Ældre Sagen kritiserer nedlagt stilling: De pårørende er i forvejen hårdt belastet

Det møder kritik fra Ældre Sagen, at Aarhus Kommune siden årsskiftet ingen pårørendevejleder har haft. Kommunen er klar over, at der skal mere opmærksomhed på området, men henviser pt. til andre kanaler.

Artiklens øverste billede
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Er et familiemedlem sygt eller alderssvækket i en sådan grad, at vedkommende ikke længere kan tage vare på sig selv, har de pårørende kunnet få hjælp og støtte hos en særlig pårørendevejleder i Aarhus Kommune.

Hjælp til ikke selv at brænde ud, hjælp til viden om sygdommen, til juridiske, økonomiske og sociale spørgsmål og hjælp til at undgå de omsorgsopgaver, man ikke magter.

Den pårørendevejleder findes dog ikke længere i kommunen. Den tre-årige projektstilling udløb pr. 31. december.

En melding, der ikke vækker begejstring hos Ældre Sagen. Lokalformand i Aarhus Keld Skaaning mener, at man hurtigst muligt bør få en ny pårørendevejleder ansat.

»Det er absolut nødvendigt. Det bør man få etableret hurtigst muligt,« siger Keld Skaaning.

Skal have mere opmærksomhed

Kommunen oplyser til Lokalavisen Aarhus, at der i dag stadig er muligheder for at få hjælp som pårørende. Man kan ringe til Sundhed og Omsorgslinjen, der er en hovedindgang til Sundhed og Omsorg, eller hvis det drejer sig om demens, kan man henvende sig hos DemensHjørnet. Derudover oplyser Magistraten for Sundhed og Omsorg, at »man er klar over, at det er et område, der skal mere opmærksomhed på.«

Det er formanden for Ældre Sagen i Aarhus, Keld Skaaning, helt enig i.

»Vi er kede af, at der ingen pårørendevejleder er nu, for det er en værdifuld hjælp for de pårørende. Sundhed og Omsorgslinjen er en hovedindgang, der ikke giver samme hjælp,« siger han.

Ældre Sagen henviser til en undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for nylig, der peger på, at næsten hver fjerde voksne hjælper en ældre med for eksempel indkøb, rengøring, tøjvask, vedligehold af hus og have eller ledsage til læge.

»De pårørende yder en stor indsats, og de har behov for hjælp og vejledning og ikke dårlig samvittighed over, at man måske ikke altid føler, at man gør nok, eller ved, hvordan man hjælper bedst muligt.«

Lokalformanden understreger, at funktionen med en pårørendevejleder har fungeret godt i Aarhus, der var en af de første kommuner til at ansætte en sådan.

»Det har fungeret rigtigt godt. Så meget desto mere grund til at fortsætte. Man må endelig ikke fristes til at gå for hårdt på de pårørende. For mange er det i forvejen en stor belastning at hjælpe, og det bør man gøre alt, hvad man kan for at understøtte.«

Den pårørendevejleder, der indtil årsskiftet var ansat til at dække hele Aarhus Kommune, er nu ansat som pårørendevejleder udelukkende for demensplejehjemmet Skovvang i den nordlige del af byen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.