Aarhusianerne vil have hegn, men termiske kameraer er en succes: Nu anbefaler brandvæsnet flere

Direktør i Østjyllands Brandvæsen anbefaler flere termiske kameraer på havnen i Aarhus.

Artiklens øverste billede
Et af de termiske kameraer, der hænger på Dokk1. Foto: Danni Paulsen

Efter endnu en tragisk drukneulykke vil aarhusianerne have mere hegn op langs havnekanten.

I hvert fald svarede 64 procent af 1.292 læsere onsdag ’ja’ til mere hegn, mens 32 procent svarede nej, da Lokalavisen Aarhus spurgte dem til deres holdning.

Men meget tyder på, at termiske kameraer kan være en smartere løsning.

I øjeblikket tester Aarhus Kommune og Østjyllands Brandvæsen i et pilotforsøg tre termiske kameraer, som dækker en del af åen og strækningen mellem Dokk1 og Navitas ved Aarhus Ø. Ryger en person i vandet hér, så udløses en alarm hos Østjyllands Brandvæsen, der hurtigt kan få igangsat en redningsaktion.

Det her virker, og vi har en oprigtig tro på, at det kan gøre en forskel

Kasper Sønderdahl, direktør for Østjyllands Brandvæsen

Kameraerne blev først sat op i november 2021, men allerede nu er Østjyllands Brandvæsen klar til at kalde dem en succes.

»Vi er meget, meget tilfredse med setuppet, og anbefalingen herfra er at se på at få en større del af havnefronten dækket ind med dette alarmsystem,« siger direktør Kasper Sønderdahl til Lokalavisen Aarhus.

Det siger han på trods af, at kameraerne endnu ikke har fanget nogen borgere falde i vandet. Heldigvis. Og de kunne ikke have fanget vandets seneste offer, Peter Burns, da det formodes, at han faldt i på Aarhus Ø-siden, hvor der ikke er kameradækning.

Men på ugebasis har brandvæsnet testet systemet ved at lade en dykker kaste sig vandet, og alarmen er gået hver gang.

»Vi har ikke haft en konkret alarmering, hvor vi har skullet hente folk op, men vi er trygge ved, at systemerne virker efter hensigten. Det er en politisk beslutning, hvor mange kameraer der skal monteres, men jeg kan bare sige, at det her virker, og vi har en oprigtig tro på, at det kan gøre en forskel,« siger branddirektøren.

Dette kamera dækker blandt andet en del af åen. Foto: Danni Paulsen

I starten var der en hel del problemer med, at kameraerne ikke kunne kende forskel på et stykke flyvende affald, en måge eller en kajakroer. Men det problem blev hurtigt løst.

»Softwaren er blevet konfigureret, så der går en alarm, når en person bryder linjen ved kajkanten. Vi har fået elimineret de falske alarmer,« forklarer Kasper Sønderdahl, men understreger, at den teknologiske løsning ikke kan stå alene.

»Systemet er fuldt funktionelt, og vi er meget, meget tilfredse, for det er altafgørende for sikkerheden, at vi får en varsel og kan rykke hurtigt ud. Men man skal være meget bevidst om, at det er ikke en erstatning for at folk tænker sig om og passer på sig selv. Det er farligt at gå hjem alene i beruset tilstand. Men det her giver en ekstra sikkerhed.«

Det samme fastslår Bo Fristed, chef for ITK (innovation, teknologi og kreativitet) ved Kultur og Borgerservice, som samarbejder med brandvæsnet i pilotforsøget.

»De kameraer forhindrer jo ikke, at folk falder i vandet, men jeg tror på, at den her teknologi – i det omfang, at vi får dækket en større del af havnen – kan være med til at reducere risikoen for, at folk omkommer, når de falder i havnen. De kan blive et stort bidrag til sikkerheden.«

Det andet kamera på Dokk1 dækker store dele af havneområdet og lidt af industrihavnen. Illustration: Aarhus Kommune

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.