Bundsgaard: Så mange ukrainske flygtninge forventes i Aarhus

Rådhushallen var velbesøgt, da Borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Social- og beskæftigelsesrådmand Anders Winnerskjold (S) havde inviteret til stormøde for at tale om den nuværende krig i Europa og den rolle, som Aarhus Kommune kommer til at spille.

Artiklens øverste billede
Det ukrainske flag er hejst foran Rådhuset i Aarhus. Foto: Aarhus Kommune
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) sætter ord på den opgave, der venter for Aarhus Kommune. Video: Mille Winther

Det var ikke kun Kvindernes Kampdag, der blev markeret i Aarhus tirsdag.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Social- og beskæftigelsesrådmand Anders Winnerskjold (S) havde inviteret alle aarhusianere, civilsamfundsorganisationer og andre aktører, som har et behov for og et ønske om at hjælpe ukrainske flygtninge i Aarhus - til et stormøde i Rådhushallen for at drøfte muligheder vedrørende hjælp til ukrainere.

»Vi kender ikke omfanget«

»Vi oplever noget i tiden, som jeg aldrig havde troede vi skulle opleve – krig i Europa,« startede borgmesteren ud, da han bød de mange tilhører velkommen.

»Ambitionen med mødet i dag, er at give en fornemmelse af, hvad man kan gøre for at hjælpe. Og sætte noget retning på den indsats vi laver, så vi gør os så virksomme som overhovedet muligt og ikke løber i alle retninger.«

De fleste stole i Rådhussalen var udfyldte af unge som gamle. På scenen langs bagvæggen stod Jacob Bundsgaard, Anders Winnerskjold samt Aarhus Kommunes direktør Erik Kaastrup-Hansen.

»Vi kender ikke omfanget af den opgave, vi kigger ind i. Der kommer nok omkring 20.000 til Danmark og cirka 1.200 til Aarhus,« fortalte Jacob Bundsgaard til forsamlingen.

Særloven

»I de her dage befinder vi os i et vakuum, fordi vi har ikke fået den nationale lovgivning på plads. Der er et overvældende flertal i Folketinget for at lave en særlov, der giver en opholdsstatus til de ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark. Den lovgivning bliver først vedtaget i løbet af næste uge,« fortsatte Jacob Bundsgaard.

Ifølge Bundsgaard har kommunen endnu ikke hjemmel til at handle på noget konkret før, denne særlov er vedtaget på nationalt plan.

Den ny særlov skal sikre, at ukrainske statsborgere hurtigt kan få en midlertidig opholdstilladelse og skabe grundlag for en hverdag med skole, uddannelse og arbejde i Danmark.

Ukrainerne behøver ikke at søge om asyl for at få opholdstilladelse efter den nye særlov.

Som udgangspunkt vil loven omfatte ukrainske statsborgere og personer med flygtningestatus i Ukraine samt medfølgende kernefamilie og andre familiemedlemmer i samme husstand.

Kommunens rolle

Samme dag som Rusland invaderede Ukraine sendte Udlændingestyrelsen et brev ud til alle landets kommunerne.

Budskabet i brevet var, at kommunerne skulle melde ud til Udlændingestyrelsen om mulige bygninger der eventuelt kan benyttes som asylcentre.

På baggrund af indmeldingerne vil Udlændingestyrelsen vurdere, hvilke steder der bør anvendes til indkvartering. Hvis stedet sættes i drift, bliver det den ansvarlige asyloperatør samt Udlændingestyrelsen, der har ansvaret for driften af stedet.

Det er herefter den pågældende kommune, der har ansvaret for forsørgelsen af den/de pågældende personer, der huses.

Koordinering og vilje

Mødet i Rådhushallen handlede i høj grad om at koordinere indsatserne mellem henvendelser fra borgere, der ønsker at hjælpe og de organisationer, der har overblik over de behov, der skal dækkes. Derudover var der en del spørgsmål fra tilhørerrækkerne såsom Hvor længe varer det her?, hvad kan jeg gøre lige nu?, hvem skal jeg kontakte? - dette kunne de tre mænd på scenen kun svare delvist på grundet den manglende hjemmel.

Organisationerne, der var mødt op, talte blandt andre Dansk flygtninge hjælp, Kirkens Korshær Aarhus, Røde Kors Lokalt, Red Barnet Ungdom og Kvindehuset.

»Der er rigtig mange gode viljer, mange der vil hjælpe til og der er en stor opgave i at få koordineret indsatsen. Og sørge for at vi gør det der virker og er behov for. Og så er det jo bare hjertevarmende at mærke, hvor stor vilje, der er hos aarhusianerne til at hjælpe og gøre noget i den helt fuldstændig forfærdelige situation,« sagde Jacob Bundsgaard.

Hvis man ønsker at hjælpe, kan man henvende sig til rette vedkommende/organisation på Aarhus Kommunes hjemmeside, hvor der er forskellige opgaver, som borgere kan påtage sig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.