En nøgen kvinde med et klart budskab: Billigere boliger eller...

Hvis politikerne inde på Rådhuset ikke ændrer taktik på boligområdet, vil bybilledet ændre sig på et helt bestemt område. Det oplyses i hvert fald på en ny plakat, der hænger rundt omkring i Aarhus, på en - skal vi sige - farverig måde.

Artiklens øverste billede
Plakaten hænger flere steder i byen, og det har den gjort i en uges tid. Det er lavet af kunstner Siri Jo Genild, der bor på Amager. Foto: Mille Winther
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Rundt omkring i Aarhus hænger nogle plakater af en noget anden karakter end de gængse reklamer og kulturbegivenheder.

Med en rød kant og gul himmel bag sig sidder en rød, nøgen kvinde over skrævs på en af de blå bygninger, der er omkring hende. Hun har en anden bygning i den ene hånd, der nærmer sig den åbne mund. Den anden hånd har hun ved sine kønslæber.

’Billigere boliger eller vi boller på gaden’ - står der med store røde bogstaver. Og nede i venstre hjørne signeres plakaten med en knyttet næve.

Plakatafsenderen

Socialistisk UngdomsFront er en ungdomsorganisation, der blev stiftet tilbage i 2001. Og det er dem, den knyttede næve tilhører.

Tidligere medlemmer tæller blandt andre nuværende folketingsmedlemmer fra Enhedslisten Rosa Lund og Pernille Skipper.

»Vi arbejder for at samle den unge, yderste venstrefløj i hele Danmark,« fortæller kontaktperson for Socialistisk UngdomsFront i Aarhus, Jeppe Ulrich Lomholt:

»Parlamentarisk bakker vi op om Enhedslisten. Vores mål er at skabe mere lighed i samfundet.«

Ungdomsorganisationen har afdelinger forskellige steder i landet. Her i Aarhus er antallet af medlemmer lige omkring 100.

Dette er et gruppebillede af nogle af medlemmerne i Socialistisk UngdomsFront Aarhus. Jeppe Ulrich Lomholt, der medvirker i artiklen, er nummer to fra venstre, der sidder på hug og har rødt hår. Privatfoto.


På landsplan er de cirka 650.

Mærkesager

Ifølge 23-årige Jeppe Ulrich Lomholt har organisationen nogle mærkesager, som alle afdelinger er enige i, og derudover har hver lokalgruppe deres fokuspunkter, som de kæmper for:

»Vi følger det, der sker i samfundet. På landsplan er der fokus på den sociale rolle, som køn har. Det arbejder vi ret meget med.«

Det fokus, der fylder meget i Aarhus-afdelingen, stemmer overens med plakaten, der er lavet af kunstner Siri Jo Genild:

»For os er det mest boligsituationen, hvor priserne stiger meget, der fylder. Det går hånd i hånd med vores antiracistiske politik,« fortæller Jeppe Ulrich Lomholt og skyder mod Aarhus-politikerne:

»En af grundene til, at boligpriserne stiger i stedet for at falde, hænger meget sammen med, at Jacob Bundsgaard og andre politikere i byrådet vælger at rive boligblokke ned i områder, man kalder for ghettoer.«

Vulgær og provokerende

Jasmine Søgaard, byrådsmedlem og politisk ordfører for Socialdemokratiet i Aarhus, havde ikke stiftet bekendtskab med plakaten, før Lokalavisen Aarhus sendte et billede af den:

»Den gør da indtryk... Jeg ser den som rimelig vulgær og provokerende, men det skal sådan en plakat nok også være. Den har til formål at vække opsigt, og det må man sige, de er lykkes med,« siger hun.

Siri Jo Genild er kunstneren bag plakaten. Foto: Mille Winther

Den politiske ordfører er enig i, at de stigende boligpriser er et problem, men synes også, at kritikken er forsimplet:

»Nedrivningsproblematikken skal nok ses i et større perspektiv i forhold til integration og sammenhængskraft i vores by. Det er en vanskelig politisk beslutning, og man skal selvfølgelig tænke sig nøje om, hver gang man river boliger ned,« siger hun og fortsætter.

»Stigende boligpriser, er jeg med på, er en meget reel problematik. Det bliver dyrere og dyrere, og det kræver et politisk ansvar at gøre noget ved det. Socialdemokratiet kæmper blandt andet for 25 procent almene boliger, når der bygges nyt - blandt andet for at have en by med folk med forskellige indkomster, uddannelsesniveauer og andet. Det skal være plads til, at alle kan bo her.«

Stiller senge i gaderne

Plakaten er lavet, fortæller Jeppe Ulrich Lomholt, fordi den dækker nogle af organisationens ønsker nationalt. For ud over boligpriser sætter den også fokus på køn, seksualitet og feminisme:

»Overalt ser man sex og nøgenhed, der sælger ting. Det her er et forsøg på at styrke folks selvbillede og føre noget fed politik på nøgenhed i stedet for at sælge et produkt,« fortæller han og holder en lille pause, inden han kækt fortsætter:

»Og folk i den anden ende af det politiske spektrum bliver meget forargede over den,« siger han, dog uden at kunne sætte navne på.

»Det er sjældent, vi har fået så mange henvendelser. Både lokalt og nationalt. De mennesker, som vi prøver at række ud til, altså de unge, har være meget positive! De mennesker, vi godt vidste, den ville irriterer, irriterer den.«

Jeg skal lige høre... Har I tænkt jer at gøre alvor af ”truslen”, hvis ikke politikerne lytter?

»Ja, til dels. I København er der lavet aktioner med senge på nogle veje. Og så med noget skuespilsbolleri. At udføre det mere reelt end det, det skal du ikke regne med,« svarer Jeppe Ulrich Lomholt grinende.

Hvad med jer i Aarhus?

»Vi vil ikke udelukke noget,« afslutter han tvetydigt.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.