Østjyske kulturinstitutioner tænker nyt under pandemien

Coronapandemien kræver omstilling – også for Aarhusregionens kulturinstitutioner. Gennem projektet 'Kickstart Kulturturismen' har flere museer og kulturinstitutioner skabt nye innovative formidlingsformer og produkter til de besøgende. Og nu får flere mulighed for at være med.

Artiklens øverste billede
VisitAarhus' direktør Pia Lange Christensen på rampen ved Roof Top i Salling. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Søren Brostrøm der anbefaler kunst på Aros i Aarhus, samlekort og spændende fortællinger om fortidens arbejder og flagermus i Mønsted Kalkgruber ved Viborg og en tresproget audioguide for gæster på Fregatten Jylland i Ebeltoft.

Det er blot nogle af de innovative tiltag, som besøgende har mødt eller kommer til at møde på kulturinstitutionerne i Aarhus-regionen.

Med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, de medvirkende destinationsselskaber og virksomheder har kulturinstitutioner fra hele landet deltaget i et innovationsforløb - Kultur-test-lab. Her har de testet og udviklet nye idéer, som kan være med til at bringe dem bedre gennem coronapandemien.

»Det er meget innovative og idérige projekter, som kulturinstitutionerne har udviklet. Coronapandemien har været hård ved branchen, men den har samtidig tvunget mange til at tænke anderledes. Og i sidste ende er initiativer som dette med til, at kulturinstitutionerne er bedre rustet efter pandemien med nye tilbud til de besøgende,« siger Pia Lange Christensen, direktør for VisitAarhus.

Kulturformidling på nye måder

Et af de projekter, som de besøgende har kunnet stifte bekendtskab med, er ’take away-oplevelsespakker’ for børnefamilier hos Science Museerne i Aarhus. Pakkerne, som kan bestilles på Science Museernes hjemmeside, består af et science-kit med opgaver, forsøg og vejledning udført i en fælles baggrundshistorie.

»Kickstart Kulturturismen er en enestående mulighed for, at Science Museerne og Aarhus Universitet i samarbejde med andre aktører kan løfte gæsters muligheder i regionen og få sat gang i kulturturismen efter covid-19. Derfor er vi meget glade for at være en del af projektet sammen med andre kulturinstitutioner og VisitAarhus,« siger Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne.

Også Fregatten Jylland, der har udviklet en tresproget audioguide, har oplevet, at de besøgende har modtaget deres nye formidlingsform på en god måde.

»Nogle gange gør udefrakommende hændelser, at man er nødt til at gentænke sin måde at formidle på. Vi har fået et super godt produkt, som supplerer vores levende formidling. Og vi har udviklet det meget hurtigt og for ret få penge. Det er et eksempel på, at der trods alt også kommer gode ting ud af pandemien,« siger Karin Buhl Slæggerup, direktør for Fregatten Jylland i Ebeltoft.

Flere kan være med

Efter endnu en nedlukning kan store dele af kulturlivet snart igen byde gæster indenfor. Men der er stadig brug for hjælp til at styrke kulturområdet.
Med støtte fra Sommer- og Erhvervspakken 2021 fortsætter projektet ’Kickstart Kulturturismen’ derfor i 2022.

Indtil videre har fire ud af fem af de nuværende deltagere fra Aarhus-regionen valgt at fortsætte og udvikle deres projekter endnu mere. Og i denne uge er der åbnet op for, at flere kan ansøge om at være med i en ny runde af innovationsforløbet.

»Jeg håber, at flere af destinationens dygtige kulturinstitutioner har lyst til at være med og udvikle deres idéer. Vi kan se, at de besøgende stadig meget gerne vil kulturen, og vores tidligere projekter har givet rigtig gode erfaringer,« siger Pia Lange Christensen, direktør for VisitAarhus.

ksa

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.