uddelt for niende gang mandag aften.
Og en af de tre priser, Hovedprisen, gik til aarhusianske Julie Rokkjær Birch og KØN - Gender Museum Denmark. En hæder, der gives til den person, den organisation eller det projekt, som inden for det seneste år har været absolut bedst til at vise retningen og sætte en ny standard inden for kulturformidling.
Det oplyser HAVE Kommunikation & PR, der uddeler prisen, i en pressemeddelelse.
Udover Hovedprisen, blev der også uddelt Talentprisen, der gik til historiker, Gry Jexen, og Særprisen, der gik til BaggårdTeatret i Svendborg.
Lille, vellykket museum
Artbeat Prisen er Danmarks kulturformidlingspris, der hylder det bedste indenfor dansk kulturformidling og overrækkes til individer eller en organisation inden for kulturlivet, der har kombineret det kunstnerisk nyskabende med det formidlingsmæssigt fremsynede.
Prisen til Julie Rokkjær Birch blev overrakt af jurymedlem og komiker, Jonatan Spang, på Aveny-T i København, der blandt andet sagde således i sin tale til museumsdirektøren:
»I sidste uge var det kvindernes internationale kampdag. Dén dag bevægede omkring tusind mennesker sig gennem indgangen hos det aarhusianske museum KØN – Gender Museum Denmark. Det er ret mange mennesker for et relativt lille museum. Det siger noget om, hvor vellykket museets i øvrigt omstridte forandringsproces har været.«
»Fuldt ud forbilledlig«
I talen, som Jonatan Spang holdt på vegne af Artbeat Prisens jury, blev der lagt særligt vægt på, at Julie Rokkjær Birch havde været med til at gøre kønsdebatten langt mere nuanceret end tidligere:
»Det er gået fra at være et decideret Kvindemuseum til nu at facilitere en langt mere nuanceret offentlig debat om køn. Måden, som Julie Rokkjær Birch i rollen som museumsdirektør involverer sig i debatten, er fuldt ud forbilledlig.«
»Hun diskuterer og perspektiverer kønsspørgsmål med stor viden, indsigt og mod i en debatkultur, som til tider kan være ganske heftig. Hun evner at mestre balancen mellem formidling af viden og inddragelsen af sig selv, og tilsammen udgør det et fantastisk eksempel på stærk kulturformidling, som samtidig bevæger vores samfund fremad. For dette vigtige arbejde fortjener Julie Rokkjær Birch i dén grad at vinde Artbeat Prisens Hovedpris,« afsluttede Jonatan Spang.
Museets navn
I december 2020 blev de aarhusianske borgere gjort opmærksomme på, at Kvindemuseets navn var ved at være fortid. I stedet skulle museet hedde KØN.
Navneforandringen var et resultat af en flerårig proces med grundige overvejelser og refleksioner over museets daglige arbejde og ikke mindst dialog med en række interessenter med henblik på at undersøge behovet for bedre overensstemmelse mellem museets navn og ansvarsområde, stod der i en pressemeddelelse dengang.
»Køn, betyder ‘slægt’ eller ‘slags’. Køn har været grundlæggende for den sociale struktur i alle hidtil kendte samfund og dermed afgørende for, hvilke pligter og privilegier den enkelte er blevet tillagt. Køn inkluderer alle mennesker samtidig med, at det er klart afgrænset fagfelt med afsæt i kvindehistorie. Det er et ord, der siger, hvad museet beskæftiger sig med. Det er dansk, det er smukt – og jeg glæder mig til at arbejde videre med det sammen med mit kompetente og seje hold her på museet,« udtalte museumsdirektør, Julie Rokkjær Birch.«
Og så, i begyndelsen af februar 2021, skiftede det ikoniske Kvindemuseet så navn til KØN.
Museet, der har adresse på Domkirkepladsen 5, blev grundlagt i 1982 og har dermed 40 år på bagen i år.