Aarhus-bygning vandt prisen som 'Årets bygning' - nu nomineres selvsamme bygning til 'Årets værste'
Gruppen Arkitekturoprøret afholder hvert år afstemninger om nye bygninger og bybevaring. Der er tre kategorier, og Aarhus er nomineret i alle tre. Mest opsigtsvækkende er måske nomineringen i 'Årets værste byggeri 2021'.

Tre kategorier, tre nomineringer: ”Årets værste byggeri 2021”, ”Årets bedste byggeri 2021” og ”Danmarks dårligste kommune til bybevaring” - prisen for sidstnævnte løb Aarhus med i 2020, og nu igen risikerer byen altså at stå med samme tvivlsomme ære.
På listen over de værste byggerier i 2021, finder man - ironisk nok - Arkitektskolen Aarhus.
Mennesker gør oprør
Bag de forskellige nomineringer står Arkitekturoprøret; en bevægelse, der startede i Sverige, og som har bredt sig til ti lande - heriblandt Danmark siden 2017. I skrivende stund har gruppen flere end 9.400 medlemmer på Facebook:
»Ideen med det hele er, at almindelige mennesker skal komme til orde. Det vil sige, når vi taler om arkitektur, har det altid været fagfolk – arkitekter og politikere, som i for eksempel Aarhus, der stiller sig op og siger ”det her, det er fantastisk”, men hvad almindelige mennesker mener, det er der ikke rigtig nogen, der har gidet lytte til,« siger formand for Arkitekturoprøret, Jep Loft.
Bevægelsens Facebookside har de sidste fem år været samlingssted for debat og kritik af moderne arkitektur. Bevægelsen gør oprør mod nybyggerier, der ifølge foreningen ikke passer ind i bymiljøerne, og som ofte er ”for store, for firkantede og for kedelige”. Men samtidig er det også et forsøg på at få bymiljøer på den politisk dagsorden:
»Vi synes bymiljø og naturmiljø er lige vigtige. Alle kan forstå naturmiljøet - politikerne har forstået det. Men de har ikke forstået det, når det drejer sig om bymiljø,« siger Jep Loft.
17 grimme og fem fine
17 bygninger er nomineret i kategorien ”Årets værste byggeri 2021” og fem i ”Årets bedste byggeri 2021”. I ’årets bedste’ finder man en bygning i Aarhus på Skovvangsvej - en hvid villa med sortglaseret tegl ved navn Villa Landluft.
Aarhus’ bidrag til ’årets værste’ er arkitektskolen på Exners Plads 7 ved Godsbanen, som en eller flere har valgt at nominere:
»Alle har kunnet skrive ind og nominere, og alle kan skrive ind nu og stemme,« fortæller Jep Loft og fortsætter:
»Der er ikke nogen komité, der har siddet og bestemt. Det er nomineringer fra almindelige mennesker.«

Jep Loft forklarer, at der ikke som sådan er kriterier for, hvad der kan nomineres. Udover at bygningen skal stå færdig i året 2021. Men oftest handler det om udseende eller placering, siger han:
»Hvis folk synes, det er ødelæggende, eller at det, der lå før, var pænere. Vi blander os ikke i vurderingerne – det ville også blive noget akademisk vrøvl. Almindelige mennesker siger, hvad de mener. Punktum.«
I alt har knap 2.000 personer indtil videre afgivet deres stemme, men Jep Loft håber på og regner med mange flere inden afstemningens afslutning sidst i februar.
’Årets byggeri’
Årets værste-nomineringen står i skærende kontrast til en pris, som arkitektskolen vandt for bare to måneder siden.
For i december 2021 modtog Arkitektskolen Aarhus prisen for Årets bygning. Arkitekt- og byggebranchen står bag prisen, der er stiftet af Magasinet Byggeri i 1997.
Dommerkomitéen skrev i sin betænkning, at den nye arkitektskole er ”et stykke meget fornem arkitektur på en praktisk og stilfærdig måde. Det blev en rå værkstedsbygning, som siger, at det, der sker i og omkring bygningen, er vigtigere end selve huset. […] Et ydmygt og indsigtsfuldt stykke arkitektur, afleveret før tid og indenfor budgettet.”
Lokalavisen Aarhus ville gerne have snakket med arkitekt Martin Krogh fra ADEPT, der har stået bag byggeriet, om den nye, noget anderledes nominering, men det har ikke været muligt.
Da prisen for Årets Byggeri blev uddelt, var det ifølge Martin Krogh iøjnefaldende, hvor godt bygningen er blevet taget imod:
»Ikke kun af de studerende og af skolens ansatte, men også af anmeldere og offentlighed,« udtale han dengang i en pressemeddelelse.
Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra arkitektskolens rektor.

Manglende anerkendelse
I forbindelse med, at Aarhus tilbage i januar blev nomineret til ’Dårligste kommune til bybevarelse’ for andet år i træk, talte Lokalavisen Aarhus med forhåndenværende rådmand for Teknik & Miljø rådmand, Bünyamin Simsek (V).
For ikke nok med, at han var rådmand, da byen vandt prisen for 2020, han var også rådmand for året 2021, som den nye nominering henviser til. Den forhenværende rådmand havde dog ikke noget tilovers for hverken bevægelsen eller nomineringerne:
»Jeg anerkender ikke prisen. For det første skal der være nogen til at tage imod den, og det er der ikke. Det her er en pris stiftet af en forening, som prøver at tilegne sig et magtrum ud fra den her pris og dermed få en større berettigelse, end de burde have. Jeg anerkender heller ikke kriterierne for den pris, for jeg ser rigtig meget ideologisk modstand mod det, der foregår i Aarhus, som prisen og foreningen bygger på. Og skal man stå som en troværdig aktør på de store linjer, så skal man have lidt mere substans end fokus på enkeltsager,« udtalte Simsek.
Formanden for Arkitekturoprøret giver ikke meget for den tidligere rådmands kritik:
»Vi har i høj grad fokus på det store billede. På vores hjemmeside ligger snesevis af artikler om bymiljø, byplaner og byggestil. Og vores pris er udtryk for, hvad almindelige borgere mener. Det burde da interessere en politiker,« fastslår Jep Loft.
Som afstemningen står nu i ”Dårligste kommune til bybevaring 2021”, ligger Aarhus lunt i svinget på en foreløbig førsteplads med 233 stemmer. København har fået 183 og Ringsted 137.
Afstemningen for alle tre kategorier slutter 28. februar på Arkitekturoprørets hjemmeside.