Beboere optrapper protest mod politikernes ghettoplan: "Flyt jer selv!"
"Det er total virkelighedsfjern talgymnastik fra Christiansborg," siger boligforening om Skovgårdsparkens placering på ghettolisten
”Flyt jer selv!”
Sådan lyder det simple budskab til Christiansborg fra boligområdet Skovgårdsparken i Brabrand.
Beboerne har oprettet protestgruppen ’Flyt jer selv’, som man håber kan samle og organisere modstandere af ghettoplanen fra forskellige områder.
Skovgårdsparken endte på ghettolisten i 2016. Er den stadig det 1. januar 2021, vil den få stemplet ’hård ghetto’, og så skal der rives boliger ned, hvis regeringen får sin nye ghettoplan stemt igennem.
”Vi kalder dem ikke ghettoer, vi kalder dem vores hjem”
”Der er ingen, som har spurgt beboerne her i Skovgårdsparken om, hvad de ønsker. Derfor forsøger vi nu at råbe politikerne op. Og vi håber, at andre vil følge med, så politikerne kan se, at de træder på helt almindelige mennesker, der bare gerne vil kunne blive boende i deres eget hjem,” siger afdelingsformand Vagn Eriksen i en pressemeddelelse.
Allerede midt i september gjorde Skovgårdsparken sig bemærket, da de fortalte, at de ville betale 50.000 kroner i flytteomkostninger for ledige beboere, der ville flytte. Ikke fordi foreningen ønskede, at de skulle flytte – men for at slippe af med ghettoprædikatet og undgå nedrivning.
”Det er klart, at beboerne føler sig hjælpeløse. Truslen om indgreb hænger i luften. Hvem skal flytte? Hvornår sker det? Hvor skal vi bo, når vores hjem rives ned om ørerne på os? Politikerne i både Folketinget og byrådet skylder os nogle klare svar,” lyder kravet fra Vagn Eriksen.
Tal-jonglering
Netop Skovgårdsparken balancerer på et knivsæg i forhold til at være på ghettolisten.
Siden 2016 har den opfyldt tre af fem opstillede kriterier, der definerer ghettoområder (over 40% ledige, over 50% beboere af ikke-vestlig herkomst og over 50% beboere med kun en grundskoleuddannelse), og det giver en placering på listen. Ender området med kun at opfylde to af de fem kriterier, ryger den af listen.
Og Skovgårdsparken havde sidste år 1,4 procent for mange ledige beboere og 1,4 procent for mange beboere med kun en grundskoleuddannelse. Det er altså et fåtal af de 1.500 beboere, der udgør tungen på vægtskålen.
Gellerup: Beboere vil give socialt udsatte naboer 50.000 kr. for at flytte
”Det er absurd, hvis vi skal rive nyrenoverede boliger ned på grund af et mere eller mindre tilfældigt tal i en ghettoplan. Ghettoplanen var ment som et opgør med parallelsamfund, men hverken ghetto eller parallelsamfund findes i Skovgårdsparken. Det ved alle og enhver, som lever i området,” siger Vagn Eriksen.
Han møder opbakning hos Brabrand Boligforening. Her mener man heller ikke, at der er tale om en ghetto.
”Aldrig nogensinde. Det er total virkelighedsfjern talgymnastik fra Christiansborg. Jeg tror, alle der kender området, vil være enig i, at Skovgårdsparken er så uendeligt langt fra det, man kalder en ghetto. Man skyder langt ved siden af, og det udstiller de kriterier, man bruger for at definere en ghetto. Hele den måde, man tænker og bruger ghettolisten på, bryder jeg mig ganske enkelt ikke om,” siger direktør Keld Laursen og fortsætter:
Ond cirkel
”Det er rimeligt at bruge tal som rettesnor, men urimeligt, at det i tilfælde som dette er måske 10 personer, der gør, at folks hjem er i fare for at blive bulldozet.”
I den aarhusianske boligforening kan planen betyde, at 216 nyrenoverede boliger på Sigridsvej samt 120 boliger i højhuset skal rives ned.
Vagn Eriksen frygter, at en stempling som ’hård ghetto’ kan ende med at blive en ond, selvforstærkende cirkel, da ressourcestærke beboere vil flytte, længe før de bliver tvunget til det.
Beboer i Gellerup: ”Det er ikke beboernes ønsker. De laver det, som de vil”
Det billede kan man genkende i Brabrand Boligforening, hvor man er begyndt at se tendensen i Gellerup og Toveshøj.
”Når der er risiko for, at ens blok bliver rykket ned, så skaber det en tvivl hos de mennesker, der selv kan vælge, hvor de vil flytte hen. Truslen om nedrivning er med til at modvirke den udvikling, vi gerne vil fremme. Det er mit klare indtryk, og det kan vi også så småt begynde at se på tallene,” forklarer direktør Keld Laursen.
FAKTA: Skovgårdsparken er et almennyttigt boligområde i Aarhusbydelen Brabrand med omkring 1.500 beboere.
Fire Aarhus-områder er på ghettolisten: Skovgårdsparken, Gellerup/Toveshøj, Bispehaven og Langkærparken