Øget børne-mistrivsel skaber bred bekymring i udvalg

Børn og unge-udvalgets medlemmer er klar på at kigge på flere ressourcer til PPR-området.

Artiklens øverste billede
Foto: Adobe Stock
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

I børn og unge-udvalget er der bred opbakning til at sætte markant ind over for den stigende mistrivsel blandt børn og unge i kommunen.

Lokalavisen Aarhus har talt med fire af udvalgets syv medlemmer, og de er alle enige om, at kurven skal knækkes.

»Det er nogle voldsomme og alarmerende tal, vi ser, så vi skal have diskuteret, hvad vi kan gøre, og jeg er spændt på, om vi får nogle svar i analysen,« siger udvalgsformand Mahad Yussuf (RV).

Han mener - ligesom resten af de interviewede politikere - at der både skal kigges på akut brandslukning i PPR og en generel griben fat om nældens rod.

»Det er en meget kompleks problemstilling, som ikke kan løses hurtigt. Men vi er nødt til at speede processen op, så vi kan modvirke den her alvorlige tendens.«

Alle politikerne peger på skolerne som det store indsatsområde.

»Det her er frygteligt, og det eneste, der indtil videre kan peges på som årsag, er, at der er et sammenfald mellem flere børn i mistrivsel og folkeskolereformen. Er skolen i virkeligheden blevet mindre rummelig, eller er vi også samtidigblevet bedre til at fange mistrivslen? Det skal vi kigge på,« siger Eva Borchorst Mejnertz (S), der kalder det en hjertesag.

Det samme gør Venstre Mathilde Hjort Bressum, der vil gøre Aarhus til frikommune, så skolerne får mere frihed:

»Det her er vor tids største udfordring – på linje med klimakrise. Jeg ønsker, at vi i højere grad ser på behovet for de forskellige elever. Lige nu har vi en folkeskole, som desværre ikke rummer alle. Jeg tror ikke, at den her one size fits all-løsning, som vi har på skoleområdet, er for alle børn.«

Penge er ikke alt

Næstformand Kathrine Vinther Nielsen (EL) er klar til at prioritere markant flere penge til området.

»Det er vi villige til, for de børn, der har brug for et socialpædagogisk tilbud, de skal have det. Det er helt grundlæggende for os. PPR skal prioriteres, så de kan følge med, og så skal pædagogerne og lærerne have tid til at tage hånd om børnene.«

Venstre og Socialdemokratiet vil ikke afvise at bekæmpe problemet med penge, men partierne ser det ikke som den eneste lyksaliggørende løsning.

»Penge vokser ikke på træerne, og velfærdsøkonomien er under pres, men vi skal lykkes bedre med det her. Det er uomtvisteligt,« siger Eva Borchorst Mejnertz og bakkes op af Mathilde Hjort Bressum:

»Man vælger altid at symptombehandle og ser altid efter, hvad vi kan poste flere penge i for at stoppe en negativ udvikling, men vi skal i højere grad kigge på årsagen til, at børn og unge får det dårligt. Vi kan blive ved med at sende børnene til psykolog, men hvad hjælper det, hvis endnu flere får det dårligt næste år? Der skal sættes tidligere ind og undersøges, om der er noget i dagtilbuddene eller skolen, der gør, at de får det dårligt, for det kan ikke blive ved på den her måde.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.