»Vi er pressede«: I Aarhus er knap hver femte pædagog hjemme med sygdom

Smittetallene udfordrer til stadighed arbejdspladserne og ikke mindst daginstitutionerne. I Aarhus Kommune er knap hver femte medarbejder i institutionerne fraværende, og én dagtilbudsafdeling om dagen har været nødt til at lukke på grund af smitte.

Artiklens øverste billede
I Aarhus har hver femte pædagog i gennemsnit været fraværende de sidste par uger på grund af covid-19, og det presser daginstitutionerne, forklarer Børne- og Unge-direktør i kommunen. Arkivfoto: Aleksander Klug.
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Med et fraværsgennemsnit på omkring 18 procent i dagtilbuddene de sidste par uger har Aarhus Kommune også mærket, hvordan den stigende coronasmitte udfordrer børnepasningen i kommunen.

Ifølge direktøren for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Martin Østergaard Christensen, har der i samme periode været én dagtilbudafdeling, der har måttet lukke ned.

»Vi er pressede. Vi gør vores bedste, og det gør ledere og medarbejdere også for at få det til at hænge sammen derude. Der er steder, der på grund af fraværende børn ikke behøver så meget personale, men vi er udfordrede lige nu. Vi prøver alt, hvad vi kan for at finde ekstra medarbejderresurser, og vi har indskærpet flere gange, at det er vigtigt, at det skal være sikkert at åbne daginstitutionen,« siger han til Lokalavisen og uddyber:

»Lederen skal kunne forsvarligt sige, at der er det antal personale med kendskab til institutionen til stede, der skal til for, at børnene får en god dag. De skal ikke holde åbent for enhver pris, for det skal være forsvarligt og sikkert at sende børnene derhen.«

Når dagtilbuddenes afdelinger lukker, er det som følge af ’force majeur’ eller den såkaldte ’nødbremse’, der ved særlige omstændigheder muliggør det for kommunerne at lukke dagtilbud kortvarigt uden at skulle bøde økonomisk for brud på pasningsgarantien.

Knap hver fjerde på landsplan

Nye tal fra Kommunernes Landsforening viser, at der tidligere på ugen manglede knap hver fjerde medarbejder i dagtilbuddene på landsplan. 23 procent var fraværende på grund af coronasmitte, ventetid på testsvar eller isolation, oplyste KL til TV2.

»Der findes mange fleksible og kreative løsninger. Vi har eksempelvis set kommuner som flytter personale ind fra andre områder eller andre institutioner,« sagde Thomas Gyldal Petersen, der er formand for børne- og undervisningsudvalget i KL i den forbindelse.

I Aarhus Kommune har daginstitutionerne gode erfaringer med at dele vikarstyrken i blandt sig ved behov, lyder det fra Børn og Unge-direktøren, men det aktuelle smittetryk betyder altså i nogle tilfælde, at forældre ikke kan få børnene passet.

»Hvis vi har prøvet alt - hentet vikarer ind og fordelt dem på andre måder - og en afdeling lukker ned, så i sidste instans, så kan forældrene ikke få deres barn passet den dag,« siger Martin Østergaard Christensen, der ikke har et konkret tal på, hvor mange børn det har været gældende for de seneste uger.

Før det kommer så vidt forsøger man så vidt muligt at finde personale til de ramte afdelinger. I nogle tilfælde kan fraværet betyde, at børnene må placeres i en anden afdeling, end de normalt er i, siger han.

»I sidste instans kan der være mulighed for, at børnene kommer et andet sted hen, men det har ikke været vores topprioritet - men det kan være en mulighed, der bliver brugt.«

Den har været brugt?

»Ja, men de andre muligheder er bedre.«

Henvendelser til forældre

De andre muligheder, som Martin Østergaard Christensen taler om drejer sig om at få dækket hullerne i vagtplanen med vikarer. Dog stiller de i kommunen krav til, at der også skal være faste medarbejdere fra institutionen til stede, før der kan åbnes.

»Den pædagogiske leder forsøger at få alt den vikarbemanding ind, man kan komme i nærheden af, for at holde åbent. Vi har et princip om, at der skal være én, der kender institutionen, for at åbne, der må ikke kun være udefrakommende. Så er det hele tiden en afvejning af, hvor meget personale skal der til for at holde åbent,« siger han.

Han afviser, at kommunen beder forældre om at holde børn hjemme, men at flere institutioner har spurgt spørge ud, om der er forældre, der ved, at deres børn ikke skal passes.

»På grund af pasningsgarantien, så anmoder vi ikke forældre om at holde børn hjemme medmindre, vi lukker ned, men man kan godt spørge ud: Det her er vores situation, er der nogen, der ved, at de ikke kommer?«

Øget smitte vil presse yderligere

I næste uge løftes samtlige coronarestriktioner - og dermed stiger risikoen for, at smitten vil stige yderligere. Martin Østergaard Christensen forklarer, at det ikke afføder decideret nervøsitet for dagtilbudsområdet, men

»Det er da klart, at øget smitte vil presse en institution, der i forvejen er presset,« siger han.

»Men vi forbereder os jo. Vi har mødtes med alle ledere og talt om, hvilke håndtag, der er at skrue på, for at imødegå det.«

Børne og Unge-direktøren kan godt savne den mulighed, som den såkaldte nødlov, der udløb omkring årsskiftet, gav dagtilbuddene for at skrue på antal af pladser og åbningstider.

»Vi kunne prioritere de forældre, der ikke havde mulighed for hjemmearbejde, og vi kunne indskrænke åbningstiden, og det kunne være et håndtag, jeg synes kunne være fint, at vi kunne bruge igen,« siger han.

»Det kunne være fint i stedet for, at der skal være helt lukket, eller at vi ikke må tage kontakt til forældrene på den måde. Den måde at dimensionere på var en fin mellemforanstaltning, som vi godt kunne bruge nu til fordel for alle parter – også for forældrene.«

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.